Von der Leyen: werk rond brexit nog niet half af

Nieuws
Het werk van de Britse en EU-onderhandelaars om een handelsakkoord te sluiten is nog niet eens halverwege. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het er eind dit jaar uitziet, maar “wij zullen alles doen wat in ons vermogen ligt”. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat woensdag in het Europees Parlement.
anp
woensdag 17 juni 2020 om 17:46
Afbeelding
beeld anp
anp

De eerste vier onderhandelingsrondes over de toekomstige relatie leverden nauwelijks voortgang op. In de zomer wordt verder gepraat. Von der Leyen somde nog eens op dat er zonder goede afspraken over visserij, een gelijk speelveld voor bedrijven en bescherming van persoonlijke gegevens van EU-burgers in politie- en samenwerking geen breed akkoord kan komen. Ook de naleving ervan moet worden gewaarborgd. “We houden vast aan onze principes”, verzekerde de Duitse politica.

Volgens Kati Piri (PvdA), een van de brexitrapporteurs van het parlement, lijkt het erop dat er een patstelling is. Voor een ambitieus handelsakkoord - in het belang van beide partijen - is volgens haar een nieuwe dynamiek nodig. Zij verwelkomde het “enthousiasme” van de Britse premier Johnson in zijn uitspraak dat een akkoord binnen zes weken mogelijk is. “Hij heeft alleen niet gezegd hoe.”

Voorwaarden

Het parlement wil wel een deal, maar stelt voorwaarden. Voordelen behouden op de Europese markt zonder verplichtingen aan te gaan is geen optie, aldus Piri. “EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft onze volle steun, ik hoop dat Johnson ook levert.”

De Britten verlieten de EU per 1 februari, maar volgen tot en met 31 december nog EU-wetgeving. De tijd dringt omdat een akkoord ook moet worden goedgekeurd door nationale parlementen. Zonder deal ontstaan volgend jaar grote problemen in de onderlinge handel, wordt alom gevreesd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.