Ook misstanden bij legale adoptie

Nieuws
NIJMEGEN - Ongehuwde Indiase vrouwen die hun kind ter adoptie afstaan, zijn vaak onvoldoende geïnformeerd over alternatieven en de gevolgen die zo'n beslissing meebrengt. Dat stelt antropologe Pien Bos in haar onderzoek naar de besluitvorming van ongehuwde moeders in India, waarop ze 10 januari promoveert. Ze pleit voor betere informatie over alternatieve mogelijkheden.
van onze redactie binnenland
maandag 24 december 2007 om 00:00

In mei dit jaar berichtte het tv-programma Netwerk over enkele tientallen illegale adopties van Indiase kinderen naar Nederland. Het programma lichtte er één specifiek geval uit van een 9-jarig jongetje dat volgens zijn biologische moeder van haar gestolen is en dus niet vrijwillig werd afgestaan.

Volgens Bos, die haar onderzoek in 2001 startte, is de keuze van moeders die hun kind op een legale wijze afstaan, ook niet altijd even vrijwillig. Ze concludeert dat veel van de ongehuwde Indiase moeders in een proces terechtkomen waarin afstand doen van het kind op zeker moment nog de enige mogelijkheid lijkt. In de opvanghuizen ,,is alles en iedereen gericht op afstand doen'', zegt ze.

Bemiddelen

De opvanghuizen blijken tevens te bemiddelen voor adoptie en moeten zelfs grotendeels rondkomen van de vergoedingen die adoptieouders betalen. Medewerkers brengen de mogelijkheid het kind zelf te houden niet ter sprake. Bij de vrouwen heerst het beeld dat ze zelf niet kunnen betalen voor het opvanghuis, terwijl ze bijzonder dankbaar zijn dat ze opgevangen worden en zich moeten schamen voor hun familie en omgeving. ,,Veel vrouwen krijgen het idee dat ze nog maar één kant op kunnen: afstand doen van hun kind.''

Daarnaast blijken de vrouwen vaak slecht op de hoogte van de gevolgen van hun besluit tot afstaan ter adoptie. Bij de Tamils, in Zuid-India, waar Bos onderzoek deed, is de bloedband tussen moeder en kind onverbrekelijk. Ze zien het tekenen van een afstandsverklaring daarom als een platte juridische procedure die hun moederschap niet beëindigt. Een deel van de vrouwen hoopt daarom dat hun kind later naar hen op zoek zal gaan. Adoptieorganisaties maken die zoektocht vaak onmogelijk 'ter bescherming van de moeders'. Volgens Bos zitten moeders vaak helemaal niet op die bescherming te wachten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.

Afbeelding

Grote meerderheid Cubanen stemt voor legalisering homohuwelijk

Cubanen hebben in een referendum in grote meerderheid gestemd voor legalisering van zowel het homohuwelijk als draagmoederschap. Volgens de Cubaanse verkiezingsautoriteit stemde 66,85 procent in met de nieuwe familiewet die dit toestaat, terwijl 33,15 procent tegen stemde.

Afbeelding

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van ‘s werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt.

Afbeelding

Hof in België schrapt uitleveringsverbod Iraanse terrorist

Een Belgische rechtbank heeft voorlopig een streep gehaald door het verbod een wegens terrorisme veroordeelde Iraniër uit te leveren aan Iran.

Afbeelding

Twitter grote winnaar op Wall Street na ommezwaai Musk

Twitter heeft dinsdag een grote koerssprong gemaakt op Wall Street omdat Elon Musk het bedrijf toch wil overnemen. Beleggers reageerden enthousiast, maar het nieuws was eerst alleen nog gebaseerd op een onbevestigd bericht.

Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.