Cannes maakt zich op voor uitreiking prestigieuze Gouden Palm

Nieuws
De 76e editie van het Filmfestival van Cannes wordt zaterdagavond afgesloten. Regisseur Ruben Östlund zal namens de jury de prijzen uitreiken, waaronder de prestigieuze Gouden Palm. Ook worden er beeldjes uitgereikt voor beste acteur, actrice, regisseur en scenarist. Na de uitreiking wordt de slotfilm vertoond, de nieuwe Pixar-animatie Elemental.
anp
zaterdag 27 mei 2023 om 04:09
Afbeelding
beeld anp
anp

In de competitie van Cannes draaiden dit jaar 21 titels. Volgens de critici was de kwaliteit van de selectie hoog; meer titels dan gebruikelijk kregen in de waarderingslijstjes een hoge score. Maar er was ook kritiek op de afwezigheid van jonge talenten. De gemiddelde leeftijd van de regisseurs in de competitie lag boven de 60.

Een van de films die veel stof deed opwaaien in Cannes was The Zone Of Interest van regisseur Jonathan Glazer. De film laat zien hoe het gezin van Rudolf Höss, de kampcommandant van Auschwitz, een luxueus leven leidde naast de gaskamers en verbrandingsovens van het vernietigingskamp. Een andere film die hoge ogen gooit is May December van Todd Haynes, met Julianne Moore als vrouw die twee decennia geleden haar man inruilde voor een 13-jarige jongen. Twintig jaar later worden oude wonden opengereten als een actrice research komt doen voor een verfilming van het schandaal.

Voor de vrouwelijke acteursprijs lijkt de Duitse actrice Sandra Hüller favoriet te zijn. Zij speelt in The Zone Of Interest de vrouw van Höss, maar de actrice imponeert ook in het rechtbankdrama Anatomy Of A Fall als schrijfster die wordt verdacht van de moord op haar man. Jude Law wordt genoemd als mogelijke winnaar van de prijs voor beste acteur. In het kostuumdrama Firebrand speelt hij de Britse koning Hendrik VIII die in de laatste periode van zijn leven agressief en onberekenbaar werd.

Er zijn geen Nederlandse films in de race voor de Gouden Palm dit jaar. De documentaire De Bezette Stad, over de sporen van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam, werd wel geselecteerd voor het festival, maar als titel buiten competitie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.