Koreaanse kloonsuccessen volledig verzonnen

Nieuws
SEOUL - De Zuid-Koreaanse kloondokter Hwang Woo-suk is gisteren definitief ontmaskerd. Een onderzoekscommissie van de Nationale Universiteit in Seoul is tot de conclusie gekomen dat hij baanbrekende resultaten in een artikel over gekloonde embryonale stamcellen in het wetenschappelijk blad Science volledig heeft verzonnen.
van onze redactie buitenland
vrijdag 30 december 2005 om 07:21

,,Het is het oordeel van de commissie dat het team van professor Hwang niet de wetenschappelijke data heeft om te bewijzen dat patiëntspecifieke embryonale stamcellen zijn gemaakt'', zei het hoofd van de commissie, Roe Jung-hye, gisteren tijdens een persconferentie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad.

Hwang en zijn team beweerden in mei in Science dat zij erin waren geslaagd uit huidcellen van elf patiënten embryonale stamcellijnen te klonen die genetisch overeenkwamen met de donoren. Dat zou een belangrijke doorbraak kunnen betekenen in de behandeling van ziektes als Alzheimer en diabetes. Een commissie van de universiteit onthulde vorige week echter dat negen zogenaamd gekloonde menselijke stamcellen nep bleken te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat ook de laatste twee stamcellen, waarvan Hwang tot het laatste moment beweerde dat ze wel echt waren, onecht zijn. Ze bleken afkomstig te zijn van een eicel die in een ziekenhuis in Seoul was bevrucht.

Hwang kwam vorige maand in opspraak toen bleek dat enkele eicellen die voor het klonen werden gebruikt, afkomstig waren van medewerksters van hem. Vervolgens kwam ook het onderzoek zelf in het geding. Hwang nam vorige week ontslag als hoogleraar en bood zijn excuses aan voor de fraude. Daarna is hij met stress-verschijnselen opgenomen in een ziekenhuis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Daily Mirror: crisisoverleg William en Charles over Netflix-docu

Binnenkort vindt crisisoverleg plaats tussen koning Charles en zijn zoon, prins William, over de Netflix-documentaireserie over Charles’ zoon Harry en diens vrouw Meghan. De Britse tabloid The Daily Mirror meldt dat, zich baserend op koninklijke bronnen.

Afbeelding

Unilever vraagt rechter zaak ijsmaker Ben & Jerry’s te verwerpen

Levensmiddelenconcern Unilever heeft een Amerikaanse rechter gevraagd om een rechtszaak van ijsmerk Ben & Jerry’s over de verkoop van zijn Israëlische divisie te verwerpen.

Afbeelding

Oproep voor nieuw massaal protest tegen regime Iran

In Iran hebben activisten opgeroepen tot nieuwe landelijke protesten tegen het radicaal-islamitische regime. De stakingen en betogingen zouden van maandag tot woensdag moeten duren, is op sociale media te lezen.

Afbeelding

Econoom: Brits groeipotentieel blijft achter bij grote economieën

Het groeipotentieel van het Verenigd Koninkrijk blijft achter bij dat van vrijwel alle andere grote economieën. Dat komt vooral door de ingestorte productiviteit en de tekorten op de arbeidsmarkt, zegt Michael Saunders, econoom en voormalig beleidsmaker van de Bank of England.

Afbeelding

West-Java opnieuw getroffen door een aardbeving

Het Indonesische eiland Java is zaterdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.4, meldt het Indonesische agentschap voor meteorologie (BMKG). Het gaat om het westen van het eiland, waar een aardbeving enkele weken geleden nog honderden mensen het leven kostte.

Afbeelding

S&P trekt Twitter-rating in vanwege gebrek aan informatie

Standard & Poor’s heeft de rating voor onlineplatform Twitter ingetrokken. Volgens het kredietbureau is er te weinig informatie voorhanden om de beoordeling van de kredietwaardigheid te handhaven, zo liet het bureau weten.