‘Binnen 1,5 meter vliegen meeste hoest- en niesdruppels rond’

Nieuws
Iemand die hoest of niest, verspreidt in een straal van 1,5 meter rondom zichzelf het grootste volume aan druppels. Dat staat vast, zegt hoogleraar infectieziekten en medisch microbioloog Andreas Voss van het Radboudumc en ziekenhuis CWZ in Nijmegen. Daarom is het belangrijk dat iedereen tijdens deze coronacrisis op minimaal 1,5 meter afstand van anderen blijft.
anp
zondag 22 maart 2020 om 13:43
Afbeelding
beeld anp
anp

“Hoe meer mensen zich in de openbare ruimte bevinden, hoe groter de kans dat mensen niet op de basisafstand van elkaar zijn. Als iedereen op dezelfde tijd naar dezelfde plekken gaat is de kans op besmetting stukken groter”, legt de hoogleraar uit.

Dit weekeinde blijkt dat de adviezen over het mijden van groepen en afstand houden slecht worden nageleefd. Voss: “Dat komt mogelijk omdat nog niet iedereen is geconfronteerd met de grote gevolgen van deze ernstige pandemie. Ik denk echter dat het een kwestie van weken is totdat iedereen in Nederland iemand kent die ernstig ziek is door corona of die aan de besmetting is overleden.”

Lockdown

In Nederland is nu nog geen sprake van een totale lockdown. Mensen mogen nog naar buiten. Kinderen kunnen in de tuin spelen, maar ze moeten niet met z’n allen gaan voetballen op een veldje. “Maar als iedereen hardleers is en niet luistert naar de voorschriften zullen er niet-vrijwillige maatregelen volgen zoals dat in andere landen al is gebeurd”, denkt Voss.

“Je mag ook nog bij elkaar op bezoek, maar beperk dat. Ga zeker niet naar mensen die al een onderliggende aandoening hebben. En blijf zelf bij de minste klachten thuis. Dat is al heel vaak herhaald. Het is niet genoeg te benadrukken: de controle over deze crisis ligt bij het grote publiek. Dat moet zich strikt aan de regels houden.”

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twitter maakt toegang externe ontwikkelaars betaald

Berichtendienst Twitter gaat vanaf volgende week de toegang voor externe ontwikkelaars op het platform betaald maken, zo meldt het bedrijf op het eigen platform.

Afbeelding

Onderzoek: relatie tussen alcoholgebruik en kanker weinig bekend

Veel Nederlanders weten niet dat alcohol een belangrijke oorzaak van kanker is, concludeert het Trimbos-instituut in nieuw onderzoek. Slechts 37 procent van de 6000 mensen die het instituut liet ondervragen over hun kennis van alcoholschade legt die relatie.

Afbeelding

CBS: in laatste twee weken januari geen oversterfte meer

In de laatste twee weken van januari was er geen sprake van oversterfte in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

Afbeelding

Nog steeds minder luchtreizigers in 2022 dan voor corona

De Nederlandse luchtvaart was afgelopen jaar nog steeds niet op het niveau van voor de coronapandemie, laten cijfers van het CBS zien. Vergeleken met 2019 vloog een kwart minder reizigers van en naar Nederland.

Afbeelding

Nog steeds minder luchtreizigers in 2022 dan voor corona

De Nederlandse luchtvaart was afgelopen jaar nog steeds niet op het niveau van voor de coronapandemie, laten cijfers van het CBS zien. Vergeleken met 2019 vloog een kwart minder reizigers van en naar Nederland.

Afbeelding

Productieproblemen en afkoelende economie hinderden Apple

Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van 2022 flink last gehad van productieproblemen bij een grote fabriek in China. Dat leidde ertoe dat het bedrijf vooral minder iPhones kon leveren. Maar ook de afzwakkende economie zat het bedrijf dwars.