Opinie
Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.

Afbeelding

Waarom Sjirk Kuijper Twitter verlaat: ‘Het gaat pijn doen. Want weggaan is als stad en land verlaten’

Voormalig ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper verlaat Twitter. Maar dat wordt wel een offer, schrijft hij in een essay. ‘Ik aarzel, treuzel, stel het uit, en staar over m’n schouder naar wat ik achter me moet laten.’

Afbeelding

Ja, er is een opvangcrisis. Maar erken ook dat de instroom simpelweg hoog is

In het asielbeleid is naast een opvangcrisis ook sprake van een instroomcrisis, vindt CU-burgerlid Robbert-Jan van de Werken. ‘Zonder falend opvangbeleid is het een zeer ingewikkelde opgave om voor al deze mensen tijdig plek te vinden.’

Afbeelding

De intensieve landbouw is een veel te gemakkelijke zondebok van een zeer intensieve samenleving

Alles in dit land is intensief, waarom wordt alleen de intensieve landbouw aangekeken op de afname van biodiversiteit? Melkveehouder Ben Apeldoorn legt uit waarom hij efficiënt te werk gaat.

Afbeelding

Dommel niet weer in de winterslaap: Europa moet weer een leider worden op wereldniveau

Het is tijd dat Europa handen en voeten gaat geven aan de wens een geopolitieke wereldspeler te zijn. De EU moet zich onafhankelijker opstellen, stellen experts Anna van Zoest en Alex Krijger.

Afbeelding

Ik begon mij tijdens de kerkdiensten af te vragen: ‘wat als alles hier een leugen is?’

Maartje Kok deed een theologiestudie, maar begon zich tijdens kerkdiensten af te vragen: wat als alles wat ik hier hoor en ooit heb geleerd, een leugen is? Wat is waarheid? Ze vertelt over haar zoektocht.

Afbeelding

Geduldig wachten op God: kan ik dat nog wel opbrengen na al die Black Friday-verleidingen?

Rond Black Friday komen allerlei verleidelijke aanbiedingen op ons af. Maar heb ik al die producten eigenlijk wel nodig, vraag theoloog Kasper de Graaf zich af.

Afbeelding

Leerlingen die zichzelf verliezen in een boek: dát is pas een mooi onderwijsideaal

Leerlingen geconcentreerd aan het lezen krijgen: laat het een doel zijn van iedere docent. Dat vraagt om het loslaten van de controle, schrijven bestuurders Frits Hoekstra en Berend Kamphuis.