Letterlijk is nog niet jong

Nieuws
Met belangstelling volg ik wat de Cees Dekker en Willem J. Ouweneel hebben geschreven en de reacties daarop. In hun laatste bijdrage (Nederlands Dagblad 15 mei) pleiten ze voor vrijheid van exegese van Genesis 1.
Fred Zwarts
dinsdag 16 mei 2006 om 00:00

Ook ik heb vroeger de creationistische ideen over een jonge aarde enthousiast ontvangen, maar kwam later tot de conclusie dat ze wetenschappelijk niet houdbaar zijn. Het verbaast me dat dit bij velen leidt tot de conclusie dat een letterlijke interpretatie van Genesis 1 daarom ook niet vol te houden is. Bij nadere bestudering van Genesis 1 ben ik tot de conclusie gekomen dat een letterlijke interpretatie van Genesis 1 juist in strijd is met het creationistische jonge-aardemodel. Als we namelijk Genesis 1 (en de rest van dit boek) letterlijk nemen, dan komen we tot de conclusie dat God de aarde zo'n 6000 jaar geleden in zes dagen geschapen heeft.

Laten we in gedachten teruggaan naar de zevende dag, de dag waarop God rustte. De aarde is dan een week oud. Volgens de hoofdhypothese van het creationistische jonge-aardemodel zou je op natuurwetenschappelijke wijze het moment van de schepping kunnen bepalen. Hieruit volgt direct dat er op die zevende dag geen schepselen zouden kunnen zijn geweest die ouder waren dan een week. Maar wat vertelt Genesis 1? Van veel schepselen (bomen, mensen, sterren, etc.) worden details vermeld waaruit blijkt dat ze natuurwetenschappelijk veel ouder waren. De uitkomst van het creationistische jonge-aarde model zit er direct al vele ordes van grootte naast.

Moeten we ons nu in allerlei wetenschappelijke bochten wringen en merkwaardige klimatologische, astronomische en fysische omstandigheden veronderstellen die de eerste dagen aanwezig zouden zijn geweest, om te verklaren hoe deze schepselen in enkele uren of dagen tot volwassenheid konden komen? Nee, de basishypothese van de creationistische jonge-aardetheorie doet tekort aan Gods macht. God is heel goed in staat volwassen schepselen te maken. Natuurwetenschappelijk is het moment van de schepping van deze schepselen niet vast te stellen. Dat kunnen we alleen door Gods openbaring gelovig te aanvaarden.

Keren we nu terug naar onze eigen tijd. We zien een aarde die er vele miljarden jaren oud uitziet. Moeten we ons nu in allerlei wetenschappelijke bochten wringen en merkwaardige klimatologische, astronomische en fysische omstandigheden veronderstellen waardoor de aarde deze toestand in enkele duizenden jaren bereikt kan hebben? Ook hier geldt: Natuurwetenschappelijk is het moment van de schepping van de aarde niet vast te stellen. God is heel goed in staat een volwassen aarde te maken. Dat kunnen we alleen door Gods openbaring gelovig te aanvaarden.

Kortom, natuurwetenschappelijk sta ik dicht bij de opvatting van de heren Dekker en Ouweneel, maar ik meen dat de discussie over een vrijere exegese van Genesis 1 hier niets mee te maken heeft.

Dr. F. Zwarts is natuurkundige en woont in Ten Boer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met name olie, zuivel en vlees fors duurder in supermarkt

Nederlanders betalen aan de kassa van de supermarkt flink meer voor hun wekelijkse boodschappen dan een jaar geleden. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) valt op te maken dat met name olie, zuivel en vlees flink in prijs zijn gestegen.

Afbeelding

Opnieuw uitval Belgische kernreactor

De Belgische kernreactor Doel 2 is onverwachts stilgevallen. Er trad na een kortsluiting in het besturingssysteem een automatische stop in werking. Er is geen enkel gevaar ontstaan, aldus een woordvoerster van het energiebedrijf Engie/Electrabel.

Afbeelding

Stikstofprofessor: duidelijkheid nodig over uitkoop piekbelasters

Het rapport van Johan Remkes over de stikstofaanpak is ‘een stap in de goede richting’, vindt ‘stikstofprofessor’ Jan-Willem Erisman. Volgens de hoogleraar van de Universiteit Leiden, die is gespecialiseerd in het onderwerp, moet er nog wel duidelijkheid komen over een aantal b..

Afbeelding

Aangifte van mishandeling ex-partner Johnny de Mol geseponeerd

Het Openbaar Ministerie seponeert de aangifte van mishandeling en poging tot doodslag die zijn ex-partner tegen Johnny de Mol deed. Het onderzoek heeft niet geleid tot voldoende bewijs, is donderdag bekendgemaakt.

Afbeelding

Iron Maiden komt in 2023 naar Ziggo Dome

De Britse heavymetalband Iron Maiden heeft een Europese tournee aangekondigd voor de zomer van 2023. De groep rond frontman Bruce Dickinson zal ook een show geven in de Ziggo Dome op 11 juli. Dat heeft concertorganisator MOJO donderdag gemeld.

Afbeelding

Lukas O. besluit te zwijgen na aanhouding vriend in Mallorcazaak

De onverwachte aanhouding van verdachte Martijn T. (20) tijdens de derde zittingsdag van de Mallorcazaak, leidt ertoe dat zijn goede vriend en medeverdachte Lukas O. (19) niets meer wil verklaren tijdens de inhoudelijke behandeling. De geschrokken O.