Knappe roman over man die bijna hond werd

Varia
Kafka is dood, de titel van de nieuwste roman van arts en schrijver Thijs Feuth (38), prikkelt onmiddellijk de nieuwsgierigheid. Wat bedoelt deze mededeling over Kafka? Is de tijd voorbij dat de Duitstalige, Praagse schrijver Franz Kafka gelezen werd en zijn lezers liet piekeren over het bestaan? Is Kafka passé? Aanvankelijk lijkt de schrijver Kafka zich op grote afstand te bevinden. Kafka is in deze roman namelijk de naam van de hond van JP Blake. JP is een eenzame figuur wiens huis op de rotsen aan de westkust van Ierland staat. Kafka is bij JP komen aanlopen, werd door hem in huis genomen en dankt zijn naam aan zijn bijzondere geblaf. En dan komt Franz Kafka toch weer om de hoek kijken. De hond Kafka sterft en laat zijn baasje mijmeren over de verschillen tussen mens en dier en over de mogelijkheden om als mens dier, in dit geval hond, te worden. Vanaf de gedachte van een gedaanteverwisseling is Franz Kafka aanwezig met zijn gelijknamige novelle waarin de antiheld Gregor Samsa op een dag in een soort kever is veranderd.
vrijdag 18 september 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld

Feuth beschrijft in zijn roman alle fasen die JP doormaakt om ten slotte een hond te worden. Zijn metamorfose tekent zich af tegen de droevige gedaanteverwisseling bij de echte Kafka. De motto’s van de hoofdstukken, de nadruk op de met hondsheid gepaard gaande schaamte en de vragen over de verhouding van droom en werkelijkheid actualiseren de verhalen en romans van Franz Kafka.

Bij de vragen over het menselijk, respectievelijk dierlijk bewustzijn van de werkelijkheid sluiten JP’s gedachten over de filosofie van René Descartes ('wanneer ik denk/twijfel, moet er in ieder geval een ik zijn dat twijfelt') en van het postmodernisme naadloos aan. Met de verdieping naar vragen over de verhouding lichaam/geest en ziel en over de ethische zelfverheffing van de mens boven het dier opent de roman een scherpe aanval op de dominante natuurwetenschap van onze eigen tijd.

De macht van de natuur openbaart zich in deze roman in de ontembare kracht van de oceaan en zijn gevaarlijke branding. De bedreiging van het water is voelbaar en maakt begrijpelijk dat de Ieren met mythen en sprookjes over de aan de elementen overgeleverde mens leven. Het gulzige water aan de voet van de kliffen eist ten slotte zijn tol. De laatste zin van de roman luidt: 'Het geraas van de oceaan zwol aan.'

Thijs Feuth schreef een belangrijke roman die tot nadenken dwingt. Zoals Franz Kafka deed en nog altijd doet.

+ scherpe aanval op de dominante natuurwetenschap van onze tijd

+ dwingt tot nadenken

Kafka is dood

Thijs Feuth.
Uitg. De Arbeiderspers, Amsterdam/
Antwerpen 2020.
184 blz. € 19,99

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hof: huwelijk tussen zelfde sekse Aruba en Curaçao toegestaan

Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen, dat heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba geoordeeld. In de landen is dat momenteel niet mogelijk.

Afbeelding

Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij.

Afbeelding

Spaanse politie alert op ongeregeldheden rond Spanje - Marokko

De Spaanse politie is in verhoogde staat van paraatheid uit vrees voor ongeregeldheden naar aanleiding van de voetbalwedstrijd Spanje - Marokko die om 16.00 in Qatar begint. Het land telt meer dan 870.

Afbeelding

Ook senaat stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts

Vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen hiervoor binnen afzienbare tijd ook terecht bij hun huisarts voor een abortuspil. Na de Tweede Kamer stemde dinsdag ook de Eerste Kamer in met de verstrekking van de abortuspil via de huisarts.

Afbeelding

Ook België beducht voor nieuwe rellen rond WK-wedstrijd Marokko

Verscheidene Belgische steden vrezen voor nieuwe rellen rond de komende wedstrijd van Marokko op het WK voetbal. Net als in Nederland heeft de politie in onder andere Antwerpen voorzorgsmaatregelen getroffen.

Afbeelding

Rusland en Oekraïne wisselen zestig krijgsgevangenen uit

Rusland en Oekraïne hebben opnieuw krijgsgevangenen uitgewisseld. Beide strijdende partijen hebben zestig gevangen militairen vrijgelaten, bevestigen Moskou en Kiev.