Bram vraagt: Waarom voel je pijn?

Nieuws
Paul Lieverse weet alles over pijn. Dat komt doordat hij als pijndokter werkt in de Daniel den Hoed kliniek, een ziekenhuis voor mensen met kanker.
Paul Lieverse
zaterdag 10 maart 2018 om 03:00
Bram vraagt: Waarom voel je pijn?
Bram vraagt: Waarom voel je pijn? istock

Niemand vindt pijn leuk. Het is enorm vervelend om pijn te hebben. Je kunt dan aan niks anders denken. Toch heeft pijn een heel nuttige functie. Het geeft aan dat er iets mis is in je lichaam. Er is iets gekneusd of gebroken, of er is ergens een ­ontsteking. Pijn is een waarschuwing en dwingt je om even rust te nemen.

Hoe pijn in het lichaam ontstaat, is nogal ingewikkeld. Eigenlijk is er een evenwicht tussen zenuwen die roepen ‘au!’ en andere zenuwen die zeggen ‘valt mee’. En dat evenwicht kan zomaar opschuiven.

bevalling

Een mooi voorbeeld is hoe God het gemaakt heeft bij een vrouw die in verwachting is. In die laatste maanden gaan de ‘valt mee’-zenuwen meer invloed krijgen. Een stofje dat endorfine heet, helpt daarbij. Daardoor doet een bevalling minder pijn dan het anders zou doen. Al blijft het natuurlijk best pijnlijk.

Tegenwoordig heb je veel soorten medicijnen tegen pijn. Maar die hebben ook nadelen. Ze kunnen slecht zijn voor je maag of voor je nieren. Het beste middel tegen pijn is een goede conditie hebben. Voor jonge mensen, maar ook voor ouderen is het belangrijk om gezond te eten en goed te bewegen.

Pijn is niet leuk, behalve als het een kick geeft. Marathonlopers en andere sporters genieten van stress, zelfs als ze over de pijngrens heen gaan. Ook daarbij speelt endorfine een rol. Maar ja, dat is wat anders, want je weet dat het zo weer over gaat.

Echt erg wordt het als pijn optreedt bij een ongeneeslijke ziekte. Of als je iemand pijn ziet lijden van wie je houdt, bijvoorbeeld je vader of moeder of een opa of oma. Als de dokter dan maar goede pijnstillers geeft! En wat jij kan doen? Afleiding helpt. Je kunt vertellen wat je hebt meegemaakt, of je kunt samen een spelletje doen.

Je kunt ook troosten. Bijvoorbeeld iets te drinken halen of ergens mee helpen. Fijn dat er iemand bij je is als je veel pijn hebt! <

volgende vraag ...

Kunnen dieren denken?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Micha Wertheim verzorgt oudejaarsconference 2023 op NPO

Cabaretier Micha Wertheim gaat dit jaar de oudejaarsconference voor de NPO verzorgen. Dat heeft BNNVARA maandag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de 50-jarige cabaretier de eindejaarsshow verzorgt.

Afbeelding

Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar.

Afbeelding

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens.

Afbeelding

Musk stelt dat Twitter nog maar 20 miljard dollar waard is

Volgens Elon Musk is Twitter nu ongeveer 20 miljard dollar (18,55 miljard euro) waard, zo scheef hij vrijdag in een e-mail aan medewerkers van het bedrijf. In oktober betaalde Musk nog 44 miljard dollar voor het sociale netwerk.

Afbeelding

Dode en gewonden bij schietpartij in Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is zondagavond een 31-jarige inwoner van die stad gedood. Een man van 27 jaar die ook uit Rotterdam komt raakte gewond, net als een derde man van wie de politie de gegevens nog niet kon geven. Beiden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Afbeelding

Vrijwilligers ontdoen stranden van 5500 kilo afval

Vrijwilligers hebben zondag in totaal zo'n 5500 kilo aan afval opgeruimd langs de Nederlandse en Belgische kust. In Zandvoort werd de grootste berg zwerfvuil van het strand verwijderd tijdens de zogeheten Eneco Clean Beach Cup, meldt de organisatie.