Feuilleton: Ali's oorlog (18)

Nieuws
-
zaterdag 30 december 2017 om 03:00
Feuilleton: Ali's oorlog (18)
Feuilleton: Ali's oorlog (18)

18. En zijn buik, en zijn tenen – want hij wil nu niet betrapt worden tussen de jassen. Wat denkt meester Rik over hem?

‘Ja, die doet ook mee. Twee handen op één buik met Ali.’

Dat is niet waar! Wat staat die Rik nou te lullen!

‘Vreemd’, zegt meester Hans. ‘Heb ik een te hoge dunk van hem? Yessin lijkt zo’n intelligente jongen.’

Ja! denkt Yessin. Dat ben ik ook.

‘Maar hij is wisselvallig, zegt meester Rik. ‘Soms denk ik dat hij het wel kan. Maar hij is slordig, soms lijkt hij zelfs lui. Hij kan ineens heftig uitvallen, of gaan mokken, en ik heb geen idee wat daarachter zit. Ik krijg geen hoogte van hem.’

Yessins gezicht wordt warm. Dat de meester zó over hem denkt! Ja, hij kan soms razend worden. Bijvoorbeeld als Ali hem dwingt tot dingen die hij niet wil. Of als de meester hem onverdiend de schuld geeft. Maar het is toch geen mokken als iedereen hem links laat liggen? Als nou niemand met hem wil praten?

‘Ik moet zijn ouders maar eens uit-nodigen voor een gesprekje’, zegt meester Hans. ‘Doet hij mee aan dat pesten?’

‘Ja’, zegt meester Rik.

Yessins gezicht gloeit. De meester snapt er niets van.

Meester Hans zucht. ‘En wat doen we met dat antisemitisme? Een thema-avond met alle ouders? Ze móéten weten dat we die Jodenhaat niet pikken.’

‘Als het tenminste Jodenhaat is.’

‘Alle Joden aan het gas? Hoe wou je het anders noemen?’

‘Geen idee – domheid? Ze schelden elkaar ook de hele tijd uit voor homo.’

‘Wat verwacht je van de Cito-score?’

‘Met de meisjes komt het wel goed’, zegt meester Rik. ‘Maar als er van de jongens één naar het vmbo-kader gaat, is het veel.’

‘En de rest?’ ‘Basis’, zegt meester Rik. Het klinkt alsof hij zegt: vullis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners rukken op ten noordoosten van Cherson

Russische troepen trekken zich volgens zowel Kiev als informatie van de Russische strijdkrachten terug in een regio circa 100 kilometer ten noordoosten van de stad Cherson als gevolg van een Oekraïens offensief in de streek.

Afbeelding

Halsema: Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Nederlanders

Het is terecht dat er na dertig jaar veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking van de crash op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neerstortte op de fl..

Afbeelding

Grote groep actievoerders bij Tweede Kamer tegen Iraans regime

Een grote groep actievoerders heeft dinsdag bij de Tweede Kamer solidariteit betuigd aan vrouwen in Iran en gedemonstreerd tegen het Iraanse regime. De demonstranten liepen een mars, die eindigde bij de Koekamp.

Afbeelding

Vakbond FNV: hoge inflatie dwingt mensen tot ingrijpende keuzes

De hoge prijzen van de laatste tijd raken Nederlanders hard en zorgen voor veel geldzorgen. Vakbond FNV heeft onderzoek gedaan onder ruim 28.000 van zijn leden en noemt de uitkomst ‘schokkend’.

Afbeelding

Gratis ontbijt op 500 basisscholen met veel kwetsbare leerlingen

Leerlingen van vijfhonderd basisscholen krijgen per direct een schoolontbijt aangeboden, kondigen ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Dennis Wiersma (Onderwijs) aan.

Afbeelding

Bloomberg: Musk is toch bereid Twitter te kopen voor 44 miljard

Tesla-topman Elon Musk is nu toch bereid Twitter te kopen voor dezelfde prijs die hij eerder had geboden. De miljardair heeft dat in een brief aan het bestuur van Twitter aangegeven, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.