Nederlanders bouwen hulp af

Nieuws
BAGH - Nederlandse militairen in Pakistan die met een veldhospitaal medische hulp bieden aan slachtoffers van de aardbeving in dat land, bouwen die bijstand langzaam af.
anp
donderdag 29 december 2005 om 21:05

Op 10 januari wordt het ziekenhuis gesloten en tot die tijd verwijzen de Nederlanders patiënten die zich melden, zoveel mogelijk door naar Pakistaanse klinieken die inmiddels weer functioneren. Dat liet een woordvoerder van het veldhospitaal donderdag weten. De militairen openden op 9 november een veldhospitaal aan de rand van de stad Bagh waar gewonden uit die plaats en uit de wijde omgeving terechtkunnen. Sinds de militairen het ziekenhuis in gebruik namen, zijn er op de polikliniek 4500 patiënten behandeld. Daarnaast werden er ruim 130 grote operaties uitgevoerd. Vanaf begin november worden er ook regelmatig mobiele medische patrouilles de omgeving ingestuurd om mensen te helpen. Deze teams hielpen tot nu toe 3150 patiënten.

De Nederlandse militairen maken deel uit van de NAVO-troepen die op verzoek van de Pakistaanse regering na de aardbeving naar dat land kwamen om hulp te bieden in de rampgebieden. De NAVO-militairen moeten voor 1 februari het land hebben verlaten. Nadat de Nederlanders op 10 januari het veldhospitaal in Bagh hebben gesloten, zetten ze een post op bij de militaire luchthaven in Islamabad om eventuele medische hulp te bieden aan de militairen die vanaf die plek naar hun landen terugvliegen. Vooruitlopend op het vertrek bouwen de Nederlanders hun hulp langzaam af, omdat patiënten ook weer terechtkunnen bij lokale ziekenhuizen. ,,De basisgezondheidszorg in de omgeving wordt weer opgebouwd'', aldus woordvoerder H. Asma. ,,Zo zijn het districtsziekenhuis en het Pakistaanse militaire hospitaal weer operationeel. Wij leggen ons steeds meer toe op het doorverwijzen van patiënten naar deze instellingen, omdat ze moeten weten dat ze hier weer terechtkunnen.''

De polikliniek van het Nederlandse veldhospitaal voor de basisopvang van patiënten wordt op korte termijn gesloten. ,,Moeilijke gevallen zoals mensen met botbreuken die slecht helen of langdurige ontstekingen, kunnen nog wel tot het moment van sluiting bij ons terecht'', aldus Asma. Patiënten die langdurige zorg nodig hebben, worden via het veldhospitaal naar een ziekenhuis in Islamabad overgebracht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.

Afbeelding

Politie vindt 813 kilo vuurwerk in Westerhaar-Vriezenveensewijk

De politie heeft vrijdag bij een woning in het Twentse dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk 813 kilo vuurwerk in beslag genomen. Er is niemand aangehouden, maar de politie laat weten een verdachte in het vizier te hebben.

Afbeelding

NASA: Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Oekraïne is minstens 1 miljard dollar aan tarwe-inkomsten misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd.

Afbeelding

Daily Mirror: crisisoverleg William en Charles over Netflix-docu

Binnenkort vindt crisisoverleg plaats tussen koning Charles en zijn zoon, prins William, over de Netflix-documentaireserie over Charles’ zoon Harry en diens vrouw Meghan. De Britse tabloid The Daily Mirror meldt dat, zich baserend op koninklijke bronnen.

Afbeelding

Unilever vraagt rechter zaak ijsmaker Ben & Jerry’s te verwerpen

Levensmiddelenconcern Unilever heeft een Amerikaanse rechter gevraagd om een rechtszaak van ijsmerk Ben & Jerry’s over de verkoop van zijn Israëlische divisie te verwerpen.