Prikkeldraad gaat lang mee

Nieuws
Petra Noordhuis
zaterdag 31 december 2016 om 03:00

Prikkeldraad is populair om grenzen te stellen aan mens of dier. Er is nu acht miljoen kilometer prikkeldraad op de wereld: daar kun je de aarde tweehonderd keer mee omtrekken, schrijft journalist Dick Wittenberg in het boek Prikkeldraad.

Prikkeldraad op het platteland is voor mensen doorgaans niet zo’n probleem: je kunt er voorzichtig overheen stappen of onderdoor kruipen. Het houdt mensen pas tegen als het wordt gecombineerd met een hoog hek of als het in dikke rollen de weg verspert. Bij de Hongaarse grens worden op deze manier vluchtelingen tegengehouden – en onbedoeld ook wilde dieren. In de Eerste Wereldoorlog lag er prikkeldraad bij de loopgraven en in de Tweede Wereldoorlog omsloot het de kampen.

Prikkeldraad werd in 1873 uitgevonden door de Amerikaan Joseph F. Glidden. Boswachter André Donker van Natuurmonumenten begrijpt wel dat het vervolgens gauw over de wereld werd uitgerold. Voorheen hielden vlechtheggen en houtwallen met moeilijk doordringbare struiken en bomen het vee in de wei en wilde dieren uit de akkers. ‘Dit waren arbeidsintensieve afscheidingen, bovendien gingen dieren er nog weleens door- of overheen. Prikkeldraad werkt honderd procent, is makkelijk te verplaatsen, goedkoop, het gaat heel lang mee en je hebt er weinig omkijken naar.’

De Partij voor de Dieren wil alle prikkeldraad uit de natuur halen. ‘Met opzet dieren pijn doen, is niet meer van deze tijd’, vindt ook Donker. ‘Prikkeldraad is gemaakt om met pijnprikkels mensen en dieren tegen te houden. Mensen kunnen erover nadenken, dieren niet.’

Koeien leren gauw genoeg dat ze niet tegen prikkeldraad aan moeten lopen. Paarden ook, maar omdat het vluchtdieren zijn, springen zij er in paniek nogal eens in. Voor veel wilde dieren geldt hetzelfde. Van vleermuizen is ook bekend dat ze er nog wel eens in blijven hangen, net als haviken’, zegt Donker.

Veel prikkeldraad kan zo verdwijnen, stelt hij. ‘Particulieren gebruiken prikkeldraad vaak alleen maar om te laten zien dat een stukje land van hen is.’ Daarnaast blijft oud prikkeldraad vaak als zwerfafval liggen in de natuur.

In gebieden die onder de zeespiegel liggen, kunnen sloten als erfafscheidingen worden gebruikt. In hogergelegen gebieden kunnen wildgreppels worden aangelegd, gecombineerd met een klein rasterhek. Voor de natuur is het het beste als er weer houtwallen worden gemaakt, zegt de boswachter.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oliekartel OPEC en Rusland vergaderen over olieproductie

De olieproducerende landen van de OPEC en bondgenoten als Rusland houden zondag een belangrijke vergadering. Daar beslissen de landen vermoedelijk dat ze hun productie in januari niet extra willen gaan verlagen.

Afbeelding

Brandweer redt drie mensen uit brandende woning Vlissingen

In een woning in Vlissingen heeft in de nacht van zaterdag op zondag kort brand gewoed. De brandweer heeft drie mensen uit de woning gered. Zij hadden rook ingeademd en werden door ambulancepersoneel nagekeken.

Afbeelding

Trump: schaf de grondwet af en verander de verkiezingsuitslag

De Amerikaanse oud-president Donald Trump vindt dat de grondwet van de Verenigde Staten moet worden afgeschaft, zodat hij alsnog kan worden uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen van 2020.

Afbeelding

Oliekartel OPEC en Rusland vergaderen over olieproductie

De olieproducerende landen van de OPEC en bondgenoten als Rusland houden zondag een belangrijke vergadering. Daar beslissen de landen vermoedelijk dat ze hun productie in januari niet extra willen gaan verlagen.

Afbeelding

Familiewoning van Iraanse sportklimster Rekabi verwoest

De familiewoning van de Iraanse sportklimster Elnaz Rekabi, die in oktober in de finale van de Aziatische kampioenschappen in Seoul aantrad zonder hoofddoek, is verwoest.

Afbeelding

Forensisch onderzoeksteam terug uit Oekraïne

Het Nederlands forensisch en opsporingsteam (FO-team) is terug uit Oekraïne. De veertig leden van het speciale team van de marechaussee werden zaterdagmiddag verwelkomd op de vliegbasis Eindhoven. Ze hebben in Oekraïne onderzoek gedaan naar oorlogsmisdaden.