Boeken
Afbeelding

Belaagd door de tropen

Een Nederlandstalige Heart of Darkness, zo wordt Tropenwee van Henri van Booven wel genoemd. De roman verdient de heruitgave die dit jaar verschenen is.

Afbeelding

Twee broers en een familietrauma

In de nieuwe roman van Alex Boogers (1970), Wij zijn van diamant, wordt het intrigerende verhaal van twee broers verbonden met een oorlogsverhaal. Wanneer de 21-jarige William onverwacht naar Seattle in de VS vertrekt, reist zijn broer Markus hem achterna.

Afbeelding

Te weinig stilte tussen de noten

Met haar tweede roman, na Het Tristanakkoord (2019), duikt Ewa Maria Wagner opnieuw de muziek in. Als orkestmusicus is dat immers haar thuisland.

Afbeelding

Een verhaal vol gruwelijke geesten

De Engelse schrijfster Hilary Mantel (1952-2022) werd alom geprezen voor haar veelzijdige oeuvre dat uit korte verhalen, romans en essays bestaat. In de Engelstalige pers is daarnaast steevast sprake van haar 'verrukkelijke gevoel voor humor'.

Afbeelding

Ook voor buiten Waspik boeiend

Het beeld van het Waspikse dorpsplein is tekenend: aan de ene kant de zestiende-eeuwse protestantse kerk en aan de andere kant de negentiende-eeuwse katholieke kerk.

Afbeelding

De mens en het verlangen naar geloof

Lyon was ooit een zeer belangrijke stad in het Romeinse Rijk. Het was sowieso al opvallend hoeveel producten uit Gallië een rol speelden in dat rijk; de producten en dientengevolge de handel en welvaart van het zuiden van Frankrijk waren aantrekkelijk voor de Romeinen.

Afbeelding

'Behoudende kerken zijn anders gaan denken over de klimaatcrisis.' Wat moeten kerken doen?

De mensheid is met een angstaanjagend experiment bezig. Alle reden om als christenen in actie te komen, vindt theoloog Sam Janse. ‘We zitten echt in de gevarenzone.’

Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..