‘Plasticvervuiling rivieroevers toegenomen tijdens coronacrisis’

Nieuws
De oevers van Nederlandse rivieren zijn de afgelopen maanden ernstiger vervuild geraakt met plasticafval dan ze al waren. Daarvoor waarschuwt Schone Rivieren, een organisatie die zich bezighoudt met het onderzoeken en opruimen van plastic. Van diverse gemeenten heeft Schone Rivieren te horen gekregen dat de vervuiling verder is toegenomen tijdens de coronacrisis. Meer mensen dan anders zijn in eigen land de natuur in gegaan. Ook langs de rivieren was het drukker dan andere jaren.
anp
maandag 7 september 2020 om 08:51
Afbeelding
beeld anp

Schone Rivieren heeft dit voorjaar onderzoek gedaan naar de mate van plasticvervuiling. Honderden vrijwilligers gingen aan het werk op 171 locaties langs de Maas, Waal, IJssel en het Haringvliet. Ze vonden bijna 80.000 stuks plasticafval, waaronder wattenstaafjes, drankverpakkingen, snoep- en chipszakken en lollystokjes. Het meeste zwerfplastic viel binnen de categorie “ondefinieerbare stukjes plastic en piepschuim”.

Gemiddeld vonden de vrijwilligers 450 stuks plasticafval per 100 meter oever. “De resultaten zijn helder”, zegt onderzoeker Marijke Boonstra. “Onze rivieren zijn sterk vervuild met plastic. Actie is nu nodig.”

Bron

Schone Rivieren is opgericht door IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. De organisaties willen het plasticprobleem zo veel mogelijk bij de bron aanpakken. Plastic dat in Nederland in de rivieren belandt, komt uiteindelijk in de Noordzee terecht. Het vormt een bedreiging voor het milieu en voor dieren.

Op ruim een derde van de onderzochte locaties werden zogeheten nurdles aangetroffen. Dat zijn plastickorrels waarvan tal van producten worden gemaakt. “Door slordige omgang met nurdles tijdens de productie en het transport komen deze onnodig in het milieu terecht. Plasticproducenten hebben de verantwoordelijkheid om dit te voorkomen”, zegt Boonstra.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Seoul experimenteert met zelfrijdende bus, eigen route in centrum

De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft sinds vrijdag een busroute waar geen buschauffeur aan te pas komt. De route is onderdeel van een experiment om mensen zich op hun gemak te laten voelen met zelfrijdende voertuigen op de weg.

Afbeelding

Amerikanen gaven online recordbedrag uit tijdens Black Friday

Amerikanen hebben tijdens Black Friday niet eerder zoveel geld uitgegeven in webshops, verwacht marktonderzoeker Adobe Analytics.

Afbeelding

Belgische premier onaangekondigd op bezoek in Kiev

De Belgische premier Alexander De Croo is zaterdagochtend gearriveerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het gaat om een onaangekondigd bezoek, meldt het Belgische persbureau Belga. De premier wordt vergezeld door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

Afbeelding

Problemen op afdeling Cardiologie van Zwols ziekenhuis

Het ziekenhuis Isala kampt met problemen op de afdeling Cardiologie, schrijft het Zwolse ziekenhuis in een verklaring in reactie op een artikel van de Volkskrant.

Afbeelding

Hoogleraar: verhogen grondwater maakt veeteelt moeilijk

Dat het grondwaterpeil in veenweidegebieden omhoog gaat, is de maatregel die waarschijnlijk de grootste gevolgen zal hebben in de landbouwplannen van het kabinet. Het vermindert de uitstoot van CO2 en ammoniak, wat goed is voor de natuur en het klimaat.

Afbeelding

Huis in Krimpen aan den IJssel beschoten

Een huis in de Acacia in Krimpen aan den IJssel is in de nacht van vrijdag op zaterdag beschoten. De politie meldde op Twitter dat er door het schietincident geen gewonden zijn gevallen.