FNV was eerst niet welkom, sluit nu toch cao’s TUI fly en easyJet

Nieuws
FNV is erin geslaagd om cao-afspraken te maken met twee luchtvaartmaatschappijen waar de vakbond eerst niet welkom was. Vrijdag meldde de bond dat de eerste cao voor cabinepersoneel van TUI fly een feit is. Ook is het gelukt om een onderhandelaarsakkoord te bereiken voor de Nederlandse stewards, stewardessen en pursers van easyJet.
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 20:54
Afbeelding
beeld anp
anp

Met betrekking tot de afspraken bij TUI fly spreekt FNV-bestuurder van Birte Nelen van een ‘historisch moment’. Al sinds 2019 probeerde de bond een stem te krijgen in het onderhandelingsproces over arbeidsvoorwaarden. Eerst wilde TUI fly alleen overleggen met de ondernemingsraad, maar FNV stapte naar de rechter. In een hoger beroep werd vorig jaar bepaald dat TUI fly met de bond in onderhandeling moest gaan.

‘Daarna heeft TUI fly zich opgesteld als constructieve werkgever’, aldus Nelen. Ze zegt dat het personeel nu tussen de 8 en 13,5 procent meer gaat verdienen. Ook zijn er afspraken gemaakt over een regeling waardoor oudere collega’s met een salarisaanvulling minder kunnen gaan werken, zonder dat hun pensioenopbouw wordt aangetast.

Vakbond VNC

EasyJet, dat na KLM de grootste gebruiker is van Schiphol, probeerde eerder om met een andere vakbond, VNC, tot een akkoord te komen over een nieuwe cao. Maar dat mislukte, terwijl FNV dreigde met een mogelijke staking onder het cabinepersoneel in de drukke meivakantie. Die staking kwam er uiteindelijk niet, want de maatschappij besloot alsnog met FNV te gaan onderhandelen.

In het akkoord is volgens de bond een loonstijging van meer dan 10 procent en een eenmalige financiële uitkering opgenomen. EasyJet-medewerker en FNV-lid Cheyenne van Egmond reageert: ‘We zijn heel trots op dit resultaat en hopen dat de leden er ook mee instemmen. Want die hebben uiteraard het laatste woord.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..

Afbeelding

Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

Afbeelding

Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen.