Bram vraagt: Waarom voel je pijn?

Nieuws
Paul Lieverse weet alles over pijn. Dat komt doordat hij als pijndokter werkt in de Daniel den Hoed kliniek, een ziekenhuis voor mensen met kanker.
Paul Lieverse
zaterdag 10 maart 2018 om 03:00
Bram vraagt: Waarom voel je pijn?
Bram vraagt: Waarom voel je pijn? istock

Niemand vindt pijn leuk. Het is enorm vervelend om pijn te hebben. Je kunt dan aan niks anders denken. Toch heeft pijn een heel nuttige functie. Het geeft aan dat er iets mis is in je lichaam. Er is iets gekneusd of gebroken, of er is ergens een ­ontsteking. Pijn is een waarschuwing en dwingt je om even rust te nemen.

Hoe pijn in het lichaam ontstaat, is nogal ingewikkeld. Eigenlijk is er een evenwicht tussen zenuwen die roepen ‘au!’ en andere zenuwen die zeggen ‘valt mee’. En dat evenwicht kan zomaar opschuiven.

bevalling

Een mooi voorbeeld is hoe God het gemaakt heeft bij een vrouw die in verwachting is. In die laatste maanden gaan de ‘valt mee’-zenuwen meer invloed krijgen. Een stofje dat endorfine heet, helpt daarbij. Daardoor doet een bevalling minder pijn dan het anders zou doen. Al blijft het natuurlijk best pijnlijk.

Tegenwoordig heb je veel soorten medicijnen tegen pijn. Maar die hebben ook nadelen. Ze kunnen slecht zijn voor je maag of voor je nieren. Het beste middel tegen pijn is een goede conditie hebben. Voor jonge mensen, maar ook voor ouderen is het belangrijk om gezond te eten en goed te bewegen.

Pijn is niet leuk, behalve als het een kick geeft. Marathonlopers en andere sporters genieten van stress, zelfs als ze over de pijngrens heen gaan. Ook daarbij speelt endorfine een rol. Maar ja, dat is wat anders, want je weet dat het zo weer over gaat.

Echt erg wordt het als pijn optreedt bij een ongeneeslijke ziekte. Of als je iemand pijn ziet lijden van wie je houdt, bijvoorbeeld je vader of moeder of een opa of oma. Als de dokter dan maar goede pijnstillers geeft! En wat jij kan doen? Afleiding helpt. Je kunt vertellen wat je hebt meegemaakt, of je kunt samen een spelletje doen.

Je kunt ook troosten. Bijvoorbeeld iets te drinken halen of ergens mee helpen. Fijn dat er iemand bij je is als je veel pijn hebt! <

volgende vraag ...

Kunnen dieren denken?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Musk: recordaantal nieuwe gebruikers bij Twitter

Twitter heeft er in de afgelopen tijd recordaantallen nieuwe gebruikers bijgekregen. Dat meldde topman Elon Musk die sinds enige tijd de nieuwe eigenaar is van het socialemediabedrijf.

Afbeelding

Even Tot Hier scoort ook laat op de avond

Het satirische programma Even Tot Hier van Niels van der Laan en Jeroen Woe zet ondanks het WK voetbal hoge kijkcijfers neer. Het programma werd vanwege de wedstrijd Argentinië tegen Mexico pas tegen 23.

Afbeelding

Ook protesten tegen coronabeleid in Shanghai na fatale brand

Ook in Shanghai zijn protesten uitgebroken tegen het coronabeleid in China. Aanleiding is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang waarbij donderdag tien doden vielen. Volgens de demonstranten konden zij vanwege een strenge lockdown niet aan de vlammen ontkomen.

Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.