Röntgenfoto kan helpen bij opsporen Covid-19

Nieuws
Röntgenfoto's kunnen artsen helpen te bepalen of een patiënt lijdt aan de ziekte Covid-19. Twee Nederlandse bedrijven hebben software ontwikkeld die de aantasting van longweefsel duidelijk weergeeft en analyseert. Een score tussen 0 en 100 laat zien in hoeverre in een long "abnormaliteiten" te zien zijn die duiden op Covid-19.
anp
dinsdag 7 april 2020 om 12:26 aangepast 18:28
Afbeelding
beeld anp
anp

Het virus wordt normaal standaard vastgesteld met een laboratoriumtest. Daarnaast worden vaak CT-scans gebruikt om direct via een beeld van de longen een indicatie te krijgen of iemand mogelijk is besmet. In arme landen zijn tests en kostbare CT-scanners echter niet altijd beschikbaar. Röntgenapparatuur, die op meer plaatsen aanwezig is, kan dus een "nuttig hulpmiddel" zijn, stellen de medische technologiebedrijven Thirona en Delft Imaging. De tool die ze hebben gebouwd, is gratis te gebruiken.

"Veel maatregelen die we in Europa en de Verenigde Staten hebben geïmplementeerd, zijn moeilijk te kopiëren in Afrika", aldus de ontwikkelaars. De software is een afgeleide van software die wereldwijd wordt gebruikt om tuberculose op te sporen via röntgenfoto's. "In veel landen wordt een röntgenanalyse standaard gebruikt als eerstelijns triage, voordat andere testen plaatsvinden." Triage is de eerste medische beoordeling van wat er met een patiënt aan de hand is en welke zorg hij of zij nodig heeft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nog steeds minder luchtreizigers in 2022 dan voor corona

De Nederlandse luchtvaart was afgelopen jaar nog steeds niet op het niveau van voor de coronapandemie, laten cijfers van het CBS zien. Vergeleken met 2019 vloog een kwart minder reizigers van en naar Nederland.

Afbeelding

Productieproblemen en afkoelende economie hinderden Apple

Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van 2022 flink last gehad van productieproblemen bij een grote fabriek in China. Dat leidde ertoe dat het bedrijf vooral minder iPhones kon leveren. Maar ook de afzwakkende economie zat het bedrijf dwars.

Afbeelding

Spanje haalt banden aan met Marokko ondanks verdeeldheid regering

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft donderdag een bezoek gebracht aan Marokko om de banden aan te halen. Hij krijgt veel kritiek over die reis en zelfs binnen zijn eigen regering klinken bezwaren omdat Spanje zou zijn gezwicht voor de Marokkaanse druk.

Afbeelding

Groei Google-moeder zwakt af, maar bedrijf belooft nieuwe energie

De groei van de omzet van Google-moeder Alphabet is in het afgelopen kwartaal bijna tot stilstand gekomen. Over heel het jaar was er nog wel een stevige verkoopplus. Maar de winst daalde aanzienlijk. Eerder zette Alphabet al het mes in het personeelsbestand waardoor 10.

Afbeelding

Starbucks krijgt minder bezoekers, vooral in China

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft het afgelopen kwartaal minder bezoekers getrokken. De omzet nam wel toe maar dat kwam volledig door prijsverhogingen.

Afbeelding

Webwinkel Amazon groeide door, maar leed wel verlies

Webwinkel en techbedrijf Amazon heeft vorig jaar zijn omzet verder opgevoerd. Het bedrijf verkocht 9 procent meer, maar desondanks zette Amazon een stevig verlies in de boeken.