Somalië vraagt hulp bij hongersnood

Nieuws
JOWHAR - Somalië heeft dringend hulp nodig om te voorkomen dat in het zuiden van het land twee miljoen mensen bezwijken aan dorst en honger. President Abdullahi Yusuf Ahmed zei gisteren dat er zeker voor zestig miljoen dollar noodhulp nodig is. Hij wees erop dat niet alleen de mensen, maar ook de kuddes vee onder de droogte lijden. In het zuiden van het land wonen veel nomaden die vee houden.
van onze redactie buitenland
vrijdag 30 december 2005 om 10:22

Een woordvoerder van de president zei dat er niet alleen geld nodig is, maar ook voedsel, water, medicijnen en andere levensbehoeften.

De hongersnood in het zuiden van Somalië en in de aangrenzende gebieden in Kenia en Ethiopië is ontstaan door droogte, mislukte oogsten en onveiligheid. In het noordoosten van Kenia zijn al zeker negenendertig doden gevallen door de noodsituatie. De Keniase president heeft de internationale gemeenschap om 100 miljoen dollar gevraagd om de ergste nood te lenigen voor de ongeveer 2,5 miljoen bedreigde Kenianen. Volgens de VN zal de agrarische productie in de regio dalen tot een kwart van de normale opbrengst, terwijl het vee nu al in grote aantallen sterft. In het noorden van Kenia is naar schatting eenderde van de veestapel al omgekomen. De VN waarschuwt dat er maar een kwart van de 64.000 ton voedsel die nodig zal zijn op dit moment beschikbaar is.

Gevaarlijk

Hulpverlening in Somalië is echter gevaarlijk. In het land, dat al veertien jaar geen functionerende centrale regering heeft, heersen wetteloosheid en onveiligheid. Eerder dit jaar werden twee schepen met voedsel van de VN gekaapt. De huidige president verblijft niet in de hoofdstad Mogadishu maar in de provinciestad Jowhar ten noorden van de hoofdstad. Hij heeft onenigheid met de krijgsheren in Mogadishu over de regeringszetel. Somalië is door de anarchie een van de armste landen ter wereld geworden. Ondervoeding komt ook in 'normale' omstandigheden veel voor. In het zuiden van Somalië is tot eenvijfde van de kinderen onder de vijf jaar ondervoed.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brussel: ontwikkeling dronemarkt kan alleen bij acceptatie burger

De Europese Commissie verwacht dat drones een steeds grotere rol in het dagelijks leven gaan spelen, met commerciële activiteiten op grote schaal.

Afbeelding

Prijzen in België iets minder hard gestegen

Het tempo waarin de prijzen in België stijgen is in november afgenomen, maar de inflatie blijft erg hoog. Onder andere voeding en energie werden aanzienlijk duurder, meldt het nationale statistiekbureau Statbel.

Afbeelding

Britse overheid neemt belang van 700 miljoen pond in kerncentrale

Om de energieonafhankelijkheid in Groot-Brittannië veilig te stellen, neemt de Britse overheid een belang van honderden miljoenen ponden in kerncentrale Sizewell C. De plannen voor de bouw van die centrale zijn dinsdag goedgekeurd.

Afbeelding

Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan

Net als veel andere bedrijven, heeft ook Ahold Delhaize doelstellingen geformuleerd om duurzamer te worden in de komende jaren. De supermarktketen maakte dinsdag bekend dat de CO2-uitstoot van heel de keten in 2030 met minstens 37 procent moet zijn teruggebracht.

Afbeelding

Noodopvang voor honderd mensen in IJsselstein

De Utrechtse gemeente IJsselstein maakt in sporthal De Oever aan de Zomerdijk plaats voor noodopvang van honderd asielzoekers. De gemeente gaat scholen, sportclubs en anderen die de sporthal gebruiken, helpen om tijdelijk een ander onderkomen te vinden.

Afbeelding

Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht.