Iran spioneerde in Nederland

Nieuws
DEN HAAG - Iran heeft vorig jaar in Nederland geprobeerd in het geheim kennis te bemachtigen over massavernietigingswapens.
anp
vrijdag 28 april 2006 om 18:09

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft hiervan ,,enige activiteit'' waargenomen. Dat vertelde het hoofd van de dienst, S. van Hulst, in een toelichting op het jaarverslag over 2005, dat vrijdag door minister Remkes (Binnenlandse Zaken) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Iran behoort volgens Van Hulst tot de zogeheten 'landen van zorg', die op zoek zijn naar kennis en technologie van massavernietigingswapens.

In het jaarverslag uit de AIVD ook zorgen over de intenties van 'risicolanden' als Libië, Noord-Korea, Pakistan en Syrië. Volgens de dienst lijken Iran, Pakistan en Noord-Korea te willen beschikken over ballistische raketten die een lange afstand kunnen overbruggen. De inlichtingendienst constateert dat de dreiging van spionage de afgelopen jaren is toegenomen en meer divers is geworden. Dat komt volgens Van Hulst door de kwetsbare structuur van de samenleving in Nederland, de internationaal belangrijke organisaties die hier zijn en de grote groep migranten in Nederland. De spionage, waarbij ook internet een steeds belangrijkere rol speelt, richt zich volgens Van Hulst behalve op de overheid ook op bedrijven en universiteiten in ons land. Vreemde mogendheden proberen ambtenaren en medewerkers van multinationals te beïnvloeden. Ook stationeren ze studenten op universiteiten om aan informatie te komen. De AIVD heeft daarom een geactualiseerde brochure uitgegeven om de overheid en het bedrijfsleven te waarschuwen voor mogelijke spionageactiviteiten.

De AIVD heeft vorig jaar een aantal gevallen van spionage voorkomen door het ministerie van Economische Zaken daarvoor te waarschuwen. De dienst gaf daarbij negatieve adviezen over aangevraagde exportvergunningen, zei Van Hulst. Hij wilde niet zeggen om hoeveel en welke bedrijven het ging en of er ook verdachten van spionage het land zijn uitgezet. Wel gaf hij aan dat de activiteiten van de AIVD ertoe leiden dat ,,mensen worden teruggetrokken''. Het zwaartepunt van de inspanningen van de AIVD lag afgelopen jaar echter opnieuw bij het voorkomen en bestrijden van terrorisme. De werkzaamheden leidden er onder meer toe dat de AIVD toen in totaal ruim vierhonderd dreigingen heeft gemeld aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Sinds de moord op Pim Fortuyn is het bewaken en beveiligen van personen en gebouwen een steeds belangrijkere taak van de inlichtingen- en veiligheidsdienst geworden, concludeerde Van Hulst. De bedreigingen waren volgens hem vooral gericht op politici, diplomatiek personeel, gebouwen, maar ook op evenementen zoals bijvoorbeeld Sail en het openbaar vervoer. Het hoofd van de AIVD wees ook nog op de recente ontwikkeling van de terreurdreiging in Nederland. Die komt steeds meer van netwerken die bestaan uit jonge moslims die in ons land geboren en getogen zijn. Het aantal radicale uitingen onder nieuwe radicale personen neemt nog steeds toe, constateert de AIVD. De dienst publiceerde hierover ruim een maand geleden nog een apart onderzoek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.

Afbeelding

Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

Afbeelding

Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf ve..