Bram vraagt: Waarom zijn mensen arm?

Nieuws
Lans Bovenberg, hoogleraar economie Tilburg University, geeft antwoord op de vraag: waarom zijn mensen arm? Heb je ook een vraag: ga naar nd.nl/bramvraagt en stel je vraag!
Lans Bovenberg
zaterdag 30 december 2017 om 03:00
Bram vraagt: Waarom zijn mensen arm?
Bram vraagt: Waarom zijn mensen arm? ap / Mahesh Kumar A.

De belangrijkste reden dat mensen arm zijn, is dat ze de pech hebben in het verkeerde land te zijn geboren. Neem het verschil tussen Noord- en Zuid-Korea. Als je in Noord-Korea bent geboren, heb je te maken met armoede en hongersnood. In Zuid-Korea heb je kans net zo rijk te worden als de meeste mensen in Nederland.

Hoe dat komt? De belangrijkste reden is dat Noord-Korea een regering heeft die alleen maar aan zichzelf denkt. Ze pakken zelfs geld af van de bevolking. Als je in dat land rijk wilt worden, moet je vriendjes worden met mensen uit de regering.

In Zuid-Korea is dat anders. Daar wordt de regering gekozen door de mensen uit het land. Daardoor zet de regering zich in om het leven van mensen beter te maken en hun spullen te beschermen. Mensen voelen zich in Zuid-Korea veilig en verzinnen daarom voor elkaar allerlei nieuwe slimme en handige dingen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een robot gemaakt die helpt bij Engelse les in de klas. Het land wordt daardoor steeds rijker.

Maar ook in rijke landen zoals in ­Nederland bestaan er arme mensen. Vaak heeft dat te maken met pech in je baan of dat je ziek wordt.

Maar de meeste pech heb je als je geboren wordt in een gebroken gezin waarin je nauwelijks liefde ontvangt. Je leert dan niet om goed voor jezelf te zorgen en je in te zetten voor andere mensen. Je bent vaak ziek en je resultaten op school vallen tegen.

Het lukt dan later moeilijk om een baan te vinden. Daardoor krijg je problemen en foute vrienden. En misschien laat je dan zelfs wel je eigen familie of kinderen in de steek. Die ontvangen dan ook weer nauwelijks liefde.

Dit laatste voorbeeld laat zien hoe armoede van ouders op kinderen wordt doorgegeven. Het is net als een cirkel die de hele tijd blijft voortbestaan.

Om die cirkel van armoede te doorbreken is het nodig om te leren jezelf en anderen te waarderen en je voor elkaar in te zetten. Dus liefde is het belangrijkste medicijn tegen armoede.

volgende vraag ...

Wordt de wereld beter door ­christenen?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gratis ontbijt op 500 basisscholen met veel kwetsbare leerlingen

Leerlingen van vijfhonderd basisscholen krijgen per direct een schoolontbijt aangeboden, kondigen ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Dennis Wiersma (Onderwijs) aan.

Afbeelding

Bloomberg: Musk is toch bereid Twitter te kopen voor 44 miljard

Tesla-topman Elon Musk is nu toch bereid Twitter te kopen voor dezelfde prijs die hij eerder had geboden. De miljardair heeft dat in een brief aan het bestuur van Twitter aangegeven, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Forse dagwinst voor hoofdindex Amsterdam door optimisme beleggers

De hoofdindex op de beurs in Amsterdam is dinsdag fors hoger gesloten. De AEX eindigde de handelsdag met een plus van 3,7 procent. Het sentiment werd geholpen door de hoop bij beleggers dat de Amerikaanse centrale bank het mogelijk wat rustiger aan gaat doen met het verhogen va..

Afbeelding

Biden springt weer in de bres voor recht op abortus

Honderd dagen nadat de hoogste Amerikaanse rechters een einde maakten aan het landelijk recht op abortus, kondigt president Joe Biden nieuwe maatregelen aan om de toegang tot abortus zoveel mogelijk te beschermen.

Afbeelding

Schiphol: donderdag meer bekend over betere arbeidsvoorwaarden

Luchthaven Schiphol maakt donderdag meer bekend over betere arbeidsvoorwaarden voor beveiligingspersoneel, zegt Schiphol-bestuurder Hanne Buis tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Het gaat dan onder meer om betere roosters, betere rustruimtes en ook meer salaris.

Afbeelding

Kaag niet enthousiast over meer gezamenlijk lenen in EU

Minister Sigrid Kaag (Financiën) is weinig enthousiast over stemmen die in Brussel opgaan om als EU opnieuw gezamenlijk te gaan lenen om de energiecrisis te bestrijden.