07-05-1945 opnieuw in beeld Anton Mussert bleef geloven in zichzelf

Nieuws
Willem Bouwman
maandag 7 mei 2018 om 03:00
De arrestatie van NSB-leider Anton Mussert. Links een lid van de Binnenlandse Strijdkrachten, rechts twee topfunctionarissen van de Haagse politie, J.G. Krabbendam en G.W. Valken.
De arrestatie van NSB-leider Anton Mussert. Links een lid van de Binnenlandse Strijdkrachten, rechts twee topfunctionarissen van de Haagse politie, J.G. Krabbendam en G.W. Valken. rijksmuseum

De foto toont de arrestatie van NSB-leider Anton Mussert op 7 mei 1945 rond zeven uur ’s avonds op het adres Korte Vijverberg 3 in Den Haag. In het gebouw zetelt sinds 1914 het Kabinet van de Koning(in), met een onderbreking tijdens de oorlog, toen er eerst een gokhal van de Wehrmacht en later een NSB-instantie gevestigd was. In de negentiende eeuw was Korte Vijverberg 3 het woonhuis van de gereformeerde politicus Guillaume Groen van Prinsterer.

Mussert liet die maandag weten dat hij zich op de Korte ­Vijverberg bevond en dat hij zich ter beschikking van het nieuwe gezag zou stellen. Vervolgens liet hij het huis van onder tot boven schoonmaken, zodat het netjes zou worden achtergelaten. ’s Avonds werd hij naar het huis van bewaring aan de Casuaristraat gebracht, waar hij zich onder ­protest moest uitkleden: ‘Ik ben geen gewone gevangene!’, riep hij steeds.

Hij bleef denken dat hij een ­fatsoenlijk leider was geweest. In augustus schreef hij vanuit zijn cel: ‘Mijn taak is om straks in het openbaar rekenschap te geven van al mijn doen en laten als Leider in deze vijf jaren. Dat hoop ik te kunnen en mogen doen en dan zal velen een licht opgaan en velen zullen worden gerehabiliteerd.’

Mussert werd ter dood veroordeeld en op 7 mei 1946, een jaar na zijn arrestatie, terechtgesteld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.