'Hongkong in 2017 naar stembus'

Nieuws
HONGKONG - Op zijn vroegst mogelijk in het jaar 2017 mogen inwoners van Hongkong in vrije verkiezingen hun eigen leider kiezen. Eventeel kan drie jaar later ook het hele Hongkongse parlement door de bevolking gekozen kunnen worden.
van onze redactie buitenland
maandag 31 december 2007 om 06:46

Dat maakte een commissie van het Chinese parlement zaterdag bekend. Het was voor het eerst dat Peking een concrete datum noemde voor de invoering van democratie in de voormalige Britse kolonie. Op het ogenblik wordt slechts de helft van het Hongkongse parlement door het volk gekozen. De leider van Hongkong wordt benoemd door een commissie, die in de regel naar het pijpen van Peking danst. De huidige leider, Donald Tsang, verwelkomde het voornemen, maar het pro-democratische kamp toonde zich teleurgesteld. Dat kamp had gehoopt dat de maatregelen al in 2012 van kracht zouden worden.

Zaterdag namen enkele honderden demonstranten deel aan een protestmars in het centrum van de stad. Volgens de betogers is hun het recht op volledige democratie ontnomen en luistert de Chinese regering niet naar de ruim zeven miljoen inwoners van Hongkong. ,,We zijn buitengewoon teleurgesteld over deze beslissing, zo niet woedend erover, aldus de voorzitter van de Democratische Partij, Albert Ho. ,,De wensen van de inwoners van Hongkong zijn volledig genegeerd.

Op 30 juni 1997 droeg Londen zijn kroonkolonie Hongkong na 156 jaar overheersing over aan het communistische China. Een minigrondwet (Basiswet) garandeert de kapitalistische metropool sindsdien weliswaar verregaande autonomie, maar die kan door Peking naar eigen inzicht worden geïnterpreteerd. De praktijk is dat in Hongkong op bestuurlijk gebied weinig gebeurt zonder dat Peking aan de touwtjes trekt.

De inwoners van Hongkong roepen geregeld om democratisering, maar tot dusver heeft dat nog weinig resultaat gehad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.