Prins Constantijn langer techgezant, helpt start-ups groeien

Nieuws
Prins Constantijn blijft drie jaar langer gezant voor Techleap.nl, een speciaal programma dat het Nederlandse start-upklimaat moet verbeteren. De komende jaren zullen in het teken staan van de doorgroei van start-ups naar hun volgende fase, waarin ze 'scale-ups' worden genoemd. Slechts een op de vijf Nederlandse start-ups groeit door naar die fase.
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 20:00
Afbeelding
beeld anp
anp

Daarin doet Nederland het slecht vergeleken met landen als de Verenigde Staten en Duitsland, erkent minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) in een brief aan de Kamer. Hoewel Nederland het over het algemeen goed doet als start-upland en het klimaat voor jonge, innovatieve bedrijven de afgelopen jaren "substantieel is verbeterd", zijn de problemen waar deze bedrijven tegenaan lopen al jarenlang dezelfde. Vooral het gebrek aan investeringen en een tekort aan passend talent vormen blokkades om door te groeien. Daarnaast wil Adriaansens de Nederlandse strategie richten op toegang tot kennis, internationale markten én de overheid.

Er komt zelfs een aparte strategie om ervoor te zorgen dat meer start-ups toegang krijgen tot zogenoemd durfkapitaal. Dit is geld dat risicovolle ondernemingen nodig hebben om hun producten te ontwikkelen en om te groeien. Start-ups proberen vaak markten te verstoren en kunnen innovatie aanjagen, maar zijn voor investeerders risicovoller dan bestaande bedrijven.

Pensioenfondsen

Adriaansens richt haar pijlen op institutionele beleggers, in het bijzonder pensioenfondsen. Zij investeren voor lange tijd en willen maatschappelijk betrokken zijn. Dat maakt deze investeerders "bij uitstek geschikt" om in beginnende of snelgroeiende bedrijven te investeren. De bewindsvrouw ziet voor zichzelf een "faciliterende rol" en proeft al interesse bij pensioenfondsen.

Eerder kondigde Adriaansens aan dat Techleap.nl met drie jaar wordt verlengd. Wel gaat er een stuk minder geld vanuit de overheid naar het programma. Private financiering moet een grotere rol gaan spelen. Ook wil de bewindsvrouw meer nadruk op bedrijven die werken aan technologische oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken (deep-tech).

Doelen

Prins Constantijn laat in een reactie weten dat hij blij is dat Techleap.nl nog drie jaar door kan. "Er is al veel bereikt, maar ontwikkelingen elders gaan nog harder en om mondiaal toonaangevend te worden moet er nu doorgepakt worden."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Droogte zit Australische tarweoogst dwars

Australië oogst het komende seizoen naar verwachting ruim een derde minder tarwe door aanhoudende droogte. Het weersverschijnsel El Niño zorgt vermoedelijk voor veel minder regen in grote delen van het land, waarschuwde een onderzoeksbureau van het Australische ministerie van L..

Afbeelding

Rentebesluiten ECB en Fed blijven boven beurzen hangen

De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers doen het rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.

Afbeelding

Brussel wil einde aan heffing op inkomsten duurzame elektriciteit

De Europese Commissie ziet niets meer in de extra belasting op goedkoop opgewekte elektriciteit, waarmee lidstaten hun burgers konden compenseren voor de sterk gestegen energieprijzen.

Afbeelding

Nieuwe SBS-talkshow Marcel & Gijs trapt af met 611.000 kijkers

De nieuwe talkshow Marcel & Gijs, van Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman, is maandagavond met 611.000 kijkers van start gegaan op SBS6. Daarmee is het programma terug te vinden op de twaalfde plek in de lijst van best bekeken programma's van maandag.

Afbeelding

Microsoft betaalt 20 miljoen dollar om schenden privacy kinderen

Microsoft betaalt een boete omdat het techconcern illegaal gegevens van kinderen onder de 13 jaar heeft verzameld. De schikking volgt op beschuldigingen van de Amerikaanse toezichthouder FTC en bedraagt 20 miljoen dollar, omgerekend ruim 18 miljoen euro.

Afbeelding

Australische beurs zakt na verrassende renteverhoging

De aandelenbeurs in Sydney ging dinsdag omlaag in een overwegend positieve regio. Beleggers reageerden op het verrassende besluit van de Australische centrale bank om de rente te verhogen naar 4,1 procent.