Minister Schouten: ga discussie over vleestaks niet uit de weg

Nieuws
De politiek moet de discussie over een vleestaks niet uit de weg gaan, vindt landbouwminister Carola Schouten. "Alles wat bijdraagt" om het klimaat, de natuur en de boer te sparen, "is meegenomen".
anp
vrijdag 12 juni 2020 om 18:37
Afbeelding
beeld anp
anp

Schouten nam vrijdag ruim 50.000 handtekeningen in ontvangst van pleitbezorgers van een vleesheffing. Deze zogeheten TAPP-coalitie wil vlees wat duurder maken en de opbrengst gebruiken om natuur te herstellen, boeren te helpen en mensen met een kleine beurs te compenseren zodat vlees voor hen niet onbetaalbaar wordt. De vleesprijs wordt volgens de voorvechters zo "eerlijker". Die dekt zo ook de kosten van het eten van vlees voor bijvoorbeeld het milieu en de volksgezondheid, stellen ze.

Het draagvlak voor een hogere vleesprijs groeit, constateert ook Schouten. "Ook door de coronacrisis denken steeds meer mensen na over hun voedsel." Of een vleesheffing het juiste middel is om samenleving én boer te helpen, wil ze nog niet concluderen, "maar ik vind het wel goed dat dit op de kaart wordt gezet".

Van een heffing gaat het vóór de Tweede Kamerverkiezingen echter niet meer komen, zegt ze met een schuin oog naar de kritische coalitiepartners VVD en CDA. "Richt je op de schrijvers van de verkiezingsprogramma's."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

TEFAF-baas stapt plotseling op

De Nederlandse directeur van de belangrijke internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF, Bart Drenth, is plotseling opgestapt. Dat bevestigt hij aan het ANP, maar hij wil niet zeggen waarom.

Afbeelding

Start haringseizoen op 14 juni onzeker

Het is onzeker of het haringseizoen op 14 juni kan beginnen, zoals gebruikelijk. De haring die nu wordt gevangen is niet vet genoeg om tot Hollandse Nieuwe te worden verwerkt, meldt het Nederlands Visbureau donderdag. Volgende week moet de sector een beslissing nemen.

Afbeelding

Amsterdam doet AEB opnieuw in verkoop na overnameverbod ACM

Het Amsterdamse stadsbestuur kiest ervoor om een nieuwe koper te zoeken voor het Afval Energie Bedrijf (AEB). Dat melden de verantwoordelijke wethouders donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Afbeelding

Leden Eerste Kamer komen nog steeds vooral uit Randstad

Ondanks de enorme overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) komen de nieuwe leden van de Eerste Kamer nog steeds vooral uit de Randstad. Het deel van het land buiten de Randstad, waar de BBB met name veel stemmen kreeg, is nauwelijks vertegenwoordigd in de Senaat.

Afbeelding

Strukton: schorsing Sanderink geeft broodnodige duidelijkheid

Bouwbedrijf Strukton is blij met de duidelijkheid over de positie van de geschorste topman Gerard Sanderink, die door de ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam voor onbepaalde tijd is geschorst als bestuurder van het bedrijf.

Afbeelding

Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers

Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is.