Regiobrandweer wordt een 'drama'

Nieuws
DEN HAAG - De bundeling van 447 gemeentelijke brandweerkorpsen in 25 regionale organisaties wordt een drama. Dat verwacht voorzitter Cees van Beek van de nieuwe Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers (VBV).
van onze redactie binnenland
woensdag 31 oktober 2007 om 22:18

Hij vreest onder meer dat vrijwillige brandweerlieden, zo'n tachtig procent van de beroepsgroep, ,,massaal zullen afhaken''.

,,Regionalisering haalt het plezier uit het beroep'', denkt hij.

Van Beek bestrijdt dat schaalvergroting leidt tot meer slagkracht. ,,In kleine dorpen zal men veel langer op de brandweer moeten wachten. Gemeentelijke korpsen zitten er veel dichter op, maar die worden vrijwel zeker opgeheven. Als je straks in een klein dorp één keer struikelt in je brandende huis, ben je de klos.''

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil per 1 januari 2010 een nieuwe Wet op de veiligheidsregio's invoeren. De brandweer moet dan voldoen aan een serie - nog niet gedefinieerde - kwaliteitseisen. Daarnaast worden de gemeentelijke brandweerkorpsen vervangen door regionale organisaties.

Per veiligheidsregio wordt een voorzitter aangesteld. Volgens Ter Horst heeft dat als groot voordeel dat bij een ramp die meerdere gemeenten treft, één persoon knopen kan doorhakken.

Haar woordvoerder benadrukt dat gemeenten er ook voor kunnen kiezen kleine kazernes te handhaven, zoals in het regeerakkoord staat.

Maar volgens Van Beek is dat een dode letter. ,,Wie meedoet aan de regionalisering, krijgt geld van de overheid. Gemeenten worden dus gewoon omgekocht.''

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde woensdag dat de brandweer er steeds langer over doet om bij een brand te komen. In de vier grote steden was de brandweer sneller ter plaatse dan in kleine gemeenten tot 50.000 inwoners.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelensky bevestigt tegenoffensief tegen Russische troepen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag bevestigd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

Afbeelding

Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbe..

Afbeelding

Zwempauzes en genoeg water bieden personeel strandtent verkoeling

Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.

Afbeelding

Den Haag: parkeerplekken stranden Scheveningen en Kijkduin vol

De gemeente Den Haag roept strandgangers zaterdagmiddag op niet meer met de auto naar Scheveningen en Kijkduin te komen. De parkeerplekken bij de stranden zijn vol.

Afbeelding

Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur.

Afbeelding

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte.