Lijst Fortuyn blijft zakken in peilingen

Nieuws
DEN HAAG - De Lijst Pim Fortuyn blijft in de opiniepeilingen zakken. Volgens een onderzoek van bureau Interview/NSS zou de LPF nu met 16 zetels in de Tweede Kamer komen. Een week geleden waren dat nog 19 zetels.
van onze redactie politiek
maandag 8 april 2002 om 00:00

De PvdA en GroenLinks deden het de afgelopen week beter dan de week daarvoor. Beide partijen zouden uitkomen uit op respectievelijk 39 en 13 zetels. De PvdA blijft daarmee op afstand de grootste partij, zij het een stuk kleiner dan de 45 zetels die de partij nu in de Kamer heeft.

De VVD profiteert een heel klein beetje van het 'verlies' van Fortuyn. De liberalen komen in de jongste peiling uit op 27 zetels, een winst van één ten opzichte van vorige week. Nu hebben de liberalen nog 38 zetels. D66 staat nu op 7 zetels, de helft van het huidige aantal in de Kamer.

Het CDA weet maar in geringe mate te profiteren van de malaise van paars. De christen-democraten staan in de laatste peiling op 31 zetels. Momenteel heeft het CDA 29 zetels in de Kamer. De Socialistische Partij en de ChristenUnie winnen allebei een zetel en komen op ieder zes zetels. De SGP verliest een zetel en komt op 2.

In een reactie zei Pim Fortuyn niet te weten waaraan de teruglopende populariteit van zijn partij te wijten is. ,,Het zou kunnen dat de problemen met mijn kandidatenlijst meespelen.'' Onlangs kwam onder anderen een hoofdinspecteur van politie die op de lijst stond in opspraak, waarna deze van de lijst werd afgevoerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van ‘s werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt.

Afbeelding

Hof in België schrapt uitleveringsverbod Iraanse terrorist

Een Belgische rechtbank heeft voorlopig een streep gehaald door het verbod een wegens terrorisme veroordeelde Iraniër uit te leveren aan Iran.

Afbeelding

Twitter grote winnaar op Wall Street na ommezwaai Musk

Twitter heeft dinsdag een grote koerssprong gemaakt op Wall Street omdat Elon Musk het bedrijf toch wil overnemen. Beleggers reageerden enthousiast, maar het nieuws was eerst alleen nog gebaseerd op een onbevestigd bericht.

Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.