Liveblog gemeenteraadsverkiezingen 2018

Nederland
beeld anp

Welkom bij de verkiezingsblog van het Nederlands Dagblad! Hier treft u actuele ontwikkelingen over de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart 2018 en het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017.

Maakt u iets mee of heeft u iets gehoord dat vermeldenswaardig is? Wij zien uw mail graag tegemoet via redactie@nd.nl.  Traditiegetrouw publiceert het Nederlands Dagblad vandaag alle uitslagen per gemeente via www.verkiezingensite.nl


00.09 uur

ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper meldt op Twitter dat de krant naar de drukker is. 'Ondertussen werken we vannacht door aan een geactualiseerde digitale editie, morgenochtend op http://www.nd.nl'. Het commentaar staat hier.

00.05 uur

De lokale partijen hebben tot nu toe verreweg de meeste zetels gewonnen. Dat blijkt uit de eerste uitslagen die zijn doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Tot nu toe is ongeveer een kwart van alle uitgebrachte stemmen binnen. Die gemeenten hebben bij elkaar meer dan 2500 raadszetels. Ruim een op de drie zetels tot nu toe ging naar een lokale partij. In diezelfde gemeenten wonnen de lokalen vier jaar geleden ongeveer een kwart van de zetels. GroenLinks boekt een flinke winst en ook de VVD stijgt licht. D66, SP en de PvdA doen het tot nu toe iets slechter. De PVV heeft tot nu toe zeventien zetels. In al die gemeenten zat de partij van Geert Wilders nog niet in de raad.

23.39 uur

PVV-leider Geert Wilders heeft via Twitter zijn tevredenheid kenbaar gemaakt.

Afbeelding

23.34 uur

Volgens CDA-leider Sybrand Buma handhaven zijn christendemocraten zich als een van de weinige landelijke partijen in een politieke wereld die steeds meer versplintert. Hij wees op de grote verantwoordelijkheid die dat voor de christendemocraten betekent. 'Het CDA zal die nemen, het CDA zal bereid zijn die verantwoordelijkheid te nemen waar dat kan', zei Buma in een eerste reactie op de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen, aldus het ANP.

Ook VVD-leider Mark Rutte is tevreden. 'Het ziet ernaar uit dat we bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij van Nederland gaan worden, zei VVD-leider Rutte zojuist. 'We zien in veel steden prachtige cijfers.'

Lodewijk Asscher van de PvdA was wat somberder, maar desondanks denkt hij dat zijn partij weer op de goede koers zit. 'We hebben vorig jaar een enorme klap gehad. Je ziet nu dat we een beetje herstellen, we gaan op sommige plekken een paar procenten omhoog.'

D66-leider Alexander Pechtold weigert zich uit het veld laten slaan door de verliezen waarop zijn partij afstevent. Hij zei zojuist: 'We hadden goud, maar hebben in veel gemeenten nu zilver', zei Pechtold. 'We hebben ingeleverd', maar hebben wel 'een plek op het podium'.

23.05 uur

Tijdens de verkiezingscampagne sprak DENK de ambitie uit de grootste partij van Rotterdam te willen worden. Dat bleek wat al te ambitieus, al is de migrantenpartij met vier zetels de grootste nieuwkomer in de stad. 

22.39 uur

Dankzij de gemeenteraadsverkiezingen is het referendum over de inlichtingenwet woensdag ruimschoots geldig. Zonder die verkiezingen zou het mogelijk spannend zijn geworden. Dat beeld komt naar voren uit de eerste uitslagen die zijn doorgegeven aan de verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst in heel Nederland is vermoedelijk ongeveer 50 procent, flink hoger dan twee jaar geleden bij het Oekraïnereferendum.

22.37 uur

In Leeuwarden heeft een meerderheid van dik 62 procent van de kiezers tegen de nieuwe inlichtingenwet gestemd. De Friese hoofdstad is een van de eerste grote gemeenten die de uitslag van het referendum heeft doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst van de volksraadpleging bedroeg ruim 30 procent, waarvan 36,5 procent voor de wet stemde. In Leeuwarden waren woensdag geen gemeenteraadsverkiezingen. Die zijn hier eind vorig jaar al gehouden in verband met gemeentelijke herindelingen.

22.14 uur

Nieuwkomers DENK, PVV en 50Plus krijgen volgens de eerste exitpoll een plek in de Rotterdamse gemeenteraad. Leefbaar Rotterdam blijft de grootste in de stad. Lees het bericht van onze verslaggever Hilbert Meijer.

21.59 uur

De eerst uitslagen rollen binnen. Onze website www.verkiezingensite.nl wordt druk bezocht, maar werkt prima.

Afbeelding

21.56 uur

Twittertip: #NDnl volgt uitslagen op de voet met verslaggevers op locatie: @hilbertmeijer (@rotterdam) @EymekeV (@PijnackerNL) @SannevGrafhorst (@gemhardenberg) @nic0lette (@Gemeente_Urk) @E_Kuijper (@gemeenteveendam) @sophiaschrijft (@Gem_Tubbergen) @AaldertvS (@AmsterdamNL) #GR18

21.40 uur

Afbeelding

21.05 uur

Afbeelding

21.03 uur

Goed om te weten: het Nederlands Dagblad heeft haar speciale verkiezingensite weer in de lucht gebracht! Vanaf 21.00 uur vindt u daar live uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum! Check www.verkiezingensite.nl en zie hoe uw gemeente gestemd was vandaag ...

19.45 uur

In Heerhugowaard is een stembureau voortijdig gesloten nadat groepen jongeren voor overlast zorgden, meldt de NOSInwoners van Heerhugowaard kunnen hun stem uitbrengen bij een van de 26 andere stembureaus.

18.34 uur

Een student (24) uit Rotterdam is aangehouden voor het beïnvloeden van de verkiezingen. Hij verstuurde afgelopen week naar bewoners een nepbrief uit naam van de gemeente Rotterdam. De politie startte daarop een onderzoek, waarna de stemmingmaker werd aangehouden. Meer bij politie.nl.

18.02 uur

Verreweg de oudste gemeenteraadskandidaat in het land is Rie Lensen-de Graaff. Zij is honderd jaar en lijstduwer voor het CDA in Nijkerk. Lensen-de Graaff staat op plaats 26, meldt de Stad Nijkerk.

17.15 uur

Partijen als VDG, Beter Oss en VZS zouden het wel eens opvallend goed kunnen gaan doen in de Schadewijk in Oss. Bij het stembureau in het plaatselijke wijkcentrum wordt namelijk (onbedoeld) opgeroepen om op een lokale partij te stemmen, meldt het Brabants Dagblad. 'Wie er wil kiezen op zijn of haar favoriete politicus moet namelijk door een deur waarop groot 'Stem Lokaal' staat. Daarmee wordt uiteraard 'Stemlokaal' bedoeld.'

17.07 uur

Morgen, als de verkiezingen achter de rug zijn, beginnen de formatieonderhandelingen. Zo lang als de formatie van het derde kabinet-Rutte (211 dagen) duurt het in gemeenten doorgaans niet. Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 duurde het gemiddeld 40 dagen voordat er een coalitieakkoord lag, blijkt uit onderzoek van docent staatsrecht Geerten Boogaard van de Universiteit Leiden. Grote uitschieter in 2014 was Culemborg. Nadat het eerste college al binnen drie maanden viel omdat de ChristenUnie eruit stapte, duurde het vervolgens 138 dagen voor er een nieuw college was. Tussen 1985 en 2002 gold er een wettelijke maximumduur voor de onderhandelingen: een nieuw college moest binnen 41 dagen rond zijn. Zo’n maximum is er nu niet meer.

16.29 uur

Leden van de SP in Noordoostpolder zijn woensdagmorgen uit een stembureau in Emmeloord gezet. Dat meldt Omroep Flevoland. Volgens de voorzitter van het stembureau gebeurde dat, omdat de SP'ers als groep het stemlokaal binnenkwamen en kleding en tassen met daarop duidelijk zichtbaar het logo van hun partij droegen. De SP is verbaasd, 'vooral omdat aan de overkant van de straat in een leegstaand kantoor van makelaar Woonaccent een grote banner van de VVD hangt. Dat mag blijkbaar wel', aldus kandidaat-raadslid Denise van Sluijs.

15.57 uur

In een stembureau in Bos en Lommer in Amsterdam zou een waarnemer van een stemlokaal mee het stemhokje ingegaan zijn. De gemeente Amsterdam heeft een ambtenaar gestuurd om de situatie te beoordelen. De gemeente heeft via onderstaande tweet gereageerd.

Afbeelding

Afbeelding

15.39 uur

Er komen woensdag 'achter elkaar' klachten binnen van mensen met een beperking die problemen hebben met stemmen. Dat heeft een woordvoerster van het College voor de Rechten van de Mens tegen het ANP gezegd. Tot nu toe ontving het college via een speciaal meldpunt 22 klachten. 'Ze geven een divers beeld. We krijgen klachten van mensen in een rolstoel, maar ook van mensen met een visuele beperking, die de te kleine letters op het stembiljet niet goed kunnen lezen. Ook mocht iemand met een verstandelijke beperking geen hulp krijgen bij het stemmen', aldus de woordvoerster. Om welke gemeenten het gaat kon zij nog niet zeggen.

Lies van der Loo uit Oss zit in een rolstoel en ondervond problemen tijdens het stemmen. Een trapje blokkeerde de weg naar het stemhokje voor de rolstoelgebruikster. ,,Ik ben nu zestig en strijd al sinds mijn twintigste voor een toegankelijke samenleving. Kom ik op het stembureau dat op mijn kiespas staat aangegeven, moet ik met mijn rolstoel een trapje af. Zo idioot. Het is 2018!", zegt ze tegen het Brabants Dagblad. Vorige keer kon Lies van der Loo nog achterom binnen en alsnog stemmen in het betreffende stembureau. Nu bleek dat onmogelijk. Ze laat het er niet bij zitten en is in haar elektrische rolstoel direct doorgereden naar het gemeentehuis van Oss. Om alsnog te stemmen en om een klacht in te dienen over het ontoegankelijke stembureau.

14.47 uur

De controle op stempassen in Nijmegen blijkt onvoldoende. Door falende bezorging zijn de afgelopen weken zo'n 400 stempassen nagestuurd, waardoor veel mensen dubbele stempassen hebben gekregen. Omroep Gelderland nam twee keer de proef op de som of daar ook mee gestemd kan worden. In beide gevallen lukte dat.

14.30 uur

Hoe zit het met opkomstcijfers in de grote steden? Rond 14.00 uur had 18,5 procent van de Rotterdamse stemgerechtigden zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraad, meldt persbureau ANP. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 had omstreeks dit tijdstip 21,1 procent van de Rotterdamse stemmers gekozen. In Den Haag bracht 19,3 procent van het electoraat zijn stem uit voor de gemeenteraad, tegen 26 procent in 2014. De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht is 21,9 procent. Utrecht verstrekte geen cijfers over 2014. In Amsterdam is het opkomstpercentage 19. In 2014 was dat 11,2 procent om 14 uur.

14.23 uur

Ze werd dinsdag niet gekozen tot het Beste Gemeenteraadslid van Nederland: Willemijn Treurniet, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Middelburg. Toch is dat geen reden om bij de pakken neer te zitten, zo blijkt uit een tweet van haar. #feestvandedemocratie

Afbeelding

14.12 uur

Ophef over een Turkse vlag die in een stemlokaal in Nijmegen hing. Veel mensen spraken hun verontwaardiging erover uit via sociale media. Door 'een intern misverstand' hing er een Turkse vlag, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten aan Omroep Gelderland. De vlag is inmiddels weggehaald.

Afbeelding

14.02 uur

Afbeelding

13.58 uur

Stemlokalen in Zoetermeer hebben woensdagochtend een bericht ontvangen waarin zij worden gewezen op het feit dat kinderen niet mogen stemmen. Aanleiding voor de waarschuwing was een bericht van Miguel Delcour, die samen met zijn zesjarige dochter en vierjarige zoon in Zoetermeer ging stemmen. Dat meldt Omroep West

13.52 uur

Bijna 12,5 miljoen mensen in 335 gemeenten mogen vandaag een stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor het referendum mogen veel meer mensen naar de stembus: net geen 13 miljoen in 380 gemeenten. Dat blijkt uit gegevens die de gemeenten hebben verstrekt aan de Verkiezingsdienst van het ANP. In tientallen gemeenten wordt niet gestemd voor de gemeenteraad omdat daar herindelingen hebben plaatsgevonden of gaan plaatsvinden. Dat geldt onder meer voor Haarlemmermeer en Groningen, waar in november verkiezingen worden gehouden, en Leeuwarden, waar vorig jaar november verkiezingen zijn geweest.

13.46 uur

Afbeelding

13.36 uur

Op Bonaire is @alferdi niet echt blij met het referendum. 

Afbeelding

12.55 uur

Afbeelding

12.50 uur

In het Turfschip in Etten-Leur hebben ze sinds 08.30 uur al een stembus minder tot hun beschikking. Een kind dat met een van zijn ouders meegekomen was naar het stembureau deed al spelenderwijs het klepje dicht dat boven op de stembus zit en zorgt voor verzegeling van de gleuf waar de stemformulieren in gegooid moeten worden. De bus is daardoor niet meer bruikbaar, meldt BN De Stem.

12.36 uur

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag en Rotterdam is tot nu toe lager dan bij de raadsverkiezingen van vier jaar geleden. Om 10.15 uur had in Den Haag 6,3 procent gestemd, in Rotterdam 6,9 procent . In 2014 had rond die tijd 11 procent in Den Haag en 9,2 procent van de kiezers in Rotterdam haar stem uitgebracht.   

12.31 uur

Niet alleen in Nederland, maar ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, sinds 10 oktober 2010 onderdeel van Caribisch Nederland, kan vanaf 12.30 uur (Nederlandse tijd) gestemd worden. Echter, dat geldt alleen voor het referendum. Op woensdag 18 maart 2015 vonden de laatste verkiezingen plaats voor de zogeheten eilandsraden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De volgende eilandsraadsverkiezingen vinden naar verwachting plaats op 20 maart 2019, is te lezen op de website van de Kiesraad. 

12.30 uur

De burgemeester van Hengelo fietste vanochtend een jarige inwoonster hoogstpersoonlijk op een tandem naar het stembureau toe. In het stemlokaal werd een lang-zal-ze-leven ingezet voor de 60-jarige Bet van Bavel. Die vond het geweldig, meldt Tubantia. (Foto via gemeente Hengelo op Twitter)

Afbeelding

12.28 uur

Stedelijk Museum Alkmaar is een officieel stembureau tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Het museum is geopend van half acht ’s ochtends tot negen uur ’s avonds en na het stemmen gratis toegankelijk voor alle Alkmaarders. Stemmen en kunst kijken wordt zo handig gecombineerd.

Afbeelding

 

12.19 uur

Stembureau 37 in de Sint Jozefschool in Schiedam kreeg woensdagmorgen bijzondere vogels op bezoek. Letterlijk, wel te verstaan. Annerike van de Water laat via Twitter weten dat nadat de eerste honderd stemmen binnen waren, er een koolmees naar binnen vloog. Het beestje was moeilijk te bereiken, maar kon uiteindelijk met hulp van een bezem voorzichtig worden verwijderd, licht woordvoerder Aad van der Wel van de gemeente Schiedam desgevraagd toe. Een grutto maakte het nog bonter en vloog naar binnen. ‘Die was de school in komen lopen en was licht gewond. De voorzitter van het stembureau wist hem te vangen met zijn colbertje en vervolgens is de dierenambulance gebeld.’ De medewerkers van de hulpdienst namen het dier uiteindelijk mee. Volgens Van der Wel leidde het voorval niet tot verstoring van de stemming. ‘Het viel mee, wel was het gezellig druk op dat moment.’

Afbeelding

12.00 uur

Afbeelding

11.58 uur

Hoe bepaal je welke partij het moet worden? Het Nederlands Dagblad besteedde vorige maand aandacht aan de online kieswijzers. Het artikel 'Stemhulp alleen levert te weinig op' is vandaag gratis te lezen.  

11.37 uur

Voor zover bekend staan er bij de gemeenteraadsverkiezingen twee veertienjarigen op kandidatenlijsten. Isis Bloemsma staat op de lijst van Voor Tilburg en Simon van de Moosdijk is kandidaat voor de Gemeenschapslijst in Someren, meldt persbureau ANP. Mochten de twee in de raad worden gekozen, dan moeten ze nog wel even op de reservebank. Leden van de gemeenteraad moeten volgens de Kieswet minimaal achttien jaar zijn om daadwerkelijk in de raad zitting te mogen nemen. Over ongeveer vier jaar zijn Isis en Simon aan de beurt.

11.22 uur

Wanneer is een stem voor gemeenteraadsverkiezingen blanco, geldig of ongeldig? De Kiesraad tipt om even hier te kijken.

11.08 uur

Afbeelding

10.51 uur

De gemeente Rotterdam moest met spoed op zoek naar nieuwe stembureauleden. Dinsdag kwamen daar in één nacht ongeveer 200 ziekmeldingen binnen, meldt het AD. 'Wil jij ons helpen? Ervaring is niet nodig', riep deelgebied IJsselmonde op op Facebook. Volgens de gemeentewoordvoerder is het goed gekomen. ,,Alle stembureaus zijn nu goed bezet.”

Afbeelding

10.36 uur

Als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, wordt de VVD de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD scoort 19%. De lokale partijen (17%) en GroenLinks (17%) scoren ook hoog bij de scholieren. D66 (15%) eindigt als vierde. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen die vanmorgen bekend werd gemaakt bij ProDemos in Den Haag. In totaal stemden 28.140 jongeren van 101 scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. De leerlingen brachten tussen woensdag 14 maart en dinsdag 20 maart hun stem uit. Via uitslagen.scholierenverkiezingen.nl vindt u de uitslagen van de Scholierenverkiezingen. 

09.00 uur

Een stembureau in de Abrikozenstraat in Den Haag kon vanochtend nog niet open omdat de slotjes voor de stembussen niet aanwezig waren, meldt Omroep West. Als de stembussen niet op slot kunnen, is het stemgeheim niet gegarandeerd. Iets voor 9.00 uur waren de slotjes en kon er eindelijk worden gestemd. Ook in Noord-Holland startte de dag niet vlekkeloos: in Hilversum was de sleutel van het stemlokaal zoek. In Haarlem was er miscommunicatie tussen degene die het stembureau zou openen en de voorzitter. Er kon pas een uur later dan gepland worden gestemd, meldt NH Nieuws

08.00 uur

Kiezers worden op allerlei manieren getrokken. Zo ook in Arnhem. Daar kunt u letterlijk naar de stembus, in een oude trolleybus uit 1949 wel te verstaan. 'Met het inzetten van het mobiele stembureau hopen we dat het stemmen voor meer mensen toegankelijk en bereikbaar wordt. Met een stemhokje buiten en een loopplank is de stembus ook voor mindervaliden toegankelijk', aldus de gemeente Arnhem op haar website. Stemmen in de bus kan tot 19.00 uur, de locaties staan op de site van de gemeente. (Foto: ANP)

Afbeelding

00.01 uur

De eerste stembureaus gingen vannacht al open. Het betrof stemlocaties in Den Haag, Zwolle en Castricum. In Den Haag en Zwolle gingen de bureaus na twee uur weer tijdelijk dicht. Voor zover bekend is het stembureau op het station in Castricum het langst open van alle stembureaus in het land. De meeste stemlokalen zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur. Bij de nachtelijke stembureaus was de opkomst vooral in het eerste halfuur groot met 25 mensen, meldt De Stentor

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?

Nieuws