Deal Ford en Tesla goed ontvangen door Amerikaanse beleggers

Nieuws
Een deal van autofabrikant Ford met Tesla is goed ontvangen door beleggers op Wall Street. Zij zetten het aandeel Ford vrijdag meer dan 6 procent hoger, nadat bekend werd dat eigenaren van een elektrische Ford in de VS en Canada vanaf volgend jaar ook terechtkunnen bij alle laadpunten van concurrent Tesla. Ford gaat namelijk de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto’s gebruiken voor zijn voertuigen. Tesla kreeg er bijna 5 procent aan beurswaarde bij.
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 22:27
Afbeelding
beeld anp
anp

Verder wonnen chipfondsen op de laatste handelsdag van de week opnieuw flink aan waarde. De hoop op een spoedig akkoord over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde ervoor dat de belangrijkste beursgraadmeters in New York met duidelijke winsten het weekend ingingen. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde tijdens het komende lange weekeinde door te zullen werken om een deal te bereiken.

De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent hoger op 33.093,34 punten. De brede S&P 500 ging 1,3 procent omhoog tot 4205,45 punten en techbeurs Nasdaq steeg 2,2 procent tot 12.975,69 punten.

Marvell Technology

Marvell Technology behoorde tot de grote winnaars. De Amerikaanse chipfabrikant presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht en voorspelde dat zijn jaarlijkse omzet op het vlak van kunstmatige intelligente (AI) zal verdubbelen. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van ruim 32 procent. Branchegenoten als Broadcom, Qualcomm en Micron Technology dikten in het kielzog tot meer dan 11 procent aan.

Donderdag zorgden de sterke resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipproducent Nvidia al voor optimisme in de chipsector. Het bedrijf verklaarde daarbij dat het de vraag naar chips voor datacenters nauwelijks kan bijbenen door de grote aandacht voor AI-toepassingen. Nvidia steeg vrijdag nog eens 2,5 procent, na een koerssprong van bijna 25 procent een dag eerder.

Kwartaalcijfers Gap

Op de kwartaalcijfers van Gap werd eveneens zeer positief gereageerd door beleggers. De kledingverkoper boekte weliswaar minder omzet dan verwacht, maar de winstmarges lieten wel een sterke verbetering zien. Het aandeel werd ruim 12 procent hoger gezet. Ulta Beauty zakte op zijn beurt meer dan 13 procent na tegenvallende resultaten van de keten van schoonheidssalons.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

Bij een treinongeval in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Er is sprake van zeker tweehonderd gewonden en gevreesd wordt dat tientallen mensen zijn omgekomen. Een aantal rijtuigen van een passagierstrein ontspoorde na een botsing met een goederentrein.

Afbeelding

Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI).

Afbeelding

Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten.

Afbeelding

Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering.

Afbeelding

Weerwind wil contact zware boef uit gevangenis kunnen verbieden

Zware criminelen die in de gevangenis zitten, mogen straks minder of helemaal geen contact met de buitenwereld hebben als ze een zeer ernstig risico vormen voor de veiligheid van de samenleving.

Afbeelding

Volgend jaar maandenlang geen trein A'dam-Londen om werkzaamheden

Volgend jaar rijden er vanaf juni maandenlang geen treinen tussen Amsterdam en Londen vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal. Dat meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.