Von der Leyen: werk rond brexit nog niet half af

Nieuws
Het werk van de Britse en EU-onderhandelaars om een handelsakkoord te sluiten is nog niet eens halverwege. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het er eind dit jaar uitziet, maar “wij zullen alles doen wat in ons vermogen ligt”. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat woensdag in het Europees Parlement.
anp
woensdag 17 juni 2020 om 17:46
Afbeelding
beeld anp
anp

De eerste vier onderhandelingsrondes over de toekomstige relatie leverden nauwelijks voortgang op. In de zomer wordt verder gepraat. Von der Leyen somde nog eens op dat er zonder goede afspraken over visserij, een gelijk speelveld voor bedrijven en bescherming van persoonlijke gegevens van EU-burgers in politie- en samenwerking geen breed akkoord kan komen. Ook de naleving ervan moet worden gewaarborgd. “We houden vast aan onze principes”, verzekerde de Duitse politica.

Volgens Kati Piri (PvdA), een van de brexitrapporteurs van het parlement, lijkt het erop dat er een patstelling is. Voor een ambitieus handelsakkoord - in het belang van beide partijen - is volgens haar een nieuwe dynamiek nodig. Zij verwelkomde het “enthousiasme” van de Britse premier Johnson in zijn uitspraak dat een akkoord binnen zes weken mogelijk is. “Hij heeft alleen niet gezegd hoe.”

Voorwaarden

Het parlement wil wel een deal, maar stelt voorwaarden. Voordelen behouden op de Europese markt zonder verplichtingen aan te gaan is geen optie, aldus Piri. “EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft onze volle steun, ik hoop dat Johnson ook levert.”

De Britten verlieten de EU per 1 februari, maar volgen tot en met 31 december nog EU-wetgeving. De tijd dringt omdat een akkoord ook moet worden goedgekeurd door nationale parlementen. Zonder deal ontstaan volgend jaar grote problemen in de onderlinge handel, wordt alom gevreesd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. 'De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schend..

Afbeelding

Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan om autodiefstallen

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee,..

Afbeelding

Jeugdzorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen 'zinloze' verplaatsingen van kinderen in de asielopvang.

Afbeelding

UWV biedt werkgevers oplossingen voor 'zeer krappe' arbeidsmarkt

Ondanks een lichte daling van het aantal vacatures was de arbeidsmarkt eind vorig jaar 'zeer krap'. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die verwacht dat bedrijven ook dit jaar nog moeite zullen hebben met het werven van nieuw personeel.

Afbeelding

Nederlanders geven 11 miljard euro uit aan verduurzamen huis

Nederlanders hebben vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan het jaar daarvoor. Volgens marktonderzoeksbureau Multiscope willen huishoudens energiekosten besparen, vooral mensen in een huis met een laag energielabel.

Afbeelding

Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden.