Letterlijk is nog niet jong

Nieuws
Met belangstelling volg ik wat de Cees Dekker en Willem J. Ouweneel hebben geschreven en de reacties daarop. In hun laatste bijdrage (Nederlands Dagblad 15 mei) pleiten ze voor vrijheid van exegese van Genesis 1.
Fred Zwarts
dinsdag 16 mei 2006 om 00:00

Ook ik heb vroeger de creationistische ideen over een jonge aarde enthousiast ontvangen, maar kwam later tot de conclusie dat ze wetenschappelijk niet houdbaar zijn. Het verbaast me dat dit bij velen leidt tot de conclusie dat een letterlijke interpretatie van Genesis 1 daarom ook niet vol te houden is. Bij nadere bestudering van Genesis 1 ben ik tot de conclusie gekomen dat een letterlijke interpretatie van Genesis 1 juist in strijd is met het creationistische jonge-aardemodel. Als we namelijk Genesis 1 (en de rest van dit boek) letterlijk nemen, dan komen we tot de conclusie dat God de aarde zo'n 6000 jaar geleden in zes dagen geschapen heeft.

Laten we in gedachten teruggaan naar de zevende dag, de dag waarop God rustte. De aarde is dan een week oud. Volgens de hoofdhypothese van het creationistische jonge-aardemodel zou je op natuurwetenschappelijke wijze het moment van de schepping kunnen bepalen. Hieruit volgt direct dat er op die zevende dag geen schepselen zouden kunnen zijn geweest die ouder waren dan een week. Maar wat vertelt Genesis 1? Van veel schepselen (bomen, mensen, sterren, etc.) worden details vermeld waaruit blijkt dat ze natuurwetenschappelijk veel ouder waren. De uitkomst van het creationistische jonge-aarde model zit er direct al vele ordes van grootte naast.

Moeten we ons nu in allerlei wetenschappelijke bochten wringen en merkwaardige klimatologische, astronomische en fysische omstandigheden veronderstellen die de eerste dagen aanwezig zouden zijn geweest, om te verklaren hoe deze schepselen in enkele uren of dagen tot volwassenheid konden komen? Nee, de basishypothese van de creationistische jonge-aardetheorie doet tekort aan Gods macht. God is heel goed in staat volwassen schepselen te maken. Natuurwetenschappelijk is het moment van de schepping van deze schepselen niet vast te stellen. Dat kunnen we alleen door Gods openbaring gelovig te aanvaarden.

Keren we nu terug naar onze eigen tijd. We zien een aarde die er vele miljarden jaren oud uitziet. Moeten we ons nu in allerlei wetenschappelijke bochten wringen en merkwaardige klimatologische, astronomische en fysische omstandigheden veronderstellen waardoor de aarde deze toestand in enkele duizenden jaren bereikt kan hebben? Ook hier geldt: Natuurwetenschappelijk is het moment van de schepping van de aarde niet vast te stellen. God is heel goed in staat een volwassen aarde te maken. Dat kunnen we alleen door Gods openbaring gelovig te aanvaarden.

Kortom, natuurwetenschappelijk sta ik dicht bij de opvatting van de heren Dekker en Ouweneel, maar ik meen dat de discussie over een vrijere exegese van Genesis 1 hier niets mee te maken heeft.

Dr. F. Zwarts is natuurkundige en woont in Ten Boer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.

Afbeelding

Italiaanse hulpdiensten vinden slachtoffers na aardverschuiving

De hulpdiensten op het Italiaanse eiland Ischia hebben zondag zes overleden slachtoffers gevonden na de verwoestende storm en aardverschuiving van zaterdag, melden Italiaanse media. Daarmee komt het dodental op zeven.