
Eten in de kunst

Het was een grote berg ijzer
In de veertigdagentijd staan we stil bij het lijden van Jezus en in en met Hem bij het lijden van medemensen. In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden.

Wat kunnen we leren van de blik van kunstenaars? 'Wie niet goed kijkt, is niet echt ondergedompeld in het leven'
Kunstenaars kijken aandachtig om zich heen, terwijl de meeste mensen amper zien door welke schoonheid ze worden omringd. Daarom vroeg Will Gompertz zich af: wat kunnen we leren van de blik van kunstenaars?

Pastoor wordt opgevolgd
Decennialang zwaaide pastoor John van Oss de scepter in de parochies van Genhout en Schimmert, twee dorpjes in Zuid-Limburg. Op zijn 84e wordt het echter hoog tijd voor pensioen. Twee jonge kapelanen uit Indonesië nemen het stokje over.

Webwinkel van Nintendo sluit voorgoed de deuren
De Amerikaanse youtuber Jirard Khalil, presentator van het kanaal The Completionist, nam de taak op zich om alle 866 Wii U games en 1547 3DS games in de eShop te kopen, te downloaden en te doneren aan de Video Game History Foundation, een organisatie die zich inzet voor de..

hoe verder na het verliezen van een kind?

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'
Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.

De prijs van een shirt is onbetaalbaar wanneer kleding een wegwerpproduct blijft
Het is tien jaar geleden dat in Bangladesh een grote textielfabriek instortte. Hoe staat het nu met de kledingindustrie, vraagt Lisette van Dalen zich af. 'We zijn ons niet bewust wat de waarde van onze kleding is.'

Ik verlang naar vrede, en juist daarom ben ik geen pacifist
Hoe kun je nog een seconde denken aan vredesbesprekingen als je ziet wie Poetin als voorhoede in de oorlog stuurt?, vraagt Klaas Vos zich af. 'Vanwege een diep verlangen naar vrede ben ik principieel geen pacifist.'

Tetris

The Power

Till

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Maybe I Do

1923 Seizoen 1

Kunnen wij binnenkort nog sterren kijken? 'Satellieten en led lampen zorgen voor lichtvervuiling'
Waar kun je in Nederland nog sterren zien? Vanwege de lichtvervuiling door steden, wegen, kassen en industrie is het bijna nergens meer echt donker. Ook wereldwijd rukt de verlichting op. Zelfs satellieten weerkaatsen in de nacht zonlicht.

De zee bij Nederland stijgt steeds sneller, nu met 2,9 millimeter per jaar
Ook de zeespiegel aan de Nederlandse kust stijgt steeds sneller, stelt kennisinstituut Deltares vast. Daarmee kan een veelgehoord argument van tafel van mensen die de ernst van klimaatverandering relativeren.

Wetenschappers: wereldbevolking krimpt eerder en sneller dan verwacht (en dat is goed én slecht nieuws)
Op de huidige koers zal de aarde 8,6 miljard bewoners tellen rond het midden van deze eeuw en daarna geleidelijk krimpen. Dat zijn er veel minder en de krimp gaat sneller dan de eerder voorspelde piek van 11 miljard mensen rond het jaar 2080.

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken
Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Isabella Faust en Les Siècles onder leiding van FrançoisXavier Roth trokken tien jaar geleden de aandacht met historische uitvoeringen van de vroege balletten van Igor Stravinsky (1882-1971).

Verklankingen van contemplatieve momenten
Dankzij the Beatles ontdekte Wiek Hijmans de klankenrijkdom van de elektrische gitaar. De gitarist en componist bewoog zich van popmuziek via geïmproviseerde jazz naar klassieke muziek.

Voorspelbaarheid. Niet bepaald een woord dat in het begin met Hillsong United geassocieerd werd, maar sinds de jonge Taya Smith een van de bepalende stemmen werd in het collectief, duikt het vaker op.

Leeland weet verrassend creatief te pieken
Wauw, dit had ik niet verwacht. Leeland leek een nomadenbestaan te gaan leiden onder muzieklabels, gereduceerd tot twee basisleden (Leeland Mooring, Casey Moore) en met stapsgewijs vlakkere albums. Een neerwaartse spiraal die vaak de voorbode lijkt van een stille aftocht.

Belaagd door de tropen
Een Nederlandstalige Heart of Darkness, zo wordt Tropenwee van Henri van Booven wel genoemd. De roman verdient de heruitgave die dit jaar verschenen is.

Twee broers en een familietrauma
In de nieuwe roman van Alex Boogers (1970), Wij zijn van diamant, wordt het intrigerende verhaal van twee broers verbonden met een oorlogsverhaal. Wanneer de 21-jarige William onverwacht naar Seattle in de VS vertrekt, reist zijn broer Markus hem achterna.

Te weinig stilte tussen de noten
Met haar tweede roman, na Het Tristanakkoord (2019), duikt Ewa Maria Wagner opnieuw de muziek in. Als orkestmusicus is dat immers haar thuisland.

Een verhaal vol gruwelijke geesten
De Engelse schrijfster Hilary Mantel (1952-2022) werd alom geprezen voor haar veelzijdige oeuvre dat uit korte verhalen, romans en essays bestaat. In de Engelstalige pers is daarnaast steevast sprake van haar 'verrukkelijke gevoel voor humor'.