Hulptelefoonlijnen worden druk gebeld

Nieuws
In deze tijden van corona zijn veel mensen op zoek naar een luisterend oor, vooral als ze noodgedwongen thuis zitten. Bij de Luisterlijn komen 30 procent meer telefoontjes binnen dan anders. Dagelijks voeren vrijwilligers 1200 gesprekken via de telefoon en nog eens ruim 150 via de chat.
anp
donderdag 26 maart 2020 om 09:31
Afbeelding
beeld anp

Meer dan de helft van die gesprekken gaat over corona, en bezorgdheid en angst komen veelvuldig terug. “Mensen worden de hele dag geconfronteerd met corona. Wanneer zij de tv aanzetten, even met iemand praten, boodschappen doen en alle lege schappen zien”, zegt een trainer bij de Luisterlijn. “Mensen maken zich zorgen, hebben angst of zijn soms echt in paniek. Praten helpt en zorgt geregeld voor opluchting.”

Ook de speciale hulplijn van het Rode Kruis wordt druk gebeld. Sinds de lijn is opengegaan, vorige week maandag, hebben al 12.000 mensen gebeld. “Het aantal bellers verschilt per dag, afhankelijk van wat er in het nieuws is. Toen bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand in de supermarkten werd ingevoerd, belden veel ouderen om te vragen of ze nog wel veilig boodschappen konden doen”, aldus een woordvoerster van het Rode Kruis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kosten langdurige zorg bijna 9 procent omhoog

De kosten van de langdurige zorg in ons land stegen vorig jaar met 8,9 procent, met name doordat er meer mensen voor in aanmerking kwamen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Aan het begin van 2021 hadden 324.

Afbeelding

Geen financiële compensatie voor uitbaters kolencentrales

Het Rijk hoeft geen financiële compensatie te geven aan eigenaren van kolencentrales die vanwege nieuwe regels hun installaties eerder moeten sluiten.

Afbeelding

Automatische dwangsom voor wachtende asielzoekers mag uitblijven

De overheid hoeft asielzoekers die niet tijdig uitsluitsel krijgen over hun aanvraag niet automatisch een vergoeding te betalen. De Raad van State (RvS) heeft dat woensdag bepaald.

Afbeelding

Inflatie eurozone koelt af tot 10 procent na record in oktober

Het dagelijks leven in de eurozone is deze maand 10 procent duurder geworden, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers.

Afbeelding

DNB: huishoudens verloren niet eerder zoveel op beleggingsfondsen

Het jaar 2022 verloopt vooralsnog rampzalig voor beleggingsfondsen. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) verdampte er in de eerste negen maanden van het jaar door de dalende beurskoersen en stijgende rentes al dik 18 miljard euro aan vermogen bij binnenlandse en buit..

Afbeelding

Franse inflatie blijft steken op recordhoogte

De inflatie in Frankrijk is in november tegen de verwachtingen in op recordhoogte blijven steken. Het leven in het land was vorige maand 7,1 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is onveranderd vergeleken met oktober.