Protestant
Afbeelding

Een lege kerk op de hoogste terp ter wereld. ‘Voor mij blijft het een bedehuis’

In het Friese Hegebeintum ligt de hoogste terp ter wereld en daarop staat een kerk. Er komt geen geloofsgemeenschap meer samen, maar aan gids Klaas Andringa zal het niet liggen.

Afbeelding

Brad Wursten: ‘Je moet liefde voor je vak uitstralen. Dáárom gedraag ik me zo’

Na een stevige burn-out in 2009 moet Brad Wursten (50) het rustig aandoen. Sindsdien heeft hij zelf een orgel gebouwd en reuzengroenten gekweekt. ‘Als je alleen de besten volgt, zul je ze nooit inhalen’.

Afbeelding

Verschillende vormen van doopvernieuwing: ‘Het voelt toch bijna als een tweede doop’

Je voor een tweede keer laten dopen is omstreden, in zowel rooms-katholieke als protestantse kerken. Tegelijk verlangen sommige kerkleden er wel naar. De afgelopen jaren hebben kerken daarvoor rituelen ontwikkeld. Maar werken die ook?

Afbeelding

Waarom de Gereformeerde Gemeenten zo slecht tegen kritiek kunnen

De Gereformeerde Gemeenten zijn zuiniger op hun leer dan op hun mensen. Wie vragen stelt bij de leer van het reformatorische kerkverband, ziet men liever vertrekken. Dat is nog begrijpelijk ook, stelt Dick Schinkelshoek.

Afbeelding

‘Beste Ger Gem…’ Mariët Baaij schreef een brief om haar reformatorische opvoeding te verwerken

Mariët Baaij verliet de Gereformeerde Gemeenten toen ze 19 was. Nu, op haar 55e merkt ze nog steeds negatieve gevolgen van haar reformatorische opvoeding. ‘Door een brief te schrijven, hoop ik de angst van me af te zetten.’

Afbeelding

Vragen om een vervroegde CGK-synode over onwillige gemeenten is een vorm van symboolpolitiek

Een aantal christelijk-gereformeerde dominees die vinden dat gemeenten die de vrouw in het ambt invoeren strenger aangepakt moeten worden, wil een vervroegde generale synode. Die oproep heeft weinig kans van slagen.

Afbeelding

Oproep aan bezwaarde vrijgemaakten: zoek elkaar plaatselijk op

De kerngroep van verontruste vrijgemaakt-gereformeerden roept bezorgde kerkleden op plaatselijke bezinningsgroepen te vormen. Daarin kunnen kerkleden die niet mee willen met de kerkhereniging besluiten wat ze gaan doen.

Afbeelding

In Betondorp bloeit een nieuwe kerngemeente van de Protestantse Kerk: ‘Ik kom voor de gezelligheid’

In de achterstandswijk Betondorp in Amsterdam is geloven een zeldzaamheid. Toch is het de plek waar de tweede kerngemeente van de PKN is ontstaan. ‘Ik heb niets met het geloof, ik kom hier voor de gezelligheid.’