Nederlandse filmsector geeft Verhoeven en Koolhoven oeuvreprijs

Nieuws
De Nederlandse bioscoopbranche heeft dinsdag regisseurs Paul Verhoeven en Martin Koolhoven in het zonnetje gezet. De twee filmmakers kregen de Zilveren Roos en het Zilveren Roosje, twee prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan een persoon of instelling die van grote betekenis is of is geweest voor de Nederlandse filmwereld.
anp
dinsdag 7 januari 2020 om 16:17
Afbeelding
Foto: beeld anp

De onderscheiding, die bestaat uit een beeldje en een geldbedrag, werd uitgereikt op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse filmwereld in bioscoop Tuschinski in Amsterdam. Verhoeven was niet bij de uitreiking aanwezig; hij is in het buitenland om zijn nieuwe film Benedetta af te maken.

Koolhoven was wel present om het Zilveren Roosje aan te nemen. De maker van films als Brimstone en Oorlogswinter kreeg de prijs ook vanwege zijn filmavonden in bioscoop Eye en zijn programma op televisie waarin hij enthousiast zijn liefde voor het medium deelt.

De Zilveren Roos ging vorig jaar naar het vakblad Holland Film Nieuws voor zijn 25-jarig jubileum. De prijs is een initiatief van de Stichting Jan Nijland, vernoemd naar een bioscoopondernemer die in de jaren zeventig en tachtig lange tijd voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond was.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.