Felle kritiek Senaat op Balkenende

Nieuws
DEN HAAG - Een grote minderheid in de Eerste Kamer - alle partijen behalve VVD en CDA - vindt dat het kabinet te weinig rekening houdt met minderheden in het parlement. Alle oppostiepartijen, 36 van de 75 zetels, verwijten het demissionaire kabinet-Balkenende dat het doet alsof het niet is gevallen. Premier Balkenende bestrijdt dat hij het staatsrecht oprekt.
van onze redactie politiek
woensdag 27 november 2002 om 08:18

De fracties van PvdA, GroenLinks en D66 kozen gisteren voor het in de Eerste Kamer ongebruikelijke interpellatiemiddel om Balkenende ter verantwoording te roepen. Ze pakten de demissionaire minister-president, die als premier nog niet in de Eerste Kamer was verschenen, hard aan.

De Boer (GroenLinks) verweet het kabinet de verleiding niet te kunnen weerstaan zaken die niet per se noodzakelijk zijn, erdoor te drukken. Mw. Lycklama à Nijeholt (PvdA) verweet de leider van het kabinet gebrek aan fatsoen. Het kabinet heeft een houding van gewoon doorregeren en lijkt zich daarbij te baseren op de peilingen. Die peilingen bieden het kabinet echter geen democratische legitimatie. Bovendien kunnen die peilingen snel veranderen. De PvdA'er noemde dat een ,,hoogmoedige en ongepaste'' stijl van regeren die de kiezers geen recht doet. Schuyer (D66) stelde dat het demissionaire kabinet het democratische bestel ondermijnt door zo veel mogelijk wetten en voorstellen aangenomen te krijgen.

Balkenende beriep zich in zijn verdediging op de opdracht van het staatshoofd om alles te doen wat noodzakelijk is in het landsbelang. Daarbij heeft het kabinet rekening te houden met aanzienlijke minderheden in het parlement. Maar het kabinet heeft, zei de premier, een eigen verantwoordelikjkheid om af te wegen wat in het landsbelang noodzakelijk is om (nog) te doen.

Substantiële minderheid

De Boer gaf aan dat met die redenering er uiteindelijk geen verschil is tussen een zittend kabinet en een gevallen kabinet. Balkenende ontkende dat met de opmerking dat het parlement de grenzen bepaalt. In de praktijk betekent dat dat de coalitiepartners uitmaken wat wel en niet wordt behandeld. Terwijl die coalitiepartners op 16 oktober het vertrouwen in het kabinet opzegden.

Premier Balkenende zei de term ,,substantiële minderheid'' om rekening mee te houden niet ,,werkbaar'' te vinden. Ook was hij het oneens met zijn critici dat ,,terughoudendheid'' in het regeren na de kabinetsval het uitgangspunt moet zijn. Volgens de premier moet een demissionair kabinet vooral letten op wat ,,noodzakelijk'' is om in het belang van het land te doen.

Schuurman (ChristenUnie) riep de premier op zijn opvatting over wat noodzakelijk is niet maximaal te inpreteren. Ook andere fracties deden een beroep op de premier meer rekening te houden met minderheden in het parlement. Balkenende weigerde daaraan tegemoet te komen. Dat kwam hem op het verwijt te staan van Schuyer dat het kabinet over zijn graf heen regeert. De Boer: ,,u hebt de verplichting minderheden in de samenleving te respecteren en te proberen ze te overtuigen van uw opvatting, daar merk ik geen fluit van''. Balkenende nam afstand van deze verwijten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.