Politiek
Afbeelding

Minister Kaag is 'welwillend' maar zegt niet toe dat bezuinigingen ontwikkelingshulp van tafel gaan

Hoezeer politieke partijen ook hoopten op toezeggingen van minister Sigrid Kaag (Financiën) om niet te bezuinigen op het ontwikkelingsbudget, gaf ze niet toe.

Afbeelding

Hoe 'links' klimaatbeleid weer is omarmd door rechts. 'Maar we gaan onze uitstoot niet exporteren'

Na CDA'er Ruud Lubbers en VVD'er Ed Nijpels roerden jarenlang vooral linkse partijen zich over klimaatverandering. Maar het thema is intussen weer volop door (centrum)rechts omarmd. 'Ik doe dit niet vanuit opportunisme.'

Afbeelding

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij voor het eerst te zien in reclamespotje op tv

Wat nooit gebeurde is vanaf deze week geen taboe meer: de SGP is met een eigen reclamespotje te zien op tv. De partij maakte nooit eerder gebruik van hun Zendtijd voor Politieke Partijen.

Afbeelding

Verdeelde coalitie komt tóch met plan om ontwikkelingshulp te redden en bezuinigingen van tafel te vegen

Na veel gesteggel binnen de coalitie ligt er nu een plan om de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voorlopig ongedaan te maken.

Afbeelding

Tweede Kamer fel op Rutte en milder over staatssecretaris Vijlbrief die gaswinningsproblemen moet oplossen

Het twee dagen durende debat over de gaswinningsproblemen in Groningen ging vooral over de positie van Mark Rutte en, in mindere mate, over de toekomst.

Afbeelding

Strijd om voorzitterschap ChristenUnie-jongeren. Ook partijkopstukken bemoeien zich ermee

ChristenUnie-jongeren Bart Bolhuis (24) en Nathánaël Post (21) strijden om het voorzitterschap van jongerenorganisatie Perspectief. Dat gaat er stevig aan toe. ‘Mensen maken zich zorgen over zijn onvoorspelbaarheid.’

Afbeelding

Wanneer mag de minister ingrijpen bij misstanden op scholen? Eerste Kamer steunt 'afgezwakte' wet

Bij scholen die niet veilig zijn voor alle leerlingen of die hun burgerschapsonderwijs verwaarlozen, kan de minister voortaan sneller ingrijpen. Dat kan alleen als de misstanden op die scholen ernstig genoeg zijn.

Afbeelding

Wie is verantwoordelijk voor de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking? De burger of de overheid?

Nederlanders lijken niet enthousiast om de portemonnee te trekken voor ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid als je kijkt naar hun stemgedrag. Maar ligt de verantwoordelijkheid alleen bij de burger?