Wetenschap
Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.

Afbeelding

'Ruimte voor twee kerncentrales'

De Nederlandse overheid besloot onlangs om twee nieuwe kerncentrales te bouwen bij Borssele. Onder meer Greenpeace en WNF zijn tegen, maar kernenergie lijkt onmisbaar bij de overgang naar duurzame energie. Zes vragen over kernenergie.

Afbeelding

Nieuwe stap in bio-elektronica: ingespoten gel transformeert tot elektrode in brein

Zweedse wetenschappers zijn erin geslaagd stroomgeleidende elektroden te laten samenklonteren in de hersenen, harten en staartvinnen van vissen. Hoe zit dat?

Afbeelding

Leids centrum werkt aan verbetering van de 'poeptransplantatie'

In Leiden vangen vrijwilligers hun ontlasting op voor de behandeling van mensen met een ernstige darminfectie. In de VS is een behandeling goedgekeurd die nadelen van donormateriaal zou wegnemen. Maar de Nederlandse specialist Liz Terveer is niet onder de indruk.

Afbeelding

Rups van legermot bedreigt maisoogst. Hoe kan de plaag worden gestopt?

De legerrups vormt een bedreiging voor boeren in grote delen van de wereld. Wetenschappers, ook in Nederland, zoeken naar een effectieve manier om de plaag te stoppen.

Afbeelding

Genetische screening roept ook vragen op. Heb je het recht alles te weten?

Het steeds verder uitbreiden van genetische screening biedt kansen, maar kan ook allerlei vragen oproepen. ‘Belangrijk is dat er geen druk mag zijn om je te laten screenen’, stelt Mirjam Plantinga, onderzoeker in Groningen.