Controleteam politie in zaak-Sévèke

Nieuws
NIJMEGEN - Het rechercheteam dat de moord op activist Louis Sévèke onderzoekt, wordt op de voet gevolgd door een schaduwteam van externe deskundigen. Deze waken over de integriteit en de kwaliteit van het Nijmeegse politie-onderzoek.
van onze redactie binnenland
vrijdag 30 december 2005 om 09:13

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem bevestigd. Zo wordt toegezien op de opsporingsmethoden van het rechercheteam.

De 'waakhonden' moeten het rechercheteam behoeden voor een 'tunnelvisie', waarbij andere sporen over het hoofd worden gezien. De Nijmeegse politie heeft er zelf om gevraagd.

De moord op Sévèke ligt politiek gevoelig. Daags na de moord op Sévèke was er kritiek dat het Nijmeegse korps het onderzoek zelf ter hand nam. Het korps zou mogelijk vooringenomen zijn, omdat het slachtoffer zich de afgelopen twintig jaar manifesteerde als een 'luis in de pels'.

Sévèke ontmaskerde in de jaren tachtig BVD'ers en hun infiltranten binnen de kraakbeweging. Onderzoek zou daarom objectiever kunnen geschieden door de Nationale Recherche. Hoofdofficier van justitie Remco van Tooren en burgemeester Guusje ter Horst wezen die kritiek van de hand. Volgens hen staat de integriteit van het Nijmeegse korps niet ter discussie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Daily Mirror: crisisoverleg William en Charles over Netflix-docu

Binnenkort vindt crisisoverleg plaats tussen koning Charles en zijn zoon, prins William, over de Netflix-documentaireserie over Charles’ zoon Harry en diens vrouw Meghan. De Britse tabloid The Daily Mirror meldt dat, zich baserend op koninklijke bronnen.

Afbeelding

Unilever vraagt rechter zaak ijsmaker Ben & Jerry’s te verwerpen

Levensmiddelenconcern Unilever heeft een Amerikaanse rechter gevraagd om een rechtszaak van ijsmerk Ben & Jerry’s over de verkoop van zijn Israëlische divisie te verwerpen.

Afbeelding

Oproep voor nieuw massaal protest tegen regime Iran

In Iran hebben activisten opgeroepen tot nieuwe landelijke protesten tegen het radicaal-islamitische regime. De stakingen en betogingen zouden van maandag tot woensdag moeten duren, is op sociale media te lezen.

Afbeelding

Econoom: Brits groeipotentieel blijft achter bij grote economieën

Het groeipotentieel van het Verenigd Koninkrijk blijft achter bij dat van vrijwel alle andere grote economieën. Dat komt vooral door de ingestorte productiviteit en de tekorten op de arbeidsmarkt, zegt Michael Saunders, econoom en voormalig beleidsmaker van de Bank of England.

Afbeelding

West-Java opnieuw getroffen door een aardbeving

Het Indonesische eiland Java is zaterdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.4, meldt het Indonesische agentschap voor meteorologie (BMKG). Het gaat om het westen van het eiland, waar een aardbeving enkele weken geleden nog honderden mensen het leven kostte.

Afbeelding

S&P trekt Twitter-rating in vanwege gebrek aan informatie

Standard & Poor’s heeft de rating voor onlineplatform Twitter ingetrokken. Volgens het kredietbureau is er te weinig informatie voorhanden om de beoordeling van de kredietwaardigheid te handhaven, zo liet het bureau weten.