D-reizen en Prijsvrij verliezen rechtszaak tegen Consumentenbond

Nieuws
De Consumentenbond hoeft een publicatie over misleiding van consumenten door reisaanbieders niet te rectificeren. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Haag vrijdag besloten. D-reizen en Prijsvrij waren naar de rechter gestapt omdat ze het niet eens waren met het artikel, maar de rechter heeft hun vorderingen afgewezen.
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 20:26
Afbeelding
beeld anp
anp

De Consumentenbond stelde eind maart dat reisaanbieders consumenten op grote schaal misleiden met lokkertjes. Meer dan acht op de tien reizen die de organisatie bekeek, waren niet voor de aanbiedingsprijs te boeken. Bij D-reizen en Prijsvrij zou zelfs geen enkele reis beschikbaar zijn geweest voor de prijs in de advertentie. Maar de twee genoemde aanbieders waren het er niet mee eens en eisten inzage in de onderzoeksgegevens en een rectificatie, op last van een dwangsom. Ze noemden het onderzoek van de Consumentenbond volstrekt ondeugdelijk.

De rechter gaat echter niet mee in hun betoog. ‘Prijsvrij en D-reizen hebben zelf te kennen gegeven dat prijzen flink kunnen veranderen tijdens het boekingsproces als gevolg van vluchtprijzen die wijzigen’, stipt de rechter aan in de uitspraak. ‘Voor ons is deze uitspraak een bevestiging dat we bij onze onderzoeken zorgvuldig en systematisch te werk gaan. En dat we, ondanks boze brieven en rechtszaken, geen concessies aan de uitkomsten hoeven te doen’, reageert Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar.

In het artikel van de Consumentenbond werden meerdere reisaanbieders van misleiding beschuldigd. Volgens Molenaar hebben bijna alle door de bond onderzochte partijen inmiddels beterschap beloofd. ‘We hopen dat de lokkertjes daarmee eindelijk verleden tijd zijn. Om dat te toetsen, komt er een vervolgonderzoek waarin we de reisaanbieders weer onder de loep zullen nemen’, laat ze alvast weten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rentebesluiten ECB en Fed blijven boven beurzen hangen

De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers doen het rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.

Afbeelding

Brussel wil einde aan heffing op inkomsten duurzame elektriciteit

De Europese Commissie ziet niets meer in de extra belasting op goedkoop opgewekte elektriciteit, waarmee lidstaten hun burgers konden compenseren voor de sterk gestegen energieprijzen.

Afbeelding

Nieuwe SBS-talkshow Marcel & Gijs trapt af met 611.000 kijkers

De nieuwe talkshow Marcel & Gijs, van Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman, is maandagavond met 611.000 kijkers van start gegaan op SBS6. Daarmee is het programma terug te vinden op de twaalfde plek in de lijst van best bekeken programma's van maandag.

Afbeelding

Microsoft betaalt 20 miljoen dollar om schenden privacy kinderen

Microsoft betaalt een boete omdat het techconcern illegaal gegevens van kinderen onder de 13 jaar heeft verzameld. De schikking volgt op beschuldigingen van de Amerikaanse toezichthouder FTC en bedraagt 20 miljoen dollar, omgerekend ruim 18 miljoen euro.

Afbeelding

Australische beurs zakt na verrassende renteverhoging

De aandelenbeurs in Sydney ging dinsdag omlaag in een overwegend positieve regio. Beleggers reageerden op het verrassende besluit van de Australische centrale bank om de rente te verhogen naar 4,1 procent.

Afbeelding

CBS bevestigt toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming.