Klimaatactivisten XR willen A12 in Den Haag blokkeren

Nieuws
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag opnieuw de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag blokkeren. Het is de zevende blokkade van de A12. De laatste keer op 11 maart werden zevenhonderd actievoerders aangehouden.
anp
zaterdag 27 mei 2023 om 04:07
Afbeelding
beeld anp
anp

De klimaatactiegroep demonstreert met de blokkades op de weg tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegen fossiele subsidies. Extinction Rebellion denkt dat rond de 3000 mensen zich aansluiten bij het protest. Ook worden nog duizenden mensen verwacht bij de solidariteitsdemonstratie op het viaduct boven de A12.

In maart waren er naar schatting van Extinction Rebellion ook zo’n 3000 actievoerders op de A12. De demonstratie begon rond het middaguur. De politie zette waterkanonnen klaar. Met toestemming van de burgemeester mochten die met een ‘benevelstraal’ worden ingezet. Rond 17.00 uur werden de actievoerders nat gesproeid met de waterkanonnen. Daarna werd de A12 ontruimd.

Extinction Rebellion wijst erop dat Nederland, samen met andere EU-landen, in 2013 al beloofde om uiterlijk in 2020 subsidies stop te zetten die schade aan het milieu opleveren. De fossiele industrie ontvangt echter nog steeds overheidssubsidies. De broeikasgassen die uitgestoten worden door fossiele brandstoffen dragen bij aan de opwarming van de aarde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: politie schendt recht op privacy van demonstranten

De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd.

Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.