Hogere bonus voor gemeenten die snel asielplekken aandragen

Nieuws
Gemeenten die zich meteen melden om extra opvangplekken voor asielzoekers te realiseren, krijgen een hogere uitkering dan gemeenten die dat pas later doen. In de eerste landelijke ronde waarin gemeenten vrijwillig extra opvangplekken aandragen, krijgen zij 2500 euro per plek. Als er daarna nog onvoldoende opvangplekken zijn, kunnen gemeenten alsnog in de tweede ronde een bonus krijgen, maar die is 1500 euro per plek. Dat staat in de uitwerking van de spreidingswet. Die uitwerking is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 19:58 aangepast 20:44
Afbeelding
beeld anp
anp

"Dit onderscheid wordt gemaakt om gemeenten een financiële prikkel te bieden om zoveel als mogelijk duurzame opvangplaatsen in de landelijke inbrengfase aan te bieden", zo staat in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Duurzame opvangplaatsen moeten minimaal vijf jaar beschikbaar zijn en plek bieden aan minstens honderd asielzoekers. Het mogen verschillende kleinschalige opvanglocaties zijn.

Elke twee jaar wordt op basis van prognoses over de asielinstroom bepaald hoeveel opvangplekken er in heel Nederland nodig zijn. Dat wordt vertaald in een indicatie van de opvangopgave per provincie en een indicatieve verdeling per gemeente. Op basis daarvan kunnen gemeenten "bepalen hoeveel opvangplaatsen zij vrijwillig willen aanbieden in de landelijke inbrengfase", aldus de AMvB.

Laatste verdeling

De resterende opvangplaatsen na die eerste landelijke ronde worden opnieuw indicatief verdeeld. Ook in deze fase kunnen gemeenten zich alsnog vrijwillig melden. Gemeenten kunnen onderling afspraken maken over een verdeling van de resterende provinciale opvangplekken "die past bij de lokale omstandigheden".

Als ook dit tot onvoldoende opvang leidt, bepaalt officieel de minister van Justitie en Veiligheid (maar in de praktijk de staatssecretaris verantwoordelijk voor asielzaken) per gemeente hoeveel asielzoekers zij moet opvangen. Daarbij wordt gestreefd "naar een zo evenwichtig mogelijke verdeling over het grondgebied van Nederland", maar er wordt ook gekeken naar de duur en de omvang van eerder geboden asielopvang. "Mede omdat de omstandigheden per provincie en per gemeente kunnen verschillen, zal de weging ten behoeve van besluitvorming per situatie verschillen."

Procedure

Voordat het kabinet daadwerkelijk gaat ingrijpen, krijgt een gemeente eerst een waarschuwing en daarna een vooraankondiging. Als een gemeente dit in de wind slaat, gaat de minister zelf regelen dat de benodigde opvangplekken er komen. Tegen dat besluit kan de gemeente in bezwaar en beroep.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Britse minister: verwoesting dam komt door Russische invasie

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de verwoesting van een dam in het zuiden van Oekraïne komt door de Russische invasie. Cleverly is dinsdag op bezoek in Oekraïne.

Afbeelding

KNVB wil bij honderden voetbalclubs laadpalen met reclameschermen

Het aantal laadpalen voor elektrische auto's bij voetbalverenigingen wordt de komende twee jaar fors uitgebreid. De KNVB is daartoe een samenwerking aangegaan met het gespecialiseerde bedrijf Revolt, dat de palen gaat plaatsen.

Afbeelding

Nederlandse politici wijzen naar Russen na instorten dam Oekraïne

De oorzaak van en verantwoordelijkheid voor het instorten van de dam bij de Oekraïense stad Nova Kachovka zijn niet duidelijk, maar Nederlandse politici kijken vooral verontwaardigd naar Rusland.

Afbeelding

Droogte zit Australische tarweoogst dwars

Australië oogst het komende seizoen naar verwachting ruim een derde minder tarwe door aanhoudende droogte. Het weersverschijnsel El Niño zorgt vermoedelijk voor veel minder regen in grote delen van het land, waarschuwde een onderzoeksbureau van het Australische ministerie van L..

Afbeelding

Rentebesluiten ECB en Fed blijven boven beurzen hangen

De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers doen het rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.

Afbeelding

Brussel wil einde aan heffing op inkomsten duurzame elektriciteit

De Europese Commissie ziet niets meer in de extra belasting op goedkoop opgewekte elektriciteit, waarmee lidstaten hun burgers konden compenseren voor de sterk gestegen energieprijzen.