Servische president Vucic stapt op als partijvoorzitter

Nieuws
De Servische president Aleksandar Vucic is vanaf zaterdag geen voorzitter meer van de Servische Progressieve Partij (SNS). Dat liet hij vrijdag weten tijdens een mars in Belgrado. ‘Vanaf morgen ben ik president van alle Serviërs en niet de voorzitter van de politieke partij’, zei hij daar.
anp
zaterdag 27 mei 2023 om 02:33
Afbeelding
beeld anp
anp

Wie Vucic gaat opvolgen, wordt waarschijnlijk tijdens een partijcongres van het centrumrechtse SNS dit weekend bekend. Vucic is al sinds 2012 actief in verschillende functies binnen de Servische overheid, onder meer als minister van Defensie, premier en nu president. Critici beschuldigen hem van een autoritaire regeerwijze en zien zijn vertrek als partijvoorzitter niet als een significante verandering.

Vucic ligt de laatste weken onder vuur na twee dodelijke schietpartijen in Servië. Op 3 mei schoot een 13-jarige jongen negen medescholieren en een beveiliger dood op een school. Een dag later volgde een tweede schietpartij, waarbij een man van 21 jaar acht mensen ombracht. Tienduizenden Serviërs gingen daarna de straat op en eisten het aftreden van de president, zijn minister van Binnenlandse Zaken en het hoofd van de Servische inlichtingendienst.

Daarop organiseerde Vucic een grote pro-Servië-mars op vrijdag, die hij van tevoren beschreef als ‘de grootste publieke bijeenkomst in de geschiedenis van Servië’ waarbij 140.000 mensen aanwezig zouden zijn. Internationaal persbureau DPA en onafhankelijke Servische media schatten dat er enkele tienduizenden mensen aanwezig waren in Belgrado. Lokale media meldden gevallen van overheidsmedewerkers die tegen hun wil in naar Belgrado moesten afreizen voor de mars.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.

Afbeelding

Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn.

Afbeelding

Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden.