Nuntius wil snelle heiligverklaring Peerke Donders

Nieuws
De diplomatieke vertegenwoordiger van het Vaticaan in Suriname, aartsbisschop Nicola Girasoli, hoopt dat de Tilburgse missionaris Petrus 'Peerke' Donders snel heilig kan worden verklaard. Hij roept de inwoners van Suriname alvast op bewijzen te verzamelen van eventuele wonderen die Donders tijdens zijn werk in de Nederlandse ex-kolonie zou hebben verricht.
NOVUM
donderdag 10 april 2014 om 22:15

Aartsbisschop Girasoli deed die uitspraak toen hij enkele dagen geleden in Suriname was om de kathedraal van Paramaribo te verheffen tot basiliek. Het graf van Donders bevindt zich in de linkervleugel van het houten kerkgebouw, dat in hartje Paramaribo staat.

Nu deze kathedraal een basiliek is geworden, is de volgende stap om Donders heilig te laten verklaren. Jullie kunnen niet alleen helpen door te bidden, maar ook door op zoek te gaan naar een mirakel dat Donders hier tijdens zijn leven heeft verricht. Door bewijzen te verzamelen, kan hij snel heilig worden verklaard, sprak Girasoli de bomvolle basiliek toe.

Donders werkte van 1842 tot aan zijn dood in 1887 in Suriname, onder meer met leprapatiënten en in indianendorpen. In 1921 werd hij herbegraven in de toenmalige Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal. Paus Johannes Paulus II verklaarde Donders in 1982 al zalig, nadat het Vaticaan enkele jaren daarvoor had erkend dat in 1929 een tweejarig kind zou zijn genezen van botkanker nadat Donders voor haar was aanbeden.

Voor een heiligverklaring is echter nog een tweede mirakel nodig. In het Vaticaan is daarvoor een speciale commissie. Die zal de wonderen die eventueel worden gerapporteerd toetsen en daarna de paus al dan niet groen licht geven voor een heiligverklaring.

In de volkstelling van september zeiden ruim 117 duizend van de 542 duizend getelde Surinamers rooms-katholiek te zijn. Dat komt neer op 22 procent van de bevolking. Daarmee is het katholicisme met afstand de grootste religie van het land.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Groningen verbiedt bezit voorwerpen die wapen kunnen zijn

In de gemeente Groningen geldt vanaf 1 maart een verbod op het dragen van messen en andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden, meldt de gemeente vrijdag. Hiermee beoogt de gemeente dat minder mensen slachtoffer worden van geweld met wapens.

Afbeelding

Bloomberg: Disney-films straks niet meer alleen naar Disney+

Disney overweegt meer van zijn films en tv-series aan concurrerende media te verkopen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Daarmee zou het entertainmentconcern van zijn strategie afstappen om eigen films en series alleen op de eigen platforms Disney+ en Hulu aan..

Afbeelding

Bloomberg: Google steekt 400 miljoen in AI-bedrijf Anthropic

Google heeft bijna 400 miljoen dollar (370 miljoen euro) geïnvesteerd in de start-up Anthropic, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Levenslanggestrafte krijgt een jaar extra voor re-integratie

Mensen die tot levenslang veroordeeld zijn en mogen werken aan een mogelijke terugkeer in de samenleving krijgen voor hun re-integratie langer de tijd. Dat heeft minister Franc Weerwind besloten na een advies. Dat betekent wel dat ze pas een jaar later echt vrij kunnen komen.

Afbeelding

Frankrijk en Italië leveren luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne

Frankrijk en Italië gaan in het voorjaar gezamenlijk een luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne leveren. 'Hiermee kan Oekraïne zich verdedigen tegen Russische drones, raketten en vliegtuigaanvallen', meldde de Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu na een telefoongesprek..

Afbeelding

EU-landen akkoord over nieuw prijsplafond voor Russische olie

EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over het instellen van een prijsplafond voor geraffineerde olieproducten uit Rusland. De Europese Commissie had een voorstel hierover ingediend vanwege de oorlog in Oekraïne.