
Boomers, denk na over over uw oude dag, en hoe u de zorg dan geregeld wilt hebben
Vijftigplussers denken nauwelijks na over later, als ze zorg nodig hebben. Onverstandig, legt Julia ter Beek uit. In een milliseconde kan het gebeurd zijn, en zit je voor de rest van je leven in een rolstoel.

Gods schepping duwt terug en blijkt veerkrachtiger dan onze verlossingsaspiraties suggereren
Huizen niet isoleren vanwege de vleermuis? We overspoelen de samenleving met een verstikkende tsunami aan regels en wetgeving, stelt Ad de Bruijne.

Herstel van de democratie begint bij een goede opvoeding en goed onderwijs
Onze democratie is in gevaar, het verval openbaart zich 'in een grote gevoeligheid van politici voor de rauwe en luide stem van de massa', waarschuwt columnist Bart Jan Spruyt. Dat verval heeft een naam: de ochlocratie.

10.000 mensen die geloven in een kwaadaardige elite - maar niet iedere complotdenker is een extremist
100.000 mensen geloven in een 'kwaadaardige elite'. Dat is ongekend hoog. De overheid heeft hier voor een deel zelf aan bijgedragen, schrijft politicoloog Amy-Jane Gielen.

De wolf blijft ons bezig houden: 'Rechtbank neemt risico's voor de overlevingskansen van de wolf'
Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland een opmerkelijke uitspraak met betrekking tot de wolf. Daarmee neemt de rechtbank onterechte risico's, schrijft Kaat Engel, actief binnen het natuurbeschermingsrecht.

Ik ervaar de rijkdom van gebed om genezing. 'Er wordt gebeden zonder de vraag: En, is het al over?'
Gebed voor genezing heeft een veilige oefenplek nodig, schrijft predikant Sander Ris. 'De geur van zalfolie die in de vorm van een kruisje op mijn voorhoofd wordt gestreken blijft mij nog het meeste bij.'
Laatste nieuws

Langzaam neemt het af, maar waarom is Nederland nog altijd grootverbruiker van bestrijdingsmiddelen?
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in onze landbouw neemt af. Maar per hectare spuiten we nog altijd ruim twee keer zoveel als Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje, de grootste Europese landbouwnaties. Waarom?

De 'vrijwillige' ouderbijdrage mag stoppen, maar om dan meteen naar de overheid te kijken?
De verschillen tussen scholen door de vrijwillige ouderbijdrage worden steeds groter. Prima dus om ermee te stoppen. Maar ouders en scholen kunnen op andere manieren vaak nog steeds zorgen voor extra potjes met geld.

Wat de markt doet om kinderen aan suiker en vet te wennen, is manipulatiever dan elke overheidscampagne
Het alomtegenwoordige aanbod van vet- en suikerhoudende stuff; marketing, influencers en reclamecampagnes - het is één en al bemoeienis. Dat vraagt om tegendruk elk verband waarin jongeren zich bewegen.

Wegkijken van de klimaatveranderingen lukt niet meer in het Panamakanaal - dan loopt alles vast
De grote containerschepen vol Chinese goederen kunnen door klimaatverandering niet meer volgeladen door het Panamakanaal. De klimaatverandering neemt keuzes weg, de kosten stijgen en wegkijken kan niet meer, is de les.

75 jaar ontheemd, de situatie van de Palestijnen is niet hoopvol. Maar er zijn 'ook andere geluiden'
Op zondag 14 mei was het de Dag van de Nakba, waarop de ‘catastrofe’ werd herdacht: 700.000 Arabische inwoners die 75 jaar geleden ontheemd raakten in eigen land. Arco den Heijer sprak er met Palestijnen en Joden over.

Voor een volledig herstel van ons leven op aarde hebben we de hemel nodig
Als het uiteindelijk niet lukt om Poetin naar Den Haag te krijgen, zal het verlossende antwoord van God zelf moeten komen. Alleen Hij is in staat om recht en vrede blijvend met elkaar te verbinden, schrijft Jaap Dekker.

Stel je voor dat bij de volgende koningslunch de 'nobodies' en 'nullen' mogen aanschuiven
Als jonge theoloog heeft Pieter Dirk Dekker niet veel met de monarchie. Toch ziet hij een mogelijke meerwaarde, schrijft hij de koning. Nodig bij een volgende lunch 'de haveloze daklozen en statusloze statelozen' uit.