
Hoe vaak je 'het' doet als stel, zegt niets over de kwaliteit van jullie seksleven
Als mensen mij vragen wat nou een normale seks-frequentie is, pareer ik de vraag meestal vakkundig, schrijft Cocky Drost. 'Stop met je afvragen hoe vaak per week normaal is, maar besteed onbevangen tijd en aandacht aan elkaar.'

Witte lakens hangen in het ziekenhuis, als protest tegen onderbetaling, als tekens van uitbundige liefde
Witte protestlakens in het ziekenhuis. Oncoloog Pieter Poortman ziet er tekens in van uitbundige liefde. Zouden ze gezien worden in de boardrooms, de steriele Haagse paleizen, de hoogpolige tapijtgangen van verzekeraars?

Waarom ik ondanks al het gepraat over koetjes en kalfjes graag naar verjaardagen blijf gaan
De kinderen, een nieuwe baan, een sport, muziek, dominees en televisieprogramma's zijn op een verjaardag vaak onderwerp van gesprek. En daar is niets mis mee, vindt Roeland van Mourik.

Help natuur, milieu én landbouw op basis van een inventarisatie van alle wensen, keuzes en voorwaarden
Nederland kan lessen trekken uit de ruilverkaveling van de landbouw. Inventariseer alle keuzes, wensen en voorwaarden voor natuur, milieu en landbouw, legt Henk de Vries uit.

Aalmoezen van moslims omvatten meer dan liefdadigheid en dat is zeker in de vastenmaand van belang
Een supermarktketen speelt met het motto 'goed voor elkaar' in op de ramadan. Aalmoezen geven is belangrijk voor moslims, zeker tijdens de vastenmaand, legt islamoloog Joas Wagemakers uit.

Waarom vrouwen oproepen meer te gaan werken, kan de overheid zich niet beter tot de ouderen richten?
In de toekomst zullen vitale ouderen langer moeten doorwerken, stelt Peter de Waard vast. Zij zitten niet meer in de kleine kinderen en hebben geen kinderopvang nodig.

De gratis schoolmaaltijd trekt een onwenselijke scheidslijn door de samenleving
De gratis maaltijd - op school of thuis - kán op individueel niveau eraan bijdragen dat kinderen beter in staat zijn hun lessen te volgen. Maar is deze sympathieke aanpak wel goed doordacht?

Van Kooten en De Bie zagen waar het op aan ging, ook met het kitsch- en cultuurchristendom
Wim de Bie en Kees van Kooten goten hun moralistische cultuurkritiek in ironie en humor. Maar wat over de top leek, is realiteit in alle ernst geworden.

Langzaam maar zeker duwt de Franse president Macron zijn land in een onheilspellende richting
De Franse president Emmanuel Macron vecht tegen woede, brandstichtingen en straatgeweld. Maar eerlijk is eerlijk: met zijn zonnekoning-achtige optreden stookt hij zelf de protesten op.

De das en zijn huis: hoe vervelend ook, soms moet de mens eventjes buigen voor de natuur
Wordt er niet wat al té voorzichtig met de das omgegaan? De populatie heeft zich immers behoorlijk goed hersteld, en het voortbestaan van de das hangt niet af van twee spoorlocaties. Of is dat een te platte benadering?

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een
Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Henk de Jong (1932-2023) verstond de vragen van zijn tijd en zocht naar nieuwe begaanbare wegen
De Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong 'ging de uitdaging aan om nieuwe begaanbare wegen te zoeken en daarin naast zoekende mensen te gaan staan'. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker gedenkt zijn leermeester.

Stop met het ieder voor zich kwartetten met theologie: er zijn dringend nieuwe voorgangers nodig
Vrijwel alle theologische instellingen trekken maar moeilijk nieuwe studenten aan. En dat terwijl theologisch gevormde mensen hard nodig zijn, omdat steeds meer voorgangers met pensioen gaan, schrijft Koert van Bekkum.