Psychiatrie gebruikt separeercel te vaak

Nieuws
DEN HAAG - Psychiatrische patiënten worden te vaak in een separeercel opgesloten. Dat vinden patiënten en hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg. Jaarlijks vinden in Nederland bijna 20.000 separaties plaats. Het gaat in veel gevallen om psychotische mensen die zich agressief gedragen.
van onze redactie binnenland
vrijdag 30 december 2005 om 09:07

Ze worden opgesloten in de cel met alleen een matras en een deken. Gemiddeld brengen patiënten achttien dagen in deze afzondering door. Maar het is nooit wetenschappelijk aangetoond dat dit helpt in het genezingsproces, zegt Bert Lendemeijer. Hij is hoofd van het kenniscentrum GGZ Zorgverlening en gepromoveerd op het onderwerp.

Separatie is volgens psychiaters en verpleegkundigen geen effectief onderdeel van een behandeling en zou moeten worden afgeschaft. Het platform GGZ klaagt over 'de negatieve spiraal van onmacht en agressie' waarin patiënt en hulpverlener terechtkomen.

In Nederland belanden psychiatrische patiënten volgens onderzoekers beduidend vaker in een separeercel dan in andere Europese landen. In Denemarken en Noorwegen is het gebruik van de separeercel al bij wet verboden. Een patiënt in een crisissituatie alleen laten wordt daar als een professionele doodzonde ervaren. In Engeland en Zweden komen psychotici in nood op een aparte, afgesloten maar volledig ingerichte afdeling terecht. Ze blijven altijd onder begeleiding.

Vastbinden

Enkele inrichtingen in Nederland proberen het aantal separaties terug te brengen of helemaal uit te bannen. De Gelderse Roos streeft ernaar om in 2010 volledig separeervrij te zijn. Op de lokatie Rivierenland in Tiel worden na een proefperiode van drie jaar nog zeer sporadisch psychische zieken in een separeercel geplaatst. Er zijn ook geen andere zogeheten dwang- en drangmaatregelen als medicatie en vastbinden voor in de plaats gekomen.

In de klinieken van De Geestgronden in Zuid-Holland en op de forensisch psychiatrische afdeling Roosenburg van Altrecht in Den Dolder wordt met de patiënt en zijn familie een signaleringsplan opgesteld. Daarin staat beschreven hoe de verpleegkundigen aan de psychotische bewoners kunnen zien wanneer het mis gaat. Door snel in te grijpen en te behandelen is het aantal separaties in beide instellingen sterk gedaald.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oproep voor nieuw massaal protest tegen regime Iran

In Iran hebben activisten opgeroepen tot nieuwe landelijke protesten tegen het radicaal-islamitische regime. De stakingen en betogingen zouden van maandag tot woensdag moeten duren, is op sociale media te lezen.

Afbeelding

Econoom: Brits groeipotentieel blijft achter bij grote economieën

Het groeipotentieel van het Verenigd Koninkrijk blijft achter bij dat van vrijwel alle andere grote economieën. Dat komt vooral door de ingestorte productiviteit en de tekorten op de arbeidsmarkt, zegt Michael Saunders, econoom en voormalig beleidsmaker van de Bank of England.

Afbeelding

West-Java opnieuw getroffen door een aardbeving

Het Indonesische eiland Java is zaterdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.4, meldt het Indonesische agentschap voor meteorologie (BMKG). Het gaat om het westen van het eiland, waar een aardbeving enkele weken geleden nog honderden mensen het leven kostte.

Afbeelding

S&P trekt Twitter-rating in vanwege gebrek aan informatie

Standard & Poor’s heeft de rating voor onlineplatform Twitter ingetrokken. Volgens het kredietbureau is er te weinig informatie voorhanden om de beoordeling van de kredietwaardigheid te handhaven, zo liet het bureau weten.

Afbeelding

Ook Chinese stad Shenzhen versoepelt coronamaatregelen

Ook de Chinese industriestad Shenzhen heeft besloten zijn coronamaatregelen te versoepelen. Een negatieve testuitslag is niet langer verplicht voor toegang tot onder meer het openbaar vervoer, apotheken en parken.

Afbeelding

Krant: hoogste aantal plofkraken ooit in Duitsland

Dit jaar zijn al zeker 450 geldautomaten in Duitsland opgeblazen. Dat is het hoogste aantal ooit voor dit delict, meldt de Duitse krant Die Welt in een publicatie op zondag die vooraf is ingezien door persbureau dpa.