Gegevens van duizenden Nederlanders verhandeld op marktplaats

Nieuws
Op een Russische onlinemarktplaats worden digitale vingerafdrukken van duizenden Nederlanders verhandeld. Die kunnen worden gebruikt voor identiteitsfraude. Het handelsforum staat niet verborgen op het dark web, zoals veel van zulke sites, maar gewoon op het openbare internet. Er is wel een toegangscode nodig om binnen te komen en nieuwe gebruikers kunnen alleen worden toegelaten op voorspraak van bestaande leden.
anp
dinsdag 27 oktober 2020 om 13:21
Afbeelding
beeld anp
anp

Onderzoekers van de TU Eindhoven brachten het bestaan van de website maandag naar buiten. Op de marktplaats staan meer dan 260.000 gedetailleerde profielen. KPN Security, een dochter van de provider, doet ook al een tijd onderzoek naar het forum en ontdekte daar duizenden Nederlanders.

De cybercriminelen verkopen niet alleen verzamelde gebruikersnamen en wachtwoorden, maar ze gaan een stap verder. Ze bieden kopers ook de kans om in te loggen vanaf de computers van slachtoffers. Bedrijven en instanties verzamelen namelijk basisinformatie als het type browser, het besturingssysteem en de locatie van gebruikers. Daarmee maken ze een vingerafdruk, een ‘onlinefingerprint’, om gebruikers te herkennen en fraude te voorkomen. Als cybercriminelen zo’n vingerafdruk hebben, denken organisaties dat de echte gebruiker inlogt. Dat is veel moeilijker te bestrijden.

Identiteitsfraude

Via de marktplaats is het mogelijk om toegang te krijgen tot internetbankieren, DigiD, webwinkels en sociale media van mensen. Dat kan criminelen helpen bij identiteitsfraude. Maar in de profielen staan ook accounts die mensen gebruiken voor hun werk. Volgens KPN Security zitten er organisaties in vitale sectoren tussen, zoals de overheid, infrastructuur, IT-bedrijven en de zorg. Die informatie kan interessant zijn voor hackers die binnen willen dringen in de computersystemen van bedrijven. ‘Soms kunnen we ook bij bewakingscamera’s komen, en soms zit er expliciet materiaal tussen”, zegt Sander Peters, hoofd beveiligingsonderzoek van KPN Security.

De marktplaats is gevestigd in Rusland, maar dat wil niet automatisch zeggen dat Russen er achter zitten. Peters: ‘Het forum legt alles heel netjes uit, ze hebben een goede opzet waar je gemakkelijk kunt zoeken. Ze zijn professioneel en klantvriendelijk, menig website zou daar nog een voorbeeld aan kunnen nemen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.