Felle kritiek Senaat op Balkenende

Nieuws
DEN HAAG - Een grote minderheid in de Eerste Kamer - alle partijen behalve VVD en CDA - vindt dat het kabinet te weinig rekening houdt met minderheden in het parlement. Alle oppostiepartijen, 36 van de 75 zetels, verwijten het demissionaire kabinet-Balkenende dat het doet alsof het niet is gevallen. Premier Balkenende bestrijdt dat hij het staatsrecht oprekt.
van onze redactie politiek
woensdag 27 november 2002 om 08:18

De fracties van PvdA, GroenLinks en D66 kozen gisteren voor het in de Eerste Kamer ongebruikelijke interpellatiemiddel om Balkenende ter verantwoording te roepen. Ze pakten de demissionaire minister-president, die als premier nog niet in de Eerste Kamer was verschenen, hard aan.

De Boer (GroenLinks) verweet het kabinet de verleiding niet te kunnen weerstaan zaken die niet per se noodzakelijk zijn, erdoor te drukken. Mw. Lycklama à Nijeholt (PvdA) verweet de leider van het kabinet gebrek aan fatsoen. Het kabinet heeft een houding van gewoon doorregeren en lijkt zich daarbij te baseren op de peilingen. Die peilingen bieden het kabinet echter geen democratische legitimatie. Bovendien kunnen die peilingen snel veranderen. De PvdA'er noemde dat een ,,hoogmoedige en ongepaste'' stijl van regeren die de kiezers geen recht doet. Schuyer (D66) stelde dat het demissionaire kabinet het democratische bestel ondermijnt door zo veel mogelijk wetten en voorstellen aangenomen te krijgen.

Balkenende beriep zich in zijn verdediging op de opdracht van het staatshoofd om alles te doen wat noodzakelijk is in het landsbelang. Daarbij heeft het kabinet rekening te houden met aanzienlijke minderheden in het parlement. Maar het kabinet heeft, zei de premier, een eigen verantwoordelikjkheid om af te wegen wat in het landsbelang noodzakelijk is om (nog) te doen.

Substantiële minderheid

De Boer gaf aan dat met die redenering er uiteindelijk geen verschil is tussen een zittend kabinet en een gevallen kabinet. Balkenende ontkende dat met de opmerking dat het parlement de grenzen bepaalt. In de praktijk betekent dat dat de coalitiepartners uitmaken wat wel en niet wordt behandeld. Terwijl die coalitiepartners op 16 oktober het vertrouwen in het kabinet opzegden.

Premier Balkenende zei de term ,,substantiële minderheid'' om rekening mee te houden niet ,,werkbaar'' te vinden. Ook was hij het oneens met zijn critici dat ,,terughoudendheid'' in het regeren na de kabinetsval het uitgangspunt moet zijn. Volgens de premier moet een demissionair kabinet vooral letten op wat ,,noodzakelijk'' is om in het belang van het land te doen.

Schuurman (ChristenUnie) riep de premier op zijn opvatting over wat noodzakelijk is niet maximaal te inpreteren. Ook andere fracties deden een beroep op de premier meer rekening te houden met minderheden in het parlement. Balkenende weigerde daaraan tegemoet te komen. Dat kwam hem op het verwijt te staan van Schuyer dat het kabinet over zijn graf heen regeert. De Boer: ,,u hebt de verplichting minderheden in de samenleving te respecteren en te proberen ze te overtuigen van uw opvatting, daar merk ik geen fluit van''. Balkenende nam afstand van deze verwijten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van ‘s werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt.

Afbeelding

Hof in België schrapt uitleveringsverbod Iraanse terrorist

Een Belgische rechtbank heeft voorlopig een streep gehaald door het verbod een wegens terrorisme veroordeelde Iraniër uit te leveren aan Iran.

Afbeelding

Twitter grote winnaar op Wall Street na ommezwaai Musk

Twitter heeft dinsdag een grote koerssprong gemaakt op Wall Street omdat Elon Musk het bedrijf toch wil overnemen. Beleggers reageerden enthousiast, maar het nieuws was eerst alleen nog gebaseerd op een onbevestigd bericht.

Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.