07-05-1945 opnieuw in beeld Anton Mussert bleef geloven in zichzelf

Nieuws
Willem Bouwman
maandag 7 mei 2018 om 03:00
De arrestatie van NSB-leider Anton Mussert. Links een lid van de Binnenlandse Strijdkrachten, rechts twee topfunctionarissen van de Haagse politie, J.G. Krabbendam en G.W. Valken.
De arrestatie van NSB-leider Anton Mussert. Links een lid van de Binnenlandse Strijdkrachten, rechts twee topfunctionarissen van de Haagse politie, J.G. Krabbendam en G.W. Valken. rijksmuseum

De foto toont de arrestatie van NSB-leider Anton Mussert op 7 mei 1945 rond zeven uur ’s avonds op het adres Korte Vijverberg 3 in Den Haag. In het gebouw zetelt sinds 1914 het Kabinet van de Koning(in), met een onderbreking tijdens de oorlog, toen er eerst een gokhal van de Wehrmacht en later een NSB-instantie gevestigd was. In de negentiende eeuw was Korte Vijverberg 3 het woonhuis van de gereformeerde politicus Guillaume Groen van Prinsterer.

Mussert liet die maandag weten dat hij zich op de Korte ­Vijverberg bevond en dat hij zich ter beschikking van het nieuwe gezag zou stellen. Vervolgens liet hij het huis van onder tot boven schoonmaken, zodat het netjes zou worden achtergelaten. ’s Avonds werd hij naar het huis van bewaring aan de Casuaristraat gebracht, waar hij zich onder ­protest moest uitkleden: ‘Ik ben geen gewone gevangene!’, riep hij steeds.

Hij bleef denken dat hij een ­fatsoenlijk leider was geweest. In augustus schreef hij vanuit zijn cel: ‘Mijn taak is om straks in het openbaar rekenschap te geven van al mijn doen en laten als Leider in deze vijf jaren. Dat hoop ik te kunnen en mogen doen en dan zal velen een licht opgaan en velen zullen worden gerehabiliteerd.’

Mussert werd ter dood veroordeeld en op 7 mei 1946, een jaar na zijn arrestatie, terechtgesteld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland wil meer culturele samenwerking met Oekraïne

Nederland wil meer culturele samenwerking met Oekraïne, maakte staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) in Brussel bekend tijdens een overleg met cultuurministers.

Afbeelding

Op Schiphol aangehouden man had geen gevaarlijke stoffen bij zich

De 55-jarige man die dinsdag op Schiphol werd aangehouden had geen gevaarlijke stoffen bij zich. Dat is gebleken uit onderzoek van twee speciale teams van Defensie en het RIVM, zo meldt de marechaussee woensdag.

Afbeelding

Minister Helder spreekt over energielevering in Qatar

Sportminister Conny Helder heeft een ontmoeting gehad met Soltan bin Saad Al-Muraikhi, minister van staat voor Buitenlandse Zaken van Qatar. "We hadden een goed gesprek over samenwerking, mensenrechten, energielevering en gezondheidszorg", laat ze weten.

Afbeelding

Gezondheidsraad: versterkte muziek moet zachter tegen gehoorschade

Muziek moet nog maar tot maximaal 100 decibel worden versterkt, drie decibel minder dan nu is afgesproken. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet, dat bezorgd is om de toenemende gehoorschade in ons land.

Afbeelding

Chinese oud-president Jiang Zemin (96) overleden

De Chinese oud-president Jiang Zemin is overleden. Chinese staatsmedia melden dat hij woensdag op 96-jarige leeftijd is overleden in Shanghai. Hij is overleden aan leukemie en orgaanfalen.

Afbeelding

Politie grijpt in bij protesten in Zuid-Chinese stad Guangzhou

In de Zuid-Chinese stad Guangzhou zijn de protesten tegen coronamaatregelen in de nacht van dinsdag op woensdag geëscaleerd. Op sociale media gaan beelden rond van aanvaringen tussen de demonstranten en de politie, die daarbij bekogeld wordt.