Twaalf Hells Angels vrij

Nieuws
AMSTERDAM - De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft besloten nog eens twaalf Hells Angels uit voorarrest vrij te laten.
anp
donderdag 29 december 2005 om 21:05

Een woordvoerster van de rechtbank liet dit donderdag weten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zitten er nu nog zes van de aanvankelijk 45 gearresteerde leden van de motorclub in voorarrest. Justitie vermoedt dat deze verdachte Hells Angels lid of bestuurder zijn of zijn geweest van een criminele organisatie. Daarnaast wordt een aantal van hen beschuldigd van diverse misdrijven, waaronder afpersing, mishandeling, bedreiging en handel in drugs. De politie arresteerde op 17 oktober tijdens een massale landelijke actie in totaal 45 verdachten. Onder hen waren ook de voormalig president van het Amsterdamse chapter Big Willem van B. en zijn opvolger Daniël U.. Ook zij zijn nu vrijgelaten.

Volgens de raadkamer heeft de officier van justitie onvoldoende aannemelijk gemaakt waarom de voorlopige hechtenis van elf van de twaalf Hells Angels nog noodzakelijk is voor een goed verloop van het onderzoek. Ook vindt de rechtbank dat er voor hen geen andere gronden zijn om ze in voorarrest te houden. Van de twaalfde Hells Angel is de voorlopige hechtenis slechts geschorst, niet opgeheven. Het OM zegt verbaasd te zijn over de vrijlating van de twaalf Angels. ,,We gaan kijken of we deze beslissing kunnen aanvechten'', licht de woordvoerster toe. ,,Uiteraard blijven ze allemaal verdachte en gaat het onderzoek tegen ze gewoon door.'' Het verkrijgen van een getuigenverklaring tegen Hells Angels lijkt opnieuw problematisch voor justitie. Mensen zijn bang voor represailles. Het OM heeft eerder een publieke oproep gedaan aan potentiële getuigen zich te melden. Van angst onder getuigen bleek eveneens tijdens de zaak tegen de Nomads, de inmiddels opgeheven afdeling van de Hells Angels in Limburg. Een aantal van hen is vervolgd wegens het doodschieten van drie clubgenoten. Justitie beschikte in die zaak over 'kroongetuige' Angelo D..Hij heeft ook verklaringen afgelegd die vermoedelijk bruikbaar zijn in deze nieuwe, landelijke zaak tegen de Hells Angels.

De rechter-commissaris gaf begin deze maand nog een getuige die het OM in de zaak tegen de Hells Angels wil inzetten, de status van 'bedreigde getuige'. Maar die status moet, zo blijkt donderdag, opnieuw worden aangevraagd. Dat komt omdat bij de vorige procedure niet alle formaliteiten goed in acht zijn genomen. Als dit in tweede instantie alsnog lukt, zal de getuige anoniem blijven en bescherming van justitie krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noodopvang voor honderd mensen in IJsselstein

De Utrechtse gemeente IJsselstein maakt in sporthal De Oever aan de Zomerdijk plaats voor noodopvang van honderd asielzoekers. De gemeente gaat scholen, sportclubs en anderen die de sporthal gebruiken, helpen om tijdelijk een ander onderkomen te vinden.

Afbeelding

Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht.

Afbeelding

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

Tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De officier van justitie sprak van een horrorscenario.

Afbeelding

Italiaan die WK-veld oprende met vredes-regenboogvlag snel vrij

Een 35-jarige Italiaan die tijdens een voetbalwedstrijd op het WK in Qatar het veld oprende met een shirt met politieke boodschappen erop en die een regenboogkleurige ‘vredesvlag’ met de tekst PACE (vrede) droeg, is kort na zijn aanhouding vrijgelaten.

Afbeelding

Verdachte situatie op Schiphol Plaza, omgeving afgezet

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een deel van Schiphol Plaza, de centrale hal van de luchthaven, afgezet vanwege een verdachte situatie. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

Afbeelding

Kabinet wil hardere afspraken over tegengaan desinformatie

Het kabinet is er nog niet gerust op dat de nieuwe Europese gedragscode tegen desinformatie goed genoeg zal werken. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) vindt het jammer dat onlineplatformen zichzelf moeten reguleren en vreest dat die afspraken te vrijblijve..