Beroepsoverdenker

Varia
Het werk van Hans Alblas (46) is één groot geloofsavontuur, vertelt hij. ‘Voordat ik zelfstandige werd, ervoer ik al lange tijd de roeping om Gods Woord te brengen, maar het predikantschap past niet zo bij mij. Zeker bij evangelische kerken komt alles neer op die ene voorganger die betaald wordt, terwijl ik mij liever specialiseer in waar ik goed in ben.’ Daarom ging hij zes jaar geleden aan de slag als freelancer, eerst naast een parttimedienstverband en inmiddels fulltime. ‘Dat was een grote stap: in christelijk Nederland liggen de vergoedingen laag.’ Toch begon Hans vol goede moed aan dit avontuur. ‘Nu heb ik een kring supporters die met giften voor een belangrijk deel van mijn inkomen zorgen.’
zaterdag 20 juni 2020 om 03:00
Hans Alblas op zijn werkplek in het kantoorpand van Stichting Echo in Harderwijk.
Hans Alblas op zijn werkplek in het kantoorpand van Stichting Echo in Harderwijk. beeld Niek Stam

In zijn kantoor in Harderwijk bereidt hij de vijfendertig jaarlijkse spreekbeurten voor die hij in de breedte van de evangelische kerken houdt. ‘Ik kom in baptisten-, vrije evangelische en pinkstergemeenten. Een enkele keer mag ik spreken in een gereformeerde kerk.’ Een preek gebruikt hij zo’n vier keer. ‘Ik raak steeds vertrouwder met de tekst waardoor de preek nog beter wordt.’ Het hergebruik heeft ook een praktische reden: het maken van een preek kost Hans bijna twintig uur. ‘Als freelancer kan ik financieel gezien niet voor elke spreekbeurt een nieuwe schrijven.’

Hij werkt ook als docent aan de Evangelische Toerusting School en hij is projectleider en docent van het traject 'Gods Koninkrijk en de Heilige Geest', een samenwerking van verschillende christelijke organisaties. Verder voert hij gesprekken met mensen die hij geestelijk begeleidt. Dat is anders dan pastoraat of coaching, benadrukt hij. ‘Het doel van de begeleiding is dat mensen zich meer bewust worden van Gods aanwezigheid in hun leven. Ze komen hier niet met huwelijks- of psychische problemen, maar omdat ze op nieuwe manieren willen leren bidden of omdat ze Gods stem willen verstaan.’

Elke maandag- en dinsdagochtend werkt Hans aan zijn overdenkingen, die wekelijks op donderdagochtend op Groot Nieuws Radio te horen zijn. ‘Luisteraars vinden het fijn om op weg naar hun werk of tijdens hun eerste kopje koffie naar zo’n overdenking te luisteren.’

Een groot deel van zijn werktijd brengt Hans door op zijn werkplek in het kantoorpand van Stichting Echo in Harderwijk. De inboedel stond er al, de drie fotolijstjes op een van de kasten vulde Hans met kaarten die hij kocht in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

‘De richtingaanwijzer op die ene kaart heeft twee pijlen. De ene wijst naar “alle richtingen” en de andere naar “andere richtingen”. Dat vind ik mooi: binnen de weg van Christus is veel meer mogelijk dan wij zelf denken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Blade runner' Oscar Pistorius komt mogelijk vervroegd vrij

De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius krijgt mogelijk vrijdag al te horen of hij vervroegd vrijkomt. 'Blade runner' zoals de bijnaam van de gehandicapte sporter luidt, werd in 2017 veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriendin.

Afbeelding

Nieuwe autoriteit geeft eerste adviezen natuurplannen provincies

De Ecologische Autoriteit (EA) presenteert vrijdag de eerste vier adviezen over de plannen van provincies voor beschermde natuur. De organisatie is ingesteld door het kabinet, met het doel om onafhankelijk de plannen te beoordelen die provincies hebben met hun natuurgebieden.

Afbeelding

Miljoenenmetro naar strand Hoek van Holland gaat vrijdag rijden

Reizigers kunnen vanaf vrijdagmorgen 09.00 uur gebruik gaan maken van ook het laatste stukje van metrolijn B, de spoorverbinding tussen Rotterdam en station Hoek van Holland Strand.

Afbeelding

Trump gaat zichzelf dinsdag aangeven zegt advocaat

Volgens een van zijn advocaten zal voormalig president Donald Trump zichzelf dinsdag aangeven voor voorgeleiding in verband met de aanklacht tegen hem in een rechtbank in Manhattan. Dit schrijft The New York Times.

Afbeelding

Republikeinen scharen zich achter Trump na aanklacht

Republikeinse bondgenoten en rivalen van Donald Trump hebben donderdag de aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president aan de kaak gesteld als een politiek gemotiveerde poging om zijn presidentskandidatuur in 2024 te laten ontsporen.

Afbeelding

Gouverneur DeSantis: geen meewerking uitleveringsverzoek Trump

In een reactie op de aanklacht door een grand jury in Manhattan tegen Donald J. Trump, noemt Trumps rivaal en gouverneur van Florida Ron DeSantis de aanklacht 'on-Amerikaans'.