Flowerpower met oude kaas

Varia
Gemeenschappen van mensen leveren vaak de meest intrigerende dramatische ontwikkelingen op. Zo verscheen na bijvoorbeeld De eetclub van Saskia Noort uit 2004 en Franca Treurs De woongroep (2014) recent De saamhorigheidsgroep. Auteur Merijn de Boer (1982) geeft in de verantwoording aan dat hij zijn roman niet louter op fictie heeft gebaseerd: ‘Ook in de werkelijkheid bestaat er een Saamhorigheidsgroep. Mijn ouders waren er lid van.’
vrijdag 16 oktober 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld

De lezer volgt zo'n veertig jaar uit het leven van hoofdpersonage Bernhard Wekman. Hij is als ambassadeur gevestigd geweest in onder andere China, Chili en Zimbabwe. Voorafgaand aan zijn buitenlandse avonturen komt deze man door toedoen van een vriend terecht bij ‘De saamhorigheidsgroep’. Dit clubje mensen leeft uiterst idealistisch en wil zich voortdurend bewust zijn van een achtergelaten ecologische voetafdruk: ‘Ze geloofden in de maakbaarheid van een betere wereld. Hoewel geen van de leden nog naar de kerk ging, hadden ze bijna allemaal een gereformeerde achtergrond. Hun calvinisme uitte zich bijvoorbeeld in de boterhammen die hij weleens te verstouwen kreeg tijdens de wandelingen: dit waren gortdroge sneetjes, met een extreem dun laagje boter en een plakje erg oude kaas erop (witbrood en bijvoorbeeld ook vanillevla vonden ze voor rechtse mensen).’

Bernhard is een vreemde eend in de bijt. Hij heeft een auto, draagt maatpakken en bezoekt regelmatig een kapper. Belangrijke drijfveer om lid van de groep te blijven, is Liza, een aantrekkelijke verloskundige. Samenlevend met ene Tristan, gaat ze in op Bernhards avances. Overigens niet als enige binnen de groep: vrije liefde en open relaties zijn aan de orde van de dag.

De roman kent komische momenten. Ondanks verwoede pogingen van verschillende gemeenschapsleden hun kinderen in het progressieve spoor voor te gaan - onder meer door hen ‘‘sociopoly’: een socialistische […] variant van monopoly’ te laten spelen - blijkt een aantal later in het werkzame leven op buitengewoon kapitalistische posten beland. Jammer genoeg is de verhaalgeschiedenis vrij voorspelbaar. Iets van spanning komt uiteindelijk toch in het derde van dit in totaal vier delen tellende boek. De hoofdfiguur is dan in Jeruzalem geplaatst en wordt achtervolgd door Tristan.

Hoewel de opgeroepen flowerpowersfeer nogal karikaturaal overkomt, is De saamhorigheidsgroep een lief, onderhoudend schrijven. Bovendien zit er een duidelijke kop en staart aan het geheel. En dat is ook wat waard.

+ verhaalgeschiedenis
met kop en staart

- karikaturaal

De saamhorigheidsgroep

Merijn de Boer. Uitg. Querido, Amsterdam-Antwerpen 2020.
400 blz. € 22,50

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Buitenlandse Zaken: geen incidenten bij wedstrijd tegen Ecuador

De tweede wedstrijd van Oranje op het WK tegen Ecuador is voor de Nederlandse supporters in Qatar zonder incidenten verlopen. ‘Het vervoer en de toegang tot het stadion ging weer soepel’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de wedstrijd van vrij..

Afbeelding

Seoul experimenteert met zelfrijdende bus, eigen route in centrum

De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft sinds vrijdag een busroute waar geen buschauffeur aan te pas komt. De route is onderdeel van een experiment om mensen zich op hun gemak te laten voelen met zelfrijdende voertuigen op de weg.

Afbeelding

Amerikanen gaven online recordbedrag uit tijdens Black Friday

Amerikanen hebben tijdens Black Friday niet eerder zoveel geld uitgegeven in webshops, verwacht marktonderzoeker Adobe Analytics.

Afbeelding

Belgische premier onaangekondigd op bezoek in Kiev

De Belgische premier Alexander De Croo is zaterdagochtend gearriveerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het gaat om een onaangekondigd bezoek, meldt het Belgische persbureau Belga. De premier wordt vergezeld door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

Afbeelding

Problemen op afdeling Cardiologie van Zwols ziekenhuis

Het ziekenhuis Isala kampt met problemen op de afdeling Cardiologie, schrijft het Zwolse ziekenhuis in een verklaring in reactie op een artikel van de Volkskrant.

Afbeelding

Hoogleraar: verhogen grondwater maakt veeteelt moeilijk

Dat het grondwaterpeil in veenweidegebieden omhoog gaat, is de maatregel die waarschijnlijk de grootste gevolgen zal hebben in de landbouwplannen van het kabinet. Het vermindert de uitstoot van CO2 en ammoniak, wat goed is voor de natuur en het klimaat.