'Ik houd graag de vaart erin bij vergaderingen'

Nieuws
Nederland is een vergaderland: zowel het bedrijfs- als het verenigingsleven zit vol overleggen en meetings. Deze rubriek laat vergaderaars aan het woord over de vergadercultuur binnen hun bedrijf, organisatie of vereniging. Vandaag: Klaas Keijzer (73), voorzitter Postzegelvereniging Monster.
dinsdag 24 maart 2020 om 03:00
MONSTER - Klaas Keijzer is voorzitter van Postzegelvereniging Monster. Foto: Vlak voor de vergadering is de ruilbeurs. Na de vergadering zal er geveild worden. COPYRIGHT DIRK HOL
MONSTER - Klaas Keijzer is voorzitter van Postzegelvereniging Monster. Foto: Vlak voor de vergadering is de ruilbeurs. Na de vergadering zal er geveild worden. COPYRIGHT DIRK HOL beeld DIRK HOL

Waar hebben jullie dit keer over vergaderd?

‘We zijn druk bezig ons huishoudelijk reglement te actualiseren, dus daar hebben we tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering over vergaderd. Dat is nodig omdat we ons twee jaar geleden hebben aangesloten bij het Samenwerkingsverband Filatelie, omdat ons vorige verband stopte. We hadden nog geen statuten en huishoudelijk reglement, want dat was niet vereist. Nu moeten we die wel hebben en dus hebben we vergaderd over het huishoudelijk reglement voor veilingen en rondzendingen en over criteria voor onderscheidingen. Verder hebben we onze voorgenomen activiteiten doorgenomen. Het eerste weekend van april zouden we met onze kraam op 'Kom in de Kas 2020' staan, maar vanwege het coronavirus is dat weekend afgelast. Wel zijn we op 27 april aanwezig bij de verzamelruilbeurs van een grote amateurvolkstuinvereniging, waar we met ruiltafels staan en waar we Westlands mooiste postzegels promoten. Verder was er een kleine veiling en zijn er ruim vijftig kavels per opbod verkocht. Tot slot: ik complimenteer onze leden altijd graag tijdens vergaderingen. Het is heel fijn dat we zoveel actieve leden hebben, zodat niet alles op het bestuur aankomt. Ik vraag regelmatig iemand om een taak op zich te nemen en nog nooit heb ik een 'nee' gehoord.

Hoe vaak en hoe lang vergaderen jullie?

‘Als vereniging hebben we tien contactavonden. Een daarvan is tegelijk de Algemene Ledenvergadering. Daarnaast zijn er vier bestuursvergaderingen, een stuk of tien overige vergaderingen en een aantal bijeenkomsten met andere verenigingen. We vergaderen altijd zo kort mogelijk: ik houd niet van geleuter. Deze vergadering duurde bijvoorbeeld maar drie kwartier. Iedereen moet zijn zegje kunnen doen, maar ik houd graag de vaart erin. Bijna de helft van onze negentig leden was aanwezig. We hebben helaas veel zieken, dat hangt samen met de grijze haren bij een postzegelvereniging. De bestuursvergaderingen duren langer dan de Algemene Ledenvergaderingen, meestal ruim drie uur. Tijdens de contactavonden is er meestal ook een lezing over een interessant onderwerp, bijvoorbeeld het afstempelen van postzegels.’

Wat was uw inbreng tijdens deze vergadering?

‘Ik zorg ervoor dat iedereen zijn zegje kan doen. Ook houd ik in de gaten dat we ons aan de statuten houden en geef ik de zaken keurig weer zodat de secretaris alles goed kan opnemen in de notulen.

De veiling leid ik niet, daar hebben we een veilingmeester voor. Dat is een persoon met veel kennis van zaken: hij is eerder voorzitter van onze vereniging geweest en heeft veertig jaar tot in z’n knieën in de postzegels gestaan.’

Welke vergadering vergeet u nooit meer?

‘De vergadering op 20 november 2009 blijft mij bij, ik weet de datum nog precies. Ik was als secretaris en plaatsvervangend voorzitter net nieuw in het bestuur, toen de toenmalige voorzitter aangaf ziek te zijn en mij vroeg op zoek te gaan naar een nieuwe voorzitter. Binnen drie maanden was hij overleden. Omdat ik niemand kon vinden voor de voorzittersrol, ben ik uit nood zelf voorzitter geworden en hebben we wat geschoven met bestuursfuncties.’

Wilt u ook met de vergadering van uw (vrijwilligers)werk, kerk, vereniging of stichting in de krant? Mail naar meedenken@nd.nl.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Blade runner' Oscar Pistorius komt mogelijk vervroegd vrij

De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius krijgt mogelijk vrijdag al te horen of hij vervroegd vrijkomt. 'Blade runner' zoals de bijnaam van de gehandicapte sporter luidt, werd in 2017 veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriendin.

Afbeelding

Nieuwe autoriteit geeft eerste adviezen natuurplannen provincies

De Ecologische Autoriteit (EA) presenteert vrijdag de eerste vier adviezen over de plannen van provincies voor beschermde natuur. De organisatie is ingesteld door het kabinet, met het doel om onafhankelijk de plannen te beoordelen die provincies hebben met hun natuurgebieden.

Afbeelding

Miljoenenmetro naar strand Hoek van Holland gaat vrijdag rijden

Reizigers kunnen vanaf vrijdagmorgen 09.00 uur gebruik gaan maken van ook het laatste stukje van metrolijn B, de spoorverbinding tussen Rotterdam en station Hoek van Holland Strand.

Afbeelding

Trump gaat zichzelf dinsdag aangeven zegt advocaat

Volgens een van zijn advocaten zal voormalig president Donald Trump zichzelf dinsdag aangeven voor voorgeleiding in verband met de aanklacht tegen hem in een rechtbank in Manhattan. Dit schrijft The New York Times.

Afbeelding

Republikeinen scharen zich achter Trump na aanklacht

Republikeinse bondgenoten en rivalen van Donald Trump hebben donderdag de aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president aan de kaak gesteld als een politiek gemotiveerde poging om zijn presidentskandidatuur in 2024 te laten ontsporen.

Afbeelding

Gouverneur DeSantis: geen meewerking uitleveringsverzoek Trump

In een reactie op de aanklacht door een grand jury in Manhattan tegen Donald J. Trump, noemt Trumps rivaal en gouverneur van Florida Ron DeSantis de aanklacht 'on-Amerikaans'.