Erasmus MC weerspreekt kritiek WHO over SARS

Nieuws
Het Erasmus MC in Rotterdam herkent zich niet in de kritiek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de ontdekking van het nieuwe SARS-achtige virus MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Dat heeft Ab Osterhaus van het Erasmus MC vrijdag gezegd in een reactie. De WHO zei deze week dat de strijd tegen het nieuwe virus vertraging heeft opgelopen door toedoen van het Erasmus MC. MERS heeft tot dusver aan 22 mensen het leven gekost.
NOVUM
vrijdag 24 mei 2013 om 17:30

De Saudische arts Ali Mohamed Zaki dacht vorig jaar een nieuw virus te hebben ontdekt en stuurde een monster naar dokter Ron Fouchier bij het Erasmus MC voor verder onderzoek. Nadat Fouchier had vastgesteld dat het inderdaad om een nieuw virus ging vroeg hij namens het Erasmus MC een patent aan.

Dokter Margaret Chan, het hoofd van de WHO, zei donderdag in Genève dat levens in gevaar zijn gebracht door het handelen van dokter Zaki, en richtte zich tot nationale overheden. Zeg tegen de wetenschappers in jullie land dat jullie de baas zijn, zei Chan. Jullie zijn de nationale autoriteit. Waarom zouden jullie wetenschappers monsters naar andere laboratoria sturen (...) en toestaan dat andere mensen het intellectuele eigendom op een nieuwe ziekte claimen?

De Saudische onderminister van volksgezondheid Ziad Memish zei in Genève dat door de patentaanvraag het ontwikkelen van een methode om de ziekte vast te stellen vertraging heeft opgelopen. Er was een vertraging van drie maanden waarin wij ons niet bewust waren van de ontdekking van het virus, aldus Memish.

Osterhaus weerspreekt met klem dat het handelen van Zaki of het onderzoek bij het Erasmus MC tot vertraging heeft geleid. Wij kregen iets binnen en vonden iets ongewoons. Dan ga je dat onderzoeken, en het duurt een tijd voor je precies weet waar je mee te maken hebt. Osterhaus zei dat zodra het onderzoek rond was de informatie ter beschikking is gesteld. Laboratoria in andere landen kunnen een monster van het virus krijgen voor onderzoek zonder dat hier kosten aan verbonden zijn, aldus Osterhaus.

Volgens Osterhaus is het aanvragen van een patent in een dergelijke situatie de normaalste zaak van de wereld. Het patent is bedoeld voor als een nieuw virus zich verder verspreidt en er een geneesmiddel moet worden gemaakt. Op dat moment is het aan de farmaceutische industrie om een vaccin of geneesmiddel te ontwikkelen, en volgens Osterhaus doen dat soort bedrijven dat niet als er niet via een patent geld aan te verdienen valt. We hebben dit eerder gehad met SARS. Toen zijn er ook patenten aangevraagd. Maar die bleken uiteindelijk niet nodig te zijn.

Osterhaus zei dat hij, Fouchier of andere individuen geen geld zullen verdienen aan de eventuele ontwikkeling van een vaccin of een geneesmiddel. Het patent is eigendom van het Erasmus MC. Als er uiteindelijk geld binnenkomt wordt dat direct weer in research gestoken.

Het nieuwe virus heeft tot dusver vooral mensen in het Midden-Oosten geïnfecteerd. In totaal zijn 44 mensen besmet geraakt. Van hen hebben 22 het virus niet overleefd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog

Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg.

Afbeelding

Warner Bros. Discovery stijgt verder op hoger Wall Street

Warner Bros. Discovery heeft de handelsdag op Wall Street opnieuw met een stevige plus van 6,9 procent afgesloten. Het entertainmentconcern kondigde woensdag aan een deel van zijn schuldenlast te hebben afbetaald, tot genoegen van beleggers.

Afbeelding

Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg.

Afbeelding

Provincie Zuid-Holland maakt ook excuses voor slavernijverleden

Na Noord-Holland heeft ook de provincie Zuid-Holland excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag.

Afbeelding

Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen.