Asielzoekers krijgen iets meer vrijheid

Nieuws
DEN HAAG - Asielzoekers krijgen iets meer vrijheid in de aanmeldcentra. Dat zijn de centra waar zij binnen 48 uur te horen krijgen of zij toegelaten worden tot de asielprocedure in Nederland.
van onze redactie politiek
vrijdag 27 december 2002 om 19:22

Zo mogen zij in het vervolg tussen tien uur 's avonds en half acht 's ochtends van het terrein af, krijgen zij een eigen bagagekluisje en mogen zij hun eigen toiletspullen gebruiken. Dat schrijft minister Nawijn voor vreemdelingenzaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij moest de regels in de aanmeldcentra verruimen, nadat het Hof in Den Haag begin november oordeelde dat asielzoekers daar ten onrechte van hun vrijheid beroofd werden. In de aanmeldcentra in Rijsbergen, Ter Apel en Zevenaar moet de overheid binnen 48 werkuren bepalen of asielzoekers kans maken op een verblijfsstatus en dus in Nederland mogen blijven.

In het vervolg mogen asielzoekers 's nachts de aanmeldcentra verlaten. Alleen als de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) daar toestemming voor geeft mogen zij ook op andere uren weg. Bij terugkeer worden zij gefouilleerd 'ter controle van de identiteit' en om veiligheidsredenen, schrijft Nawijn. Voorheen was het zo dat van een asielzoeker die het centrum verliet de aanvraag werd afgewezen. Daar komt nu een eind aan. Maar als iemand zonder toestemming het centrum verlaat wordt dat wel mee gewogen in zijn aanvraag, zo staat in de brief.

Verder krijgen asielzoekers in het vervolg weer toegang tot hun bagage. Ook krijgen zij hun mobiele telefoon terug, nadat de IND de SIM-kaart heeft uitgelezen om te bepalen met wie de asielzoeker contact heeft gehad. Nu moeten zij hun gsm's nog inleveren. En zij mogen hun eigen toiletspullen gebruiken, mits daar geen scherpe voorwerpen inzitten.

Nawijn vreest wel dat door de versoepeling van de regels de IND het aantal zaken dat in de aanmeldcentra afgedaan kan worden omlaag gaat omdat de extra bewegingsvrijheid van de asielzoekers ook betekent dat het personeel daaraan extra tijd kwijt is. Hij laat dan ook onderzoeken of bij wet kan worden vastgelegd dat asielzoekers in de centra rechtmatig de vrijheid wordt ontnomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VN-mensenrechtenchef Türk brengt bezoek aan Oekraïne

VN-mensenrechtenchef Volker Türk begint zondag een vierdaags bezoek aan Oekraïne. Dat doet hij op uitnodiging van de Oekraïense regering, die Rusland beschuldigt van ernstige mensenrechtenschendingen.

Afbeelding

Leider Islamitische Staat gedood, opvolger benoemd

De leider van Islamitische Staat is gedood tijdens gevechten, meldt een woordvoerder van de terroristische beweging in een audioboodschap op Telegram. Er is al een opvolger aangesteld: Abu al-Husayn al-Husayni al-Qurashi, die wordt omschreven als een ‘veteraan van de jihad’.

Afbeelding

ON!: rapport ombudsman eenzijdig, niet aantoonbaar en subjectief

Ongehoord Nederland noemt het tweede rapport van de NPO Ombudsman ‘in veel gevallen eenzijdig, niet aantoonbaar en subjectief’. In het woensdag verschenen rapport concludeert de ombudsman dat Ongehoord Nederland opnieuw de Journalistieke Code van de NPO op diverse punten heeft..

Afbeelding

Aantal schurftgevallen neemt verder toe

Het aantal mensen met schurft neemt steeds verder toe. Vorige week kwam het aantal patiënten dat zich bij de huisarts meldde voor het eerst in bijna twee jaar tijd boven de 30 per 100.000 inwoners uit, zo laten cijfers van onderzoeksinstituut Nivel zien.

Afbeelding

Ombudsman NPO: omroep ON! vertoont patroon delen onjuiste informatie

Omroep Ongehoord Nederland schendt nog steeds op diverse punten de Journalistieke Code van de NPO. Dat blijkt uit het tweede rapport dat Ombudsman Margo Smit heeft geschreven over de omroep van Arnold Karskens.

Afbeelding

Amerikaanse economie harder gegroeid dan gedacht

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal harder gegroeid dan eerder werd gemeten. Dat kwam vooral doordat consumenten in die periode meer besteedden dan statistiekbureau Bureau of Economic Analysis (BEA) bij een eerste raming had aangenomen.