Internationale Vrouwendag in het teken van vrijheid

Nieuws
Internationale Vrouwendag staat zondag in Nederland in het teken van vrijheid. Her en der zijn activiteiten, waaronder de Women’s March in Amsterdam.
anp
zondag 8 maart 2020 om 05:27
Afbeelding
beeld anp
anp

Het thema vrijheid krijgt overal een andere invulling. Een woordvoerder van het landelijk platform Internationale Vrouwendag zegt dat onderwerpen als gelijke beloning en recht op abortus veel in de schijnwerpers staan.

Maatschappelijke organisaties besteden vanuit hun eigen invalshoek aandacht aan vrouwenrechten. Zo start Amnesty International zondag een campagne voor strengere straffen op seks tegen de zin van vrouwen. Ook vraagt Amnesty aandacht voor gedetineerde vrouwenrechtenactivisten in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en Iran.

In Den Haag verzorgt de Kessler Stichting een verwendag voor dak- en thuisloze vrouwen. Ook kunnen zij er terecht met hulpvragen en vertellen vrouwen die hun leven weer op orde hebben hun verhaal.

De Amsterdamse Women’s March begint om 12.30 uur op de Dam en gaat naar het Museumplein. De mars, die vorig jaar duizenden deelnemers trok, staat dit jaar in het teken van het recht om in verzet te komen.

Ook aan het Binnenhof klinkt de stem van vrouwen nog niet genoeg, vindt GroenLinks. De politiek telt nog altijd veel minder vrouwen dan mannen. De oppositiepartij vult daarom binnenkort de Eerste Kamer voor een dag met vrouwen. De 75 vrouwen zijn uitgekozen omdat ze geen contact hebben met politici en hun zorgen en wensen daardoor doorgaans moeilijk over het voetlicht weten te krijgen. Nu krijgen ze de kans samen voorstellen te doen waar de politiek mee aan de slag kan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.

Afbeelding

Spanningen in Duitse stad Leipzig op linkse demonstratiedag Tag X

Op 'Tag X', een extreemlinkse protestdag, staan demonstranten in de Duitse stad Leipzig tegenover de politie, die in groten getale is uitgerukt. Er zijn vuurwerk en stenen naar de politie gegooid.